2015. október 18., vasárnap

Szerszám tároló hablemezből

A szerszámok tárolása, rendezése alapvető fontosságú a jó és hatékony munkavégzéshez.

Minden körülmények között áttekinthető, és használható szerszám tároló rendszerekre van szükségünk, melyekkel nem csak a munkát könnyítjük meg azzal, hogy a megfelelő eszköz ott van, ahol annak lennie kell, azaz a helyén, hanem a szerszámok elvesztése is minimalizálható, hisz ha valami nincs a helyén az azonnal feltűnik.
Nagyon sok megoldás létezik különböző szerszám tárolók kialakítására.
Most egy egyszerű, de nagyszerű, otthon is kivitelezhető megoldást mutatok.
A polifoam ahb lemezt mindenki ismeri, hisz felhasználhatóságának módjai szinte végtelenek. Hő és hang szigetelésre, rezgés csökkentésre, íjászatnál vessző fogónak, csomagolásnál tér kitöltésre, strandon napozó alátétnek, sátorba derékaljnak, és nem mellesleg formára vágva tárolók kialakítására is kíváló.
Könnyen vágható, ragasztható, és nagyon sok vastagságban, formában, színben és méretben elérhető.


A szerszám tároló kialakításának lépései .
1. lépés tervezzük meg a rendszert.
Nagyon fontos, talán a legfontosabb lépés.
Gondoljuk át milyen szerszámokat, eszközüket, milyen csoportosításban szeretnénk eltenni, és főleg, hogy erre mekkora hely áll rendelkezésre. Hogyan töltsük ki a helyet, hogy az áttekinthető, se túl zsúfolt, se túl hely pazarló ne legyen. Gondopljuk meg a szerszám ( kulcs, csavarhúzó, feje ) sprpzatokat hogyan tudjuk egymás mellé sorolni, rendszerezni.
A csoportosítások lehetőségei, legalábbi én kb. így használom a fiókokat, de ezek kombinációja is bármilyen lehet, kinek mi az igénye, meglátása .
1 fiók:
1/2"dugókulcsok, hajtó szárak
2 fiók:
1/4" dugókulcsok hajtó szárak
3 fiók :
csavarhúzók
4 fiók:
fogók
5 fiók:
vágó és ütő szerszámok, pontozók
6 fiók:
villás és csillag kulcsok
7 fiók:
műszerek, tolómérő, hézagmérő
2. lépés vágjuk ki az alap méreteket :
Ha ezek a csoportosítások meg vannak, vágjunk annyi polifoam lemezt a fiók méreteiben, ahány fiókkal dolgozunk. Minden lemez hátára ragasszunk egy papír réteget, vagy még jobb, ha egy két oldalas ragasztó fóliát teszünk rá, mert akkor a későbbiekben nem kell a ragasztásal bajlódnunk.
Ennek a hab lemeznek a vastagsága kb 10 mm, de kell még hozzá, ugyanolyan méretű, az alaptól eltérő színű másik lemez is, kb 2 mm-es vastagsággal. Ha az alap lemez fekete vagy sötét szürke, akkor a másik szín lehet kék, piros vagy sárga is, de a színeket bárhogy variálhatjuk, kinek-kinek izlése szerint. 
Két megoldás lehet. 
1. vagy az alap lemezt fogjuk szines hablemez használatával megadni.
2. vagy az alap lemez is a kivágott felső lemez színével azonos, és színes betéteket ragasztunk a kivágásokba.

3. lépés rajzoljunk :
A csoportosított, és kitalált elrendezésű szerszám csoportokat tegyük a polifoam lemez papíros oldalára, alaposan gondoljuk át, rendezzük el azokat. Ha ez meg van, akkor az egyes szerszámokat minél pontosabban rajzoljuk körbe, így megkapjuk a teljes "rendezési tervet" most már a valós kialakításban és méretben. Ilyenkor még utoljára van lehetőségünk a változtatásra.

4. lépés kivágás :
Ha meg van a körbe rajzolt rendszer, akkor a papíros ( megrajzolt mintás ) oldallal felfelé, de a hab lemez alá egy másik előre kitalált színű lemezzel ( ha ezt a megoldást választottuk az előbb ) tegyük le egy kemény, akár fa, de lehet üveg felületre is a munkadarabot.
Éles késsel ( lehetőleg szike, penge vagy hasonló valóban nagyon éles és vékony pengével ) figyelve arra, hogy a metszés a lemez síkjára merőleges legyen, vágjuk ki a fomákat. Minden egyes kivágott formát szépen vegyünk ki a hellyéről, óvatosan figyelve arra, hogy a széleket ne szakítsuk, mindig legyen meűgfelelően kivágva a minta.
5. lépés összeállítás :
A kivágott lemezt ragasszuk fel az elő készített színe vagy azonos színű alap lemezre, ha színes betlteket álmodtunk meg, akkor azokat is a helyükre lehet ragasztani. A ragasztás lehet az előzőleg felragasztott két oldalas fóliával, de lehet ragasztó szprével, vagy kenhető ragasztóval is dolgozni.

6. lépés főpróba :
Ha minden készen áll, akkor ( remélhetőleg ) ha pontosan dolgoztunk minden rendben lesz. tegyük a kész tárolót a fiókba, és tegyük helyükre a szerszámokat.

Jó munkát kívánva maradok tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése