2015. szeptember 25., péntek

Racsnis kulcsok felépítése, fajtái, használatuk

Tisztelt Olvasóim !

A racsnis hajtószárak, közkeletű nevükön racsnis kulcsok nagyban megkönnyítik munkánkat, gyorsabbá, kényelmesebbé téve azt. Sokak használják, szeretik, sokaknak nincs és szeretnének venni, hogy könnyebben, gyorsabban lehessen dolgozni.


 Extol prémium racsnis kulcs
Most azt nézzük meg milyen szempontok szerint lehet osztályozni, felosztani ezt a nagy "halmazt", mire használjuk, mire nem, és mit érdemes még tudni ezekről az "okos" szerszámokról.


Igen sok módon is osztályozhatók, de elégedjünk meg az alappal. 

Meghajtó négyszög szerinti osztályozás : 
Alapvetően a dugókulcsok ( tűző kulcsok ) meghajtó négyzet ( kocka ) méreteihez igazodnak, ezért van ¼”, 3/8”, ½”, ¾”, 1”, 1-1/2”, de akár 2” méretben is, ezekhez megfelelő hosszúsággal, fej mérettel és erővel.
 3/4" racsnis hajtókar


Fog szám szerinti megkülönböztetés :
Alap fogszámok : 24-48-72. Ha megnézzük ezek a számok a 12 többszörösei ( a 360 fok maradék nélkül osztható velük ), tehát aránylag könnyen szerkeszthető és gyártható egy körív mentén. Vannak ettől eltérő fogszámok is, de ezek az általános és gyakori méretek. Minél nagyobb a fog szám, a kulcs működése annál finomabb, annál kisebb szögben lehet vele dolgozni. A 24 fogas kulcsnak 15 fokonként van egy foga, a 72 fogasnak 5 fokonként, tehát a legkisebb munka szög is ennek megfelelő.
Nem igaz az az általános nézet, hogy a nagyobb fogszámból adódó kisebb magasságú fog profil kisebb erőt, kisebb terhelhetőséget nyújt. Az a helyzet, hogy kisebb fogprofil magasságnál a támasztó lapka több fogat, ( akár 3-4 fogat is ) támaszt egyszerre, míg a 24 fogasnál esetleg csak egyet. Ennél fogva a terelhetőség nem függ a fogak számától, higgyük el, hogy a tervezők értenek ehhez ( is ).

Irányváltás szerint :
A régi darabok legtöbb esetben un. áttolós kockával voltak gyártva, nagy előnye, hogy a racsnit csak egy irányú munkára kell méretezni, így általában erősebb szerkezetet lehet kialakítani, és a fej aránylag kis és kerek formájú marad. Hátránya, hogy az irányváltáshoz a kulcsról le kell venni a fejet vagy hosszabbítót, ezért az körülményesebb a használata.
 racsnis kulcs fej


A fej forgó részének tetején kialakított irányváltó gyorsabb munkát eredményez, de hátránya, hogy ha kézzel ( tenyérrel ) rá kell tartani a fejre, akkor az forgás közben átválthatja az irányt és sok bosszúság okozója lehet. Előnye a fej kerek és kis formája. Gyártják elforgatható, és ( a fenti hibát kiküszöbölendő ) áttolható kapcsolós kialakítással is.

A forgó rész mögött karral átváltható irány. Bármikor látható a forgási irány a kar helyzetéből, munka közben gyorsan és könnyen átváltható, kevéssé érzékeny az akadályokra, magától „nem váltódik át”.
A hajtószáron lévő irányváltás, egy költségesebb és bonyolultabb megoldás. Ekkor a racsnis fej alatti nyaknál vagy még lejjebb a fogantyú fölött lévő gyűrűvel, annak elforgatásával lehet a forgás irányt váltani. Hátránya a többihez képest igen költséges és aránylag bonyolult megoldás, előnye a többihez képest extrém kis méretű, szinte mindenhol elférő fej.
 bgs racsnis kulcs


A fej állása szerint :
Lehet fix vagy billenthető fej, ahol alap esetben a száron a racsnis fej fixen áll, vagy 180, de akár 360 fokos körben elfordítható. Van, ahol az elfordítás rugós golyóval részben fixálódik, van ahol teljesen le lehet rögzíteni a fejet, van ahol semmilyen rögzítés nincs.
Lehet a fej formája úgy kialakítva, hogy annak teteje recézett, és a könnyen hajtható csavaroknál kézzel a fejet el lehet forgatni, ezzel gyorsítva a munkát is. Megint csak különleges kialakítás, amikor a kulcs fogantyúját tekerve forog a fej is, vagy a hajtószárba a fogantyú fölött ( vagy alatt, esetleg a nyélbe részben beépítve ) elhelyezett tárcsával lehet forgatni a fejet egy kis beépített fogas szíj hajtással.


A szár kialakítása szerint:
A szárak kialakítása lehet egyenes, és enyhén vagy nagyobb szögben hajlított, ez a munkadarabhoz való hozzáférést segítheti. Lehet olyan, ahol a szárat 2 részből meg lehet törni és a megfelelő pozícióban rögzíteni. A szár anyaga lehet acél, könnyűfém ötvözet, műanyag, vagy ezek valamilyen kombinációja.
A fogantyú lehet magából a szár anyagából kialakítva, és lehet külön anyagból. Ha a szárból kerül kialakításra, lehet teljesen tükör sima, lehet érdesített, recézett csúszásmentesített felületű. Van olyan, ahol a szár levehető a fejről és az így rövidíthető vagy éppen hosszabbítható, de van teleszkópos is.

 Extol prémium teleszkopos racsnis kulcs


Na de a lényeg, hogyan, mire használjuk ezeket a szerszámokat ?

Tudni kell, hogy a racsnis hajtószárak alapvetően és eredendően nem lazításra vagy meghúzásra valók, hanem hajtásra, még akkor is, ha a gyártó nem ezt mondja, illetve azt mondja, hogy az általa gyártott darab mellé nem kell fix hajtószár. Persze nyugodtan elhihetjük, de azért a nagyobb erőket ne racsnis kulccsal fejtsük ki. Drága és komoly szerszámok ezek, nem baj kíméljük, és máskor is tudjuk használni azokat.

Ott tesznek igazán jó szolgálatot ahol a csavarokat anyákat, stb., hajtani kell. Ahol az újjak már nem elég erősek a kézzel hajtáshoz, de nagy nyomaték még nincs.

Van azonban kivételek.
Egy nyomatékkulccsal egybe épített racsni természetesen úgy került méretezésre, hogy az a nyomatékkulcs maximális erejét bőven elviselje, de még így is ez a szerkezet leggyengébb pontja.
 nyomatékkulcs


Ha már arra adjuk a fejünket, hogy szerszám készletet vagy csak egy-egy szerszámot vegyünk, tegyük azt a már sokat emlegetett körültekintő módon. Érdeklődjünk ismerőseinktől tapasztalataikról. Nem baj ( de nem feltétel ), hogy ha ismert a márkanév, nézzünk utána a forgalmazónak, garanciális háttérnek. 
Ha meg van a hely ahol vásárolunk, és még esetleg nem ismerjük a keresett szerszámot, nézzük meg személyesen, fogjuk kézbe, ismerkedjünk vele. Ne feledjük, nagy erőkkel fogunk dolgozni, a kezünket törheti, esetleg kényelmetlen a fogása, vagy éppen csúszós. Gondoljuk meg a használati körülmények szerint melyik lesz célszerűbb, egy tükörfényes krómozott, esetleg egy teljesen műanyag kialakítású.

A Műhelynet webshopban ezért csak olyan szerszámokat kínálunk, amelyeknek minőségéről használhatóságáról magunk is meggyőződtünk, sok esetben saját tartós használattal vagy külső partnerek által tesztelve.
A kínálat sokfélesége adja, hogy a legtöbb esetben megtalálhatják nálunk a megfelelő eszközt, természetesen a választásban a feladat ismeretében magunk is szívesen segítünk. Ha éppen nincs „polcon” a legmegfelelőbb szerszám, segítünk azt megkeresni, beszerezni.

Köszönöm, hogy írásomat elolvasták, ha kérdésük merül fel, kérem, keressenek meg.

Maradok tisztelettel az Önök szolgálatában :

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése