2016. október 20., csütörtök

Sűrített levegő minőségéről

Nem lehet eleget hangsúlyozni a sűrített levegő minőségének fontosságát.

Sokan nem foglalkoznak vele, pedig kellene. Nem nagy befektetés, de hosszú távú hatalmas megtérülés lehet.

Ma az iparban a sűrített levegő mint munka közeg megkerülhetetlen. Tiszta, jól kezelhető, energiahordozó. Nagyon sok gépet, berendezést üzemeltethetünk vele, és ezeknek az ára magas, az végzett munka potossága igen fontos tényező. Mindezekért a meghajtó közeg, nevezetesen a sűrített levegő tisztasága is igen fontos, hiszen a komoly, sok milliós berendezések állapota, munkánk potossága múlhatnak rajta.

A sűrített levegővel működtetett szerszámoknak ugyanúgy jó minőségű "hajtóanyagra" van szükségük, mint az autónknak, vagy akár saját magunknak, ez kétségtelen.

Miért van az, hogy mi általában a jó minőségű kaját keressük, amiben megfelelő mennyiségű tápérték van, jó az íze, és megbízható helyen készült ? Miért van az, hogy autónkkal nem tankolunk bármilyen benzinkúton, csak a jól megszokott, jó minőségű üzemanyagot szolgáltató helyen ? És miért nem figyelünk kellően a légszerszámaink üzemanyagára, a sűrített levegőre.

Ne kérdezzék, nem tudom... talán sokan nem látják be vagy nem tudatosul bennük, hogy ez milyen fontos dolog. Sokan nem is tudják, de az ipar közel 95%-ban jelen van a sűrített levegő technológiája.

Milyen fontos ismérvei vannak a sűrített levegős rendszereknek, meghajtásoknak ?

1. A levegő mennyisége, nyomása.

2. A levegő fizikai tisztasága.

3. A levegő víz ( nedvesség, pára ) mentessége.

4. Olajzás, kenés.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, és teszünk a megfelelő minőség elérése érdekében, préslég szerszámaink életét a sokszorosára tudjuk növelni úgy, hogy az egyébként szinte alig, vagy csak kis mértékben növeli az egyébként kialakítandó levegő rendszer költségeit.

Néhány alap adat a levegőről.

A bennünket körül vevő levegő összetétele kb így alakul : nitrogén (N2) 78,09 %, oxigén (O2) 20,95 %, argon (Ar) 0,93 %, és a térfogat 0,03 %-ban egyéb gázok, mint szén-dioxid, metán, valamint nemesgázok. A levegő egyéb szennyezőanyagokat is tartalmazhat, például kén tartalmú gázokat, szénmonoxidokat, vízgőzt és különféle szállóport.

A sűrített levegő előállításához ez a "hozott anyag".

Viszont a sűrítés, és a szállítás folyamán még további oda nem való elemek is kerülhetnek a rendszerbe, míg felhasználásra nem kerül, ezek a sűrítő egységből ( kompresszorból ) a vezetékekből, csövekből, egyéb technikai elemekből kerülhetnek a levegőbe.

Természetesen a sűrített levegő tisztíságát is szabványosították, osztályba sorolása az ISO 8573-1 szabvány szerint történik.

A sűrített levegőben a szilárd részecskék, a víz, valamint az olaj a három fő szennyező. Most a tisztísági osztályokkal nem terhelném önöket, mert igazából nem is fontos ezeket mindenképp tudni.

A lényeg, hogy bizonyos esetekben ezek a szennyező anyagok "elférnek" a sűrített levegőben, de sok esetben nem kívánatosak, tehát valamely módon meg kell szabadulni tőlük.

Több régebbi cikkben foglalkoztam már a levegő tisztításának elemeivel, ezért most csak röviden említem meg ezeket újra, de fontosságukat mindenképp kiemelem.

A cikkeket itt találják :
Sűrített levegő 1
Sűrített levegő 2
Sűrített levegő 3
Sűrített levegő 4

Az alábbi képen a különböző szűrő kombinációkkal előállítható levegő felhasználási területei láthatók. Nem kell a tisztítást túlzásba vinni, de a megfelelő tisztaságot mindig biztosítani kell :


Fizikai szennyeződések ( pl. por ).

Természetesen nem csak a hozott por lehet probléma, hanem, a rendszeren belül leváló fém részecskék, régebbi csöveknél rozsda, stb. Az alap jó minőségű szűrő egységek 20 mikronos szűrést tudnak, ezek minden esetben feltüntetésre is kerülnek. Ha nagyobb toisztaság kell, normál környezetben az 5 mikronos szűrésig minden gond nélkül le tudunk menni. Extra tisztasági igényél már akár 0,01 mikronos, vagy sztatikus szűrő is használható, de ez ritka.
Vízleválasztó-szűrő egység


Filc, és szinter bronz szűrők, ezek szűrési finomsága választható, egymással szükség esetén kicserélhetők.
Szinter bronz szűrő :

Speciális 0,01 mikronos finomságú szűrő, itt az áteresztett levegő mennyisége már drasztikusan csökken .


Vízpára :

A vizet mint párát a környezetből kapjuk, mennyisége függ a beszívott levegő pára tartalmától, így a kompresszor elhelyezésétől. Bizonyos üzemi körülmények között nem lehetetlen napi 15-20 liter kondenzátum leválasztása sem. A vízpára leválasztása csak úgy történhet, ha a levegőt lehűtjük, mert magát a párát nem tudjuk kiszűrni, csak a kicsapatott párát mint vizet tuidjuk "megfogni". Ehhez vagy hagyjuk a levegőt magától hülni, vagy un. hűtve szárítót használünk, ami belül igazából egy klíma egység, aminek a hideg oldalán egy labirint rendszeren vezetjük át a levegőt. Nagyon fontos a méretezés, se nagyon túl, se alul ne legyen méretezve az egység.
A vízleválasztó egységek általában magukba foglalják a szűrő betéteket is, kivéve a hűtve szárítót, ahol csak a vízpárát, nedvességet tudjuk leválasztani. Itt a fizikai szennyeződés csak annyiban kerül leválasztásra, amennyiben az a hűtő felületen kicsapódó vízben felfogásra kerül.

Egy digitálisan vezérelt hűtve szárító kinézete :
A hűtve szárító elvi működése :
Ahol :
1. a kompresszor felől beérkező levegő
2. hűtve szárító egység
3. kondenz víz gyűjtő-leeresztő tartály
5. tisztított ( párátlanított ) elmenő levegő
8. klíma kompresszor

Érdekes megfigyelni, hogy a beérkező és kimenő levegő egy hőátadó egységben való átvezetése hogyan történik, ugyanis az elmenő hideg levegővel a beérkező levegőt elő hűti a rendszer, ezzel energiát takarít meg, és növeli a hatásfokot is.


Olajköd :

Sok esetben hátrány ( festő, fényező munáknál, légző készülékek levegő ellátásánál ) az olajjal szennyezett levegő, de sok esetben az olajat a gépek beső kenéséhez pótolnunk, adagolnunk is kell. Erre olajzó egységeket használunk speciális légszerszám olajjal, ekkor a megtosztított levegőbe szabályzott mennyiségű tiszta olajat porlasztunk / adagolunk..
Olajköd leválasztás történhet fizikai úton ( labirint rendszerekkel ) vagy elektro sztatikus úton is. A megoldás kiválasztását bízzuk szakemberre, aki az igényelt levegő mennyiség és tisztaság ismeretében tervezi meg az egységet vagy ajánl megfelelő méretet.

Labirint rendszer működési elve :

Sztatikus rendszer működési elve :


Ha bármilyen kérdésük felmerül ez ügyben, állok rendelkezésükre, igyekszünk a problémákra a legjobb megoldást ajánlani.



Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése