2015. október 2., péntek

drótkorongok használata

Időnként szükséges, hogy egy-egy alkatrészt, gépelemet mechanikusan tisztítsunk le. Bevált eszköz erre a drótkefe. De mit tegyünk ha fizikailag nehéz illetve nem elég haladós a munka ?
Ekkor lépnek képbe a különféle drótkorongok, drótcsiszolók.

Mi is ez ?
Képzeljünk el egy olyan drótkefét, ami végtelen kör alakú, és folyamatosan egy irányba forgatva a munka sokkal gyorsabb, egyszerűbb lesz. A munka hatékonyságát alakíthatjuk a forgási sebességgel a drótok anyagának, vagy vastagságuk változtatásával. A drótcsiszolókat használhatjuk kész fogadó felület kialakításához vagy egyéb felület megmunkálás ( szemcseszórás, csiszolás, stb. ) előkészítésére, bázisfelület kialakítására is.

Hogyan válasszunk ? 
A kiválasztásnál több szempont is van, ezek :
Mekkora a tisztítandó, megmunkálandó felület ?
Mi a tisztítandó anyag ? Különböző fémek, festett vagy natúr felületek, műanyagok, stb.
Milyen formájú az anyag, mekkora hely áll rendelkezésre ?
Milyen befogó, forgató szerszám áll rendelkezésre vagy fér el ?
Milyen felületi struktúrát kívánunk elérni ? 
Mennyire számít a végső felület minősége, felületi egyenetlensége ?

Kivitelek megfogás szerint.
Alapvetően megfogás szerint van csapos, menetes, és lyukas kivitel.
A csaposat fúrógépbe, elektromos vagy levegős egyenes csiszolóba, a menetes csatlakozásút sarokcsiszolókhoz, a lyukas kivitelt asztali vagy egyéb fix tengelyes köszörűkhöz használjuk.

A munka folyamán minden esetben vegyük figyelembe a forgató szerszám fordulatszámát, a javasolt maximális átmérőt, és a drótkorong maximális fordulatszámát.

Kivitelek formai kialakítás szerint :
Szinte mindegyik megfogásnál találkozhatunk egyenes, fazék formájú, sík és kúpos ( több féle kúpszöggel ) formával. Mindegyiknek meg van a saját használati területe. Alapvető szempont az hogy mindig a drótok végével dolgozzunk, az oldalukkal soha. A fazék és egyenes formával szemből, a síkkal oldalról, a kúpossal különböző, a kúpszögnek megfelelő állásban támadjuk a felületet.

Kivitelek anyaguk szerint:
Többnyire acél szálakból épülnek fel, ez lehet egyszerű acéldrót, rugóacél vagy rozsdamentes acél minőségig. A rozsdamentes acél kivételével ( ez mindig natúr ) bevonat nélkül, vagy réz bevonattal, különféle szál vastagsággal, sima, hullámos vagy sodort szál formával. Lehet még üvegszál, kompozit vagy más műanyag, gumi szál, tömör réz, stb. szintén az igények szerint.
Különleges kivitelben is létezik olyan drótcsiszoló tárcsa, hol a szálak be vannak öntve egy speciális műgyanta "fazékba". Ennek gyakorlati értelme abban áll, hogy munka közben a szálak vége dolgozik, de az azokat körbe vévő műgyanta nem engedi a szálakat elgörbülni, összekuszálódni, vagy a aszerszámból kirepülni. Az ilyen szerszám hatékonysága nagyon jó, igaz ára is elég magas, ezért inkább csak különleges esetekben használjuk.

Különböző méretek és kialakítások szerint :
Mini és mikro méretű eszközök készletekben 7-150 darabos kiszerelésekben, különböző összeállításban.
Normál méretekben 100 mm-es tárcsa átmérőjű sarokcsiszolótól a 230 mm-es mérethez való nagyságig.
Fazék forma : 
Hullámos drót : menetes csatlakozással vagy csapos megfogással 
Sodrott drót : menetes csatlakozással vagy csapos megfogással 
Kúpos forma :
Hullámos drót menetes csatlakozással 
Sodrott drót menetes csatlakozással 
Tárcsa forma :
Sodrott drót menetes csatlakozással 
Hullámos drót csapos megfogással 
PVC szálú körkefe 
Csapos megfogással 

Egyéb szerszámok
A drótcsiszoló méretétől függően a kis méretű gravírozó géptől, fúrógéptől, a legnagyobb sarokcsiszolóra való eszközökig sok féle van. Mindenképpen olyan eszközöket válasszunk, ami megbízható forrásból jó minőségben elérhető, ugyanis nagy a kiegyensúlyozatlanság és a szálak kirepülésének veszélye, és ez a meghajtó szerszámot könnyen tönkre teheti, de akár súlyosabb személyi sérüléseket is okozhat. Mindig komolyabb minőséget válasszunk a meghajtó szerszámokból, akár túl is méretezve kicsit az igényt. 

Így használjuk:
Először mindig ellenőrizzük a drótcsiszolón feltüntetett maximális fordulatszámot. Fontos, hogy ezt soha nem lépjük át. Nézzük meg az adott szerszámmal mekkora drótkorongot tudunk használni, teljesítménye és fizikai méretei határán belül. Nem jó ha leégetjük a szerszámot, vagy állandóan el kell venni a munkadarabról, hogy „felpörögjön”.
Lehet mozgatni a szerszámot, vagy a munkadarabot is ( asztali köszörű, állványos fúrógép ). Figyeljünk arra, hogy a munkadarab felületébe lehetőleg ne „kapjon” bele a szerszám, ne égesse meg. A felületen egyenletes mozdulatokkal, egyenes vagy körkörös alakzatban használjuk. Ha vastag réteget kell eltávolítani, főleg érzékeny felületről, érdemesebb kisebb erővel, többször átmenni a munkadarabon. 
Ha fúrógéppel dolgozunk nagyobb felületen, ne használjuk az elektronikusan állítható fordulatszám korlátozást, hanem maximális fordulatszámra állítsuk, mert a szabályzó elektronikát tönkre tehetjük, vagy a gép motorját leégethetjük. Figyeljünk a megfelelő felületi nyomásra is, a túlzott terhelésből adódó alacsony fordulatszám nem ad kellő hatékonyságot ( csak maszatolja a felületet ) és a gépet is tönkre teszi.

Érdekesség.
Ha olyan formájú vagy kialakítású tárcsára van szükség, amit csapos kivitelben nem találunk, akkor jó szolgálatot tehet egy adapter, aminek menetére a menetes megfogású eszközt tudjuk rögzíteni, majd a csapot tokmánnyal megfogva használjuk azt. Ilyen adaptert is kínálunk áruházunkban, két darabos csomagolásban elérhető, de ára olyan alacsony, hogy ha van egy tartalék belőle az nem fáj a zsebnek.

Munkavédelem.
Alapvető a kéz, a test, és a fej ( különösen a szem ) védelme is. A nagy sebességgel forgó szerszámból a szálak kirepülhetnek, a leválasztott szennyeződések is kárt okozhatnak bennünk. Mindenképpen zárt ruházat, munkakesztyű, a teljes arcot védő maszk, de legalább védőszemüveg kötelező. A kirepülő szálak így is beleállhatnak a ruhákba, akár át is hatolhatnak rajta !
Nagyon figyeljünk arra is, hogy a forgó drótkorong könnyebben elkapja a ruházatunk laza lógó részeit, akár egyetlen cérnaszálat is, mint egy sima felület. Ezért soha ne használjunk kötött, horgolt kesztyűt, mindig csak bőr, esetleg vastag erős szövet alapanyagút !
A fokozott por képződés indokolttá teheti a légzésvédők használatát, kínálatunkban ezekből is találnak több félét.
Szerszám csere előtt a gépet mindig húzzuk ki a tápból ( elektromos vagy levegős hálózatból ), ne elégedjünk meg azzal, hogy kikapcsoltuk.
Figyeljünk arra, hogy nagy fordulatú gépeknél a szokásos vágó vagy csiszoló tárcsánál nagyobb súlyú szerszámot forgatunk meg, ilyenkor a centrifugális erő miatt esetleg a gép forgatása, mozgatása is okozhat meglepetést.

Remélem tudtam segíteni a megfelelő eszközök kiválasztásában, azok biztonságos használatában.

Bármilyen kérdésük felmerül, kérem keressenek meg.


Maradok tisztelettel az Önök szolgálatában :

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése