2016. október 7., péntek

Sport eszközök otthoni készítése 5. miért nem is kell készíteni ?

Sport eszköz készítés cikk sorozatunk utolsó részében, kicsit aljas módon elárulom, miért is nem kell készíteni ilyen eszközöket, illetve milyen, minden háztartásban megtalálható dologgal tudunk jól edzeni, vagy legalábbi mozgásunkat javítani.

Tudni való, hogy az edzések célja sok esetében nem feltétlenül az erősödés, hanem inkább a beszűkült mozgás tartomány növelése, a napi kondíció megtartása, az izületek átmozgatása a lényeges szempont, ezek mellett az esetleges erősödés csak kellemes hozadék.

Milyen eszközök állnak otthon is készen arra, hogy használjuk azokat.

PET palack.
Több méretben a 0,5-2,5 literes űrtartalomig, vízzel homokkal, akármivel megtöltve, így a súly szabadon változtatható. A nagyobb méreteket ( 1,5 l, és a fölött ) két kézzel is foghatjuk, váll és lapocka mozgásának javítására.

Műanyag vizes kanna.
Ha a PET paack könnyű, akkor 4-5 vagy akár 10 literes műanyag vizes kanna is lehet súlyzó. Nagyon kell ügyelni azonban arra, hogy ezeknek a kannáknak általában a füle csak a hordozásra való, semmiképp sem a munkára, így  azok a kannák a megfelelő, amiknek saját anyagukból van kialakítva a fogójuk.

Konzerv dobozok.
Természetesen még fogyasztás előtt, rendkívül sok méretben, és súllyal előfordulnak a legtöbb háztartásban.

Ezek mellett nagyon sok olyan van még amit otthoni edzésnek fel lehet használni. Súlynak vizes vödröket, a váll mozgás javításához seprő nyelet, súlyokkal ( vizes palackokkal ) megpakolt hátizsák sétákhoz, nehzített sport táska erős fülettel mindenféle emeléshez, felhúzáshoz, ugró kötél, stb.

A fenti otthoni súlyzókkal a legtöbb egyszerű gyakorlat elvégezhető, igény szerint.

Erősítésnek a saját súlyos gyakorlatok is kiválóak, a klasszikus fekvő támasz, guggolás, húzodzkodás, és társai. Ne feledjük el, az edzéshez leginkább akaraterő kell, nem eszközök !

És még egy fontos meglátás amit időnként magam is hallottam, amikor még verseny szerűen edzettem. Nem az a ciki, hogy elmegyünk ez edzésre és az edzetlenségünk miatt nem bírjuk, hanem az, ha legközelebb nem megyünk el.

Az edzésekbe sose menjünk bele csak úgy, hogy majd én tudom ! Edések előtt egyeztessünk hozzáértővel, és demes legalább pár alkalommal elmenni egy edző terembe, ahol biztosan segítenek a gyakorlatok elsajátitásában. Fontos, hogy a gyakorlatokat helyesen, odafigyelve végezzük, mert különben lehet, hogy semmit nem érnek, rosszabb esetben mág rontanak is az állapotunkon, illetve az esetleges sérülések is megelőzhetők.

Minden esetben nagyon figyeljünk oda a kellő bemelegítésre, és ugyan ilyen fontos az edzések utáni nyújtás is, amit sokan elfelejtenek, vagy jelentőségét alábecsülik.

A teljes egészséges élet fontos alapfeltétele a megfelelő mozgás, amit ha a munkánk nem ad meg, akkor sétával kirándulással, kerékpározással, vagy bármilyen olyan mozgással elérhetünk, amit technikai, fizikai vagy éppen anyagi lehetőségeink megengednek.

Régi igazság, ha valamit meg akarunk csinálni akkor lehetőséget találunk, ha nem, akkor kifogásokat.

Jó egészséget kívánva maradok tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése