2016. szeptember 24., szombat

Világelső PET palackos 3D nyomtatóA világ első 3D nyomtatója, ami PET palackkal működik !


A 3D nyomtatás néhány éves technológia, nagyon sok területen ért el rendkívül gyors fejlődést, és mára már sok kialakításban, akár fém nyomtatására is alkalmas gépekkel rendelkezünk. A kézi 3D nyomtatók még újabbak, természetesen a nekik megfelelő helyen ezek a "tollak" is rendkívűl hasznosak lehetnek, főleg, ha esetleg még cnc vezérléssel is párosíthatók. 
A 3D műanyag nyomtatók egyik nagy problémája, hogy az alapanyag nagyon drága, sok esetben nehezen beszerezhető a kellő szín vagy minőség, de ha ezek nem számítanak, az anyag tárolása, és főleg sok esetben a megvétele nehézségeket okoz, mert rész tekercsben vagy méterben nem nagyon lehet hozzájutni.


A nemrég közösségi finanszírozásban szép eredményt elért Renegade nem a világ első 3D nyomtató tolla. Nem is a legkisebb, legkönnyebb vagy legolcsóbb. Egyvalamiben viszont világelső, ezzel pedig könnyedén felveszi a versenyt kihívóival szemben. A Renegade ugyanis nem az ilyen készülékektől megszokott méregdrága műanyag szálakat használja a nyomtatáshoz, hanem a minden háztartásban megtalálható, hulladékszámba menő PET-palackokat.A Renegade-el tehát nem csak pénzt spórolhatunk, műanyag hulladékunkat azonnal újra is tudjuk hasznosítani, amihez nem kell egyebet tennünk, mint, hogy a ChupaCut palackvágóval vékony csíkokra vágjuk a felhasználni kívánt palackot, és befűzzük a Renegade-be. A toll egy nagy teljesítményű préselőt használ, ami egy csavaradagolóból és egy hevítő berendezésből áll. A forgó menet egyenletesen tolja előre a felmelegített műanyagot, a végén pedig kipréseli a toll fúvókáján. Az olvadt műanyag ezt követően gyorsan lehűl és szilárd, stabil térbeli szerkezetet vesz fel. Az így készített szobroknak pedig már csak a fantáziánk szabhat határt.

A Renegade hosszas használatra lett tervezve, ezért egy erős, tartós alumínium ötvözetből készült, stabil konstrukció. Nagy teljesítményű motorjával és adagolójával megoldást kínál a 3D nyomtató tollak esetében felmerülő leggyakoribb problémára, kis méretük miatt ugyanis ezeknél a szerkezeteknél jellemző a műanyag elakadása. A toll oldalán található gombokkal egyszerűen szabályozhatjuk mind a sebességet, mind a hőfokot, 50 és 320°C között. A nyomtatáshoz műanyag palackokból, zacskókból vagy irattárolókból vágott 5-7 mm széles szalagokat használhatunk, melyek vastagsága 0,14-0,35 mm között kell legyen. Természetesen a palackvágó szerkezetet ( a mosolygós fej ) is megkapjuk hozzá.  Használhatunk normál PLA, ABS, TPE, HIPS, nejlon vagy egyéb szálakat is a nyomtatáshoz, ezeket legfeljebb 1,75 mm-es átmérővel.
renegade_web
A készülék PRO verziója beépített LCD kijelzőt kapott, amin folyamatosan monitorozhatjuk a készülék hőmérsékletét, és sebességét, illetve információt kapunk a nyomtatáshoz használt anyagokról is. További kiegészítője a Renegade PRO-nak egy vezérlő egység, amin keresztül távirányítással is működtethetjük, így akár egy meglévő 3D nyomtató vagy házi, hobby CNC szerszámgép fejeként is funkcionálhat.
Eredeti cikk : cnc.hu
Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecilaista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése