2016. szeptember 16., péntek

Sport eszközök otthoni készítése 2. clubbell

A clubbell, bár hazánkban, és Európában nem rég fedezték fel, igazából a világ több pontján évszázados hagyományokkal rendelkező sport eszköz.

Általános erősítésen kívül nagyon jó a hát, váll, mell, és kéz izületek és izmok karbantartására, akár gyógyítására. Összetettebb gyakorlatainál már a törzs, fenék, láb izmokat is dolgoztatja. Terápiás céllal, és edzések utáni nyújtásra is jó eredménynel használható több mozdulat sora.

Igen egyszerű felépítésű eszköz, ezért könnyen el is készíthetjük.

A klasszikus clubbell.
Indiai fa clubbell:



Perzsa típusú fa clubbell:


Általános "modern" clubbell:

Néhány alap gyakolrat Patkó Péter instruktortól :




Mi most a mai clubbell-t fogjuk elkészíteni egyszerű anyagokból.

Csak egyszerű, hozzáférhető alkatrészekre van szükség, azaz néhány cső darabra, és a hozzá tartozó fittingekre.
A clubbellek súlya darabonként 2,5 kg-tól akár 20-30 kilóig terjedhet, férfiaknak az 5 kg-os kezdésnek teljesen jó, hölgyek kezdhetnek 2,5 kg. súllyal, ne akarjunk egyból túl nagyot fogni.
Figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő súly és a kialakítás is meg legyen, de nem bonyolult művelet, nézzük :





Az ötlet azért zseniális, mert az átmérőkkel, és hosszokkal nagyon jól lehet variálni a súlyokat, a markolat megfelelően kényelmes vastagságát és a markolat végére a gömböt is szépen meg lehet oldani. A súlyt a méret változtatása nélkül növelhetjük pl. olcsó homok, vagy drágább, de jóval nagyobb fajsúlyú acél sörét töltettel.
Nem kell félni, a megoldás nem "Isten káromlás", a clubbell nagykönyvében is a lehetséges kivitelek között szerepel :-))

Egy kicsit komolyabb megoldás, bár kétségtelenűl nagyobb alapanyag igényű, de ez is egszerű, mégpedig az alábbi. Súlyban a tömör anyagok természetesen viszik a prímet a csövekkel szemben, ezért ezt már haladó szinten készítsük el.



Bármelyik megoldást is választjuk, oda kell figyelni, hogy a clubbel talp mérete olyan legyen, hogy azon meg tudjon állni, mert edzés közben sok gyakorlatnál ez fontos, és nem kényelmes mindig a fekvő eszközt felemelni a földről. Nem mellesleg a tárolásban is segítség, kisebb helyet foglal.

A clubbell nyelének a végén mindig van egy gömb, vagy más kiálló forma, ez bandázsolás, vagy csőnél egy lezáró kupak is lehet. Fontossága nem abban van, hogy ne repüljön el az eszköz a kezünkből ( bár ez sem hátrány ), hanem egy jel, hogy ha oda ér a kezünk, akkor már kezd lecsúszni a markolatról, fogjuk újat a markolaton.


Használatának megtanulásában ajánlom Patkó Péter instruktort, akit itt találnak meg :

http://positivepain.hu/


Ha mozgásszervi problémája, esetleg kérdése van, nyugodtan fordulhatnak akkor is hozzá, jó szakember, ember közeli, és kimondottan hasznos tanácsokat tud adni.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése