2015. október 15., csütörtök

A festékek szórása

Sokszor merül fel a kérdés, hogy egyik vagy másik festékszóróval milyen festék milyen felületre szórható.


Igazából mindegy, hogy milyen felületet festene, a lényeg maga a festék.

A festékszórókkal higitós alapú és víz bázisú festékek is kijuttathatók, a lényeg, hogy a megfelelő folyékonyság ( hígság ) be legyen állítva. Ehhez általában egy kis mérő edényt mellékelnek a szerszámhoz, melyet a festékbe merítve a kifolyás idejét mérve lehet következtetni a festék megfelelő folyékonyságára. Ilyen mérő edényt csak a barkács ( otthoni ) célú szerszámokhoz adnak, a magasabb szintű felhasználásra készített festékszóróknál a gyártó feltételezi azt a tudást, tapasztalatot, mellyel a higítás mértéke beállítható.

Viszont lehet olyan probléma, hogy a festék gyártója esetleg nem javallja az adott festék olyan mértékű higitását, amit a festékszóró kíván. Ez inkább a víz bázisú festékeknél fordulhat elő, és a festék ismertetőjében talál rá utalást, amennyiben a dobozokon jelezni szokták, hogy milyen módon hordható az fel. Ha a szórás nincs jelölve, akkor inkább hengerrel vagy ecsettel, esetleg mártással lehet felhordani, ha a festékszórás is jelölve van, akkor általában semmi baj nem lehet vele.

Alapozók :
Általános, és mély alapozók, felület előkészítő anyagok, impregnálók. Általában mindegyik szórható, a jó beszívódás miatt ( főleg fa és más nedvszívó anyagok esetében ) egyébként is hígabb kivitelűek mint a fedő festékek.

Víz bázisú festékek, lazúrok :
Megfelelő hidítás után felhordhatók, vastag lazúroknál figyelni kell, hogy a maximális higítási mértéket ne lépjük át, ezek a festékek a jobb fedés miatt sokszor kevésbé higíthatók.

Higító alapú festékek :
Szinte mindegyik festék ( néhány speciális kivétellel ) szórható, fontos feigyelni arra, hogy vannak nagyon agresszív alapú festékek is, melyek a festékszórók egyes alkatrészeit megtámadhatják, oldhatják. Erről információt a festék csomagolásán, és/vagy a szerszám kereskedőjénél kapnak.

Diszperziós festékek :
Sok esetben ezeket csak hengereléssel lehet felvinni, a minél jobb fedés elérése érdekében. Amelyik egy rétegben már jól fed, azt általában nem is szabad a gyári mértéknél jobban higítani. Egyéb diszperziós fetékeket lehet, ahol ezt jelzik.

Általános feltételek :
- A higítási arány, amiről már említést tettem, alapvető, a festék használhatóságát, és fedését, későbbi hatásos felület védelmét illetően. A gyárilag megengedett értéket ne lépjük túl.
- Mindig a megfelelő ajánlott higítot hasznájuk.
- Fokozott figyelemmel járjunk el a diszperziós ( mész alapú ) festékeknél, hogy az megfefelően le legyen szűrve a betöltésnél, mert a legkisebb szilárd részecske is a festékszóró fúvóka eltömődését okozhatja.

Alapvetően azt kell mondjam, a legtöbb festék szóró szerszám általános otthoni munkákra megfelelő lehet, de óvakodjunk a túlzó, túl idealista reklámoktól, és mint mindig, szerszámot ne a TV reklámok alapján, imkább szakértő kereskedés tanácsai szerint válasszunk.

Tisztelettel 
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése