2017. június 7., szerda

Galvanizálás, felület védelem. Krómozás

Csillogó felület mi más ?

A krómozásnak viszont a felület szépségén kívűl sok más feladata is van...

Mit értünk kemény krómozás alatt?

A króm számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek képessé teszik arra, hogy védő és díszítő bevonatok készüljenek általa. Sokoldalú felhasználását legfőképp annak köszönheti, hogy kiválóan ellenáll az oxidációnak, lúgok és savak esetében egyaránt.

kemény krómozást az iparban használják, mivel igen kemény bevonat képezhető általa. Keménysége révén képes kiiktatni a súrlódás okozta sérülések nagy részét, így a kemény krómozással bevont felületek kopásállóbbak hagyományos társaiknál. Emellett rendkívül tartós, ráadásul a korróziótól is védi a bevont felületet.

Felhasználható az ipar számos területén, többek között a vegyiparban, bányákban nélkülözhetetlen anyag. Alkalmas különféle mozgó, kopott alkatrészek felújítására, számos szerszám valamint mérőműszer illesztékeinek bevonására egyaránt.

kemény krómozás igen hasznos minden területen, hiszen optimális védelmet nyújt a különböző acéltermékek számára.

A kemény krómozás folyamata és jellemzői

A fémfelületek kezelésére, védelmére különböző eljárások és bevonattípusok szolgálnak, melyek szerepet játszanak az állapotmegóvásban, valamint a funkcionális értékek növelésében egyaránt. Tartós és nagy keménységet biztosító bevonat a keménykróm, amely a rozsda és korrózió elleni védelmet biztosítja, csökkenti a súrlódás által fennálló veszélyeket, valamint a kopásállóságot növeli a krómozott felületek esetében.

kemény krómozás felhasználási területei:

Bányák, vegyi üzemek, különböző gyárak tevékenységi köre során elengedhetetlen eljárás, például:
 • Régi, elhasználódott vagy kopott alkatrészek felújítása
 • Hidegalakító szerszámok bevonása
 • Prés- és fröccsöntő szerszámok bevonása
 • Mérőeszközök bevonása
 • Az ipari kemény krómozás dekoratív megjelenést és keménységet biztosít a kezelt felületek számára, melynek következtében számos műszaki jellegű elvárásnak maximálisan megfelel. 

  Mi a különbség a díszítő és a kemény krómozás között?

  Akik nem jártasak a fém alkatrészek világában, azok könnyen összetéveszthetik a díszítő krómozást a kemény (vagyis a műszaki) krómozással. Pedig a két krómozási eljárás ipari felhasználása eltérő.

  Díszítő krómozás 
  Díszítő krómozás esetén a külső, krómozott réteg, és a fém alkatrész felülete között még egy közbülső nikkel, vagy réz bevonat található. Ez az utolsó rétegként felvitt bevonat teljesen elzárja a fémet a külvilágtól. Jól ellenáll a lúgoknak és savaknak, és mivel tükörfényes, csillogó felületet képez, esztétikai szereppel is bír. Különféle apróbb háztartási gépeken találkozhatunk vele, például csaptelepeken, de ilyen díszítő krómozást láthatunk a motorokon is.

  Kemény krómozás 
  A kemény krómozás közvetlenül az alapfémre kerül fel - nincs közbenső bevonat. A kemény krómozás által egy mikro repedésekkel teli, vastagabb, akár 40 milliméteres vastagságú kemény krómréteg kerül fel a fémre, aminek hatására a bevonat már alakítható, csiszolható. 

  Díszítő krómozás.

  A díszítő krómozással a felület szépségét, megjelenését javítjuk. természeteset a króm keménysége miatt ez is javít a felület kopás állóságán valamennyire, de fő feladata a látszat, illetve a korrózió védelem.
  Díszítő krómozást már festéssel is el lehet érni, ilyen speciális króm festékekkel szinte bármilyen anyagot be lehet vonni, legyen az fém, tégla, egyéb kőzet, műanyagok jó része, fa, vagy más.
  A festéket színezni is lehet, ezzel gyakorlatilag bármilyen dizájn elemet létre lehet hozni színes króm festéssel.
  Partnerünknél a nemsokára induló kolorkrom.hu oldalon tájékozódhat ezekről a lehetőségekről.

  A kemény krómozás előnyei

  Krómozott felületekkel a hétköznapokban is találkozhatunk, hiszen egyre inkább bekerül a köztudatba. Nem hiába, hiszen olyan tartósságot biztosít a felületeknek, melyet nehéz felülmúlni.

  Milyen előnyökkel jár a kemény krómozás?
 • Mivel az ipari króm igen tartós, így hosszútávon megóvja a bevont szerkezetet vagy eszközt.
 • A korrózió esélye teljesen kizárt, többet nem kell foglalkozni a rozsdás felületekkel sem.
 • Alkalmazásával spórolhatunk, mert tartóssá teszi a kezelt felületeket, tehát kevesebbszer kell javításhoz folyamodni.
 • A krómozott eszközöket ritkábban kell cserélni.
 • Rendkívül sokoldalú, számos iparágban, de még a hétköznapokban is alkalmazzák.
 • A króm bevonat lecsökkenti a súrlódással járó veszélyeket.
 • Nem utolsó sorban pedig esztétikus megjelenést biztosít.

 • Köszönjük a szakmai segítséget az Aerometal kft-nek.

  Következő cikkünkben a nikkelezésről lesz szó.


  Tisztelettel:

  Bálint Balázs szerszámspecialista műhelynet szerszámbolt és webáruház
  www.muhelynet.hu

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése