2015. szeptember 2., szerda

Szigetelt szerszámok. De mi is az ?

Szigetelt szerszámokat sok helyen használunk.

Elektromos hálózati szerelésnél, vagy éppen olyan helyen, ahol nem tudhatjuk mi vár ránk.
Egyre több hibrid meghajtású autó is van, ezeknél is már kellenek a komoly szigetelésű szerszámok, hisz 400 voltos de akár magasabb feszültségű rendszerekről beszélünk.

Az elektromosan szigetelt szerszámok között gyakorlatilag mindent megtalálunk mint normál társaiknál. Legyen az racsnis kulcs készlet, villás vagy csillag kulcs, csavarhúzó, imbusz vagy T kulcs, feszültség kereső.
Közös jellemzőjük mindössze az, hogy nagy elektromos feszültség ellen szigeteltek.
cetaform szigetelt szerszámkészlet képe

Megjegyzés :
Feszültség vagy áram ? Sokszor nem megfelelő a meghatározás, figyeljünk rá.
Nem a feszültség, hanem az áram ami megöl !
Mi a szigetelő anyag ?
Minden olyan anyag lehet szigetelő anyag ( most csak az elektromos szigetelésről beszélünk ) amely az elektromos áramot nem, vagy elhanyagolható mértékben vezeti.

Az anyagok igen szerte ágazók, lehetnek természetes vagy műanyagok, mindegyik különböző szigetelési teljesítménnyel.
Természetes anyagok : 
fa, üveg, porcelán, textil ( selyem ), 
Műanyagok, kompozit anyagok :
PVC, gumi, cerimel ( zománc-selyem ), poliuretán, szilikon gumi, egyéb speciális anyagok vagy azok kombinációi.
fortum vde szigetelt kábelvágó képe

Igénybe vételek :
Mint a nevéből adódik, az elektromos szigeteléseket első sorban elektromos átütésre, illetve az ellen méretezik, de minden esetben felléphet fizikai igénybe vétel is, és e szerint is kell tervezni a kialakítást.
Lehetnek ezek súrlódás, nyomás, ütés, statikus terhelés.

A szigetelések osztályozása :
Több szigetelési szint van, leginkább 2 félét használunk, ez egyik a 230 V-os feszültségig, a másik az 1000 V-os feszültségig szigetel ( VDE minősítés ).
Megjegyzés : a feszültségi osztályokat így nevezzük, törpe feszültség, kis feszültség, közepes feszültség, nagy feszültség. A törpe feszültség kézzel érinthető, nem veszélyes, de figyelembe kell venni minden esetben az áramerősséget is ! Ami iagzábol öl, nem a feszültség, hanem az áramerősség. Statikus kisülésnél ( műszálas pulóver levétele ) akár több tízezer voltos kisülés is lehet, elhanyagolható áramerősséggel, de a 42 voltos hegesztő is agyon üthet a nagy áramerősség miatt !

kito vde szigetelt csavarhúzó képe

A szigetelések kialakítása :
Az elektromos szigeteléseket úgy kell kialakítani, hogy sem átütés, sem átívelés ne jöhessen létre, és talán ez a legnehezebb műszaki kérdés a bonyolultabb szerszámoknál, mint pl. egy racsnis hajtókarnál, vagy több részből összeállított szerszám esetében.

Nagyon fontos, hogy a szigetelt szerszámok csak normál, száraz környezetben tudják a feladatukat ellátni, semmilyen vizes környezet nem megengedhető a használatuk közben.

A szigetelt szerszámokat évente ellenőriztetni ( beméretni ) kell a megfelelő hitelesítő intézetnél, vagy vállalkozásnál, mert a szigetelő anyag öregszik, belső és tényleges ellenállása csökken, így idővel a szerszám szigetelése tönkre megy és az nem használható a későbbiekben az adott feladatra.

Ne feledjük !


A feszültség alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, csak más a fogása !!



Ha bármilyen kérdésük felmerül kérem keressenek meg, és igyekszem segíteni.

Maradok tisztelettel az Önök szolgálatában :

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése