2016. szeptember 6., kedd

Légtisztító olcsón

Sokszor feladat, mi több elengedhetetlenül szükséges a levegő megfelelő tisztítása, szagtalanítása akár pollen kiszűrése. Most, ősszel különösen fontos lehet, hisz az allergiások nagyon rosszul is lehetnek.

Ennek egyik megoldása a levegő megfelelő szűrése, amire nagyon sok jó és kevésbé jó megoldást találunk. Ezek közös ismertetője, hogy ami olcsó nem elég hatékony, ami pedig megfelelően jó szűrési minőséget ad, általában igen drága.
Most egy olyan egyszerű, akár otthon is kis költséggel kivitelezhető megoldást mutatok be, amivel nagyban könnyíteni lehet akár az allergiások életén, akár jó minőségű levegőt állathatunk elő, bármely más okból.

Az alap.
A légtisztítók felépítése.
Adott egy elektromos ventillátor, mely különböző anyagú és kialakítású szűrő felületeken ( esetleg nedves is lehet ) áramoltatja át a levegőt. A felület oly kis lyukakkal készül, hogy azon a legkisebb szennyeződés sem tud átjutni, ez jellemzően a pollen méret.

Itt egy minden igény kielégítő több fokozatú légtisztító szűrő rendszer működési vázlatát mutatjuk :

1. fokozat HEPA szűrő a szilárd szennyeződések 99%-át felfogja
2. fokozat aktív szén szűrő szagtalanít
3. fokozat UV lámpával fertőtlenítés
4. fokozat statikus felület a még a levegőben található legkisebb részek felfogására
5. fokozat ezüst szűrő a baktériumok kiiktatására

Ennyire azért ne legyünk maximalisták, nekünk most nem kell a csíra mentes levegő minőség, egyelőre maradjunk az első fokozat megépítésénél :-))


A probléma.
Első sorban az ár. A jó minőségű, megfelelően nagy kapacitású levegő tisztító gépek több tízezer, akár százezer forintos költséget is jelentenek.
Nem is beszélve arról, hogy a méret határok miatt a beépített szűső felület nagysága is erősen korlátozott. E miatt a ventillátor erejét, ezzel energia fogyasztását is növelni kell a megfelelő légáram előállításához, vagy a szűrő felületet kell növelni. Mindkettő költség növelő hatású, és nagyobb zajjal is jár.

A megoldás.
Keresni kell egy kis elektromos teljesítményű, de lehetőleg nagy levegő mennyiséget mozgató ventillátort, melyet a szükséges méretű, felület nagyságú és minőségű szűrővel látunk el.

Ez nem kis feladat elsőre, de nincs miért aggódni, hisz a megoldás már meg van.

Első körben el kellett gondolkodnunk, hol használunk az életben olyan minőségű, és bármikor elérhetű szűrőket, amelyek megfelelnek az elképzelésünknek.
Mivel az autós szakmában nőttünk fel, így adta magát a probléma megoldása, az autókban használatos klíma pollenszűrőt fogjuk használni. Ezek sok méretben elérhetők, szinte bármelyik autósboltból pótolhatók, nem túl drágák, és jól használhatóak.
Mivel majd meglátják milyen egyszerű a gépünk felépítése, a későbbi átméretezés sem okozhat semmilyen gondot.
Itt is rendelhetünk méret szerint, de biztos még sok oldalon találunk ilyet :
Pollen ( HEPA ) szűrők méret szerint

Második körben meg kellett találni a megfelelő ventillátort. Ennek 230 V-os hálózati feszültség a legcélszerűbb, de természetesen lakókocsiba, hét végi házba 12 V-os is lehet, ahogy a körülmények és lehetőségek kívánják, ez most másodlagos kérdés.

A szűrő és a ventillátor méretét össze kell hangolni.

Alapvetően nézzünk körül otthon, miből tudunk gazdálkodni, vagy ha nem, akkor keressünk használható méretű ( kb. 15-20 cm élhosszúságú ) szögletes házas ventillátort. Ez lehet számítógép rendszer hűtő ventillátorja is, bármi amihez hozzá férünk.

Ha ez meg van, akkor keressünk hozzá megfelelő méretű szűrőt, ez némileg könnyebb, hisz az autó alkatrész nagykereskedők oldalai sokban segítenek, ha mégsem akkor kérjük alkatrész bolt szakértő segítségét, biztosan lesz megfelelő méretű szűrő betét elérhető árban.

A szűrő betétet majd nem csak símán a felületre rögzítjük, hisz a szűrőn átáramló levegőnek a lehető legkisebb ellenálláson kell áthataldnia, ezért mindjárt kettőt vegyünk belőle.


Némi kartonnal és ragasztó szalaggal állítsuk össze a levegő szűrőnket a kép szerint, a réseket ragasszuk le, ne a szűretlen levegőt keringessük, kialakításában éptsünk "háztetőt".



A szűrok oldalát kartonnal tudjuk lezérni, nem kell sokat méregetni, rajzoljuk át a fomát, és vágjuk ki egy ollóval.




Ez után az éleket ellenőrizzük, ha kell ragassztuk le ismét.


Figyelem !
Néhány dologra azért alaposan figyelni kell !

A ventillátor áramlási ( munka ) irányát a ventillátor lapát kiképzése is megmutatja, de általában a házon is jelölik, erre oda kell figyelni, különben kis hatásfokkal és nagy zajjal találjuk szembe magunkat.
A szűrőkön is ( különösen ha aktív szenes szűrőt használunk ) fontos, hogy a megfelelő áramlási irányt betartsuk, ez is jelölve van.

Így találjuk a jelölést :




És a végeredmény, amiért dolgoztunk, egy egyszerű, de minden szükséges igényt kielégítő levegőszűrő ventillátor.

Ötlet :
Ha aktív szenet tartalmazó szűrő betétet vásárolunk, akkor nem csak fizikailag tisztítjuk meg a levegőt, hanem szagtalanítjuk is azt.

Végül még néhány jótanács.

A szúrő felület nagysága miatt nem kell sokszor cserélni a szűrő betétet, kb évente egyszer. A szerkezetet tehetjük állványra, kis asztalra, vagy éppen a szekrény tetejére is, fontos, hogy a levegő be és ki áramlását ne akadályozzuk, szűkítsük le, vagy irányát ne törjük meg.

A szűrő rendszer működését meghosszabbíthatjuk azzal, ha a ventillátor oldalről időnként kiporszívózzuk ( természetesen beltérben csak HEPA filteres porszívóval, vagy kültéren levegővel ellen irnyában kifújjuk a szűrőket.

Jó munkát kívánva maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése