2015. szeptember 22., kedd

Fogni márpedig kell

Fogjuk, de mivel?

Tehetjük fel a kérdést, hisz a kalapács után a fogó a második legáltalánosabb szerszámunk.

Kell egy jó általános fogó, most megtudhatja melyik lesz az.

Amikor a kéz már kevés, amikor olyan a termék, hogy rögzíteni, tartani, fogni kell.

A fogó nevéből adódóan alkalmas különböző tárgyak biztonságos megfogására. A biztonságon több dolog is értendő, a fogás biztosságától kezdve az áramütés veszélyének elkerüléséig számtalan szempont jöhet szóba. Ennek megfelelően a gyártók nagyon sokféle fogót gyártanak, némelyik egészen specifikus célból készül és másra nem is igen alkalmas, mint például a gyógyászatban az érfogó.
Egy háztartásban, ahol nem barkácsolásra rendezkednek be a lakók, szükségtelen túl sokféle fogó. Alapvetően oldalcsípő fogó, harapó fogó, laposfogó, kombinált ( hivatalos nevén egyetemes csípő ) fogó jöhetnek számításba. Mivel minimalizálás a célunk, ezért a kombinált fogót fogjuk kiválasztani, ami némi kompromisszumok árán képes lehet az előző hármat helyettesíteni.
Ehhez mindössze annyi kell, hogy egy jobb minőségű fogót válasszunk ki a kínálatból, amely biztos fogást ad, el tud vágni egy kábelt, esetleg egy kisebb szöget is, ha kell, jó minőségű acélból készül, hogy egy vágás után ne kelljen kidobni, a fogópofák recézése biztos fogást ad, könnyen szétnyitható és összezárható, nem túl nagy és nem túl kicsi, hogy erőt is lehessen kifejteni a fogáskor.

Ragozhatnánk a különböző gyártók méretválasztékát a 125mm-től 220 mm-ig terjedő skálán, ez eléggé unalmas lenne, ezért most fogadják el, hogy a 180mm-es fogó lesz a megfelelő. Ez már nem túl kicsi, lehet vele biztonságosan dolgozni és még nem túl nagy, hogy ne kelljen erőemelői előélet a használatához. Igazából a túl kis szerszám korlátozottan használható, például nehéz elcsípni vele egy drótdarabot, a túl nagyhoz meg sokszor két kéz kell és nehéz is, eltakarja a munkaterületet.
Tehát 180 mm-es kell nekünk. Na jó, de melyik? Mivel a felsorolt 4 fogóból hármat megspóroltunk, a négy olcsóbb fogó árát összeadva már vehetünk egy igazán használható, jó minőségű darabot, ami nem fog berozsdásodni, nem öregszik el a markolatán a műanyag bevonat, nem csorbul ki átlagos használat mellett és még profi szerszám érzetét is adja ( mivel egyébként ipari minőségről beszélünk ), amivel élvezet dolgozni. Mivel minden más kihullott a rostánkon, egy maradt és ez a FORTUMcsalád 180mm-es fogója, a cikkszáma MB4770302.
fortum kombinalt fogo
A bónusza a választásunknak a kiváló minőséggel párosuló élettartam garancia és mindehhez képest a mérsékelt ár, valamint a 2K ( két komponenses anyagú ) nyél kézvédős, csúszás mentes kialakítása.

Aki valami oknál fogva megelégszik az egyszerűbb, félprofi, vagy emelt barkács minőséggel, nekik jó szívvel tudom ajánlani az Extol Prémium, vagy még alacsonyabb árban az Extol Craft kombinált fogókat, ezek úgy a háztartásban ( Extol Craft ), mint kisebb ipari egységekben ( Extol Prémium ) megállják a helyüket.
extol craft kombinalt fogoextol premium kombinalt fogo

Esetleg VDE szigetelt kivitelben, ha elektromos szerelésbe is bele szeretnénk fogni :
extol premium vde kombinalt fogo
A VDE szigetelés magyarázatát itt olvashatják :

Maradok tisztelettel:
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése