2016. szeptember 21., szerda

Bionikus hangyák fejlesztése, egy új távlat

Úgy gondoltam, kicsit lépek a cikkek területén olyan irányokba is, melyek az új technológiák, az automatizálás, a számítógép vezérelt rendszerek, a legújabb gépek, és irányítások felé mutatnak. Lehenek bár ezek kísérletek, vagy már megvílósult álmok is. 
Nagy segítséget kaptam ebben a cnc.hu csapatától, akiknek a számunkra is érdeklődésre számot tartó cikkeit időről időre közöljük a továbbiakban.

A bionika rohamos fejlődésének köszönhetően a természetben található megoldások implementálására számos sikeres példát tudunk felhozni.
Számos robotikával foglalkozó cég kezdett olyan kutatásokba, melyek az élővilág okos találmányainak technológiai megvalósítását, azok más területen történő felhasználását célozták. Egy ilyen kutatás eredménye a BionicANTs is, ami a hangyák kooperatív magatartását, a magas szervezettséget tükrözi.
BionicANTs_cikk2
A BionicANTs projectben a Festo nem csak a hangyák anatómiáját használta fel az elkészült bionikus hangyák modelljeként, de a hangyák természetben megfigyelhető szervezettségét is sikerült lemásolniuk.
A kooperatív viselkedést egy komplex vezérlő algoritmus segítségével tudták a technológia világának megoldásaival implementálni, így elsőként hoztak létre együttműködő bionikus hangyákat.
Nagymértékben integrált egyedi rendszerek közös feladatok megoldására
A bionikus hangyák a természetben is megfigyelhető szabályok alapján dolgoznak együtt. Kommunikálnak egymással, mozdulataikat és helyzetüket folyamatosan egyeztetik. A mesterségesen gyártott hangyák reprezentálják, hogy az önálló egységek hogyan tudnak közös erővel megoldani egy komplex feladatot, egy teljesen összehangolt rendszerként.
BionicANTs_cikk1
A legfejlettebb gyártási módszerek és technológiák
A bionikus hangyák kooperatív magatartásának működése önmagában egy különleges eredmény, azonban maga a gyártási folyamat is figyelemre méltó. A lézeres szinterezéssel készült alkatrészek felületén vezető struktúrákat alakítottak ki a 3D MID technológia segítségével. Ez a módszer nem csak elektronikai megoldásként kiváló, de a hangyák külsejét is feldobja.
BionicANTs_cikk4 BionicANTs_cikk5
A hangyák lábait mozgató aktuátoroknál a Festo a piezo technológiát alkalmazta. Az aktuátorok hajlítását gyorsan és pontosan lehet vezérelni, kevés energiát igényelnek és a helyigényük is alacsony.

Cikkünk a cnc media cikkének átvétele. 
Eredeti cikk : cnc.hu

Tisztelettel 
Bálint Balász szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése