2017. június 20., kedd

Gránit, gránát homok, korund... egy kis magyarázat

Gránit vagy gránát szóróanyag ?

Sokszor kerül szóba egy-egy beszélgetés folyamán, és keveredik a két fogalom, gránát homok, vagy gránit homok, időnként a „korund” is befigyel….

Tegyük kicsit tisztába a fogalmakat.

1.       gránit
Hívják láva kőnek is, egy nagyon kemény anyag, a leggyakoribb magmás kőzet, keménysége 9 Mohs. Felhasználható az építészettől kezdve a csiszolóanyag gyártásig sok mindenre. Építészetben már az őskortól használják.

2.       korund
Ipari felhasználásban normál és nemes korundot különböztetünk meg A normál korund a természetben előforduló általában bányászott anyag, melynek sokszor magas a vas tartalma, ezért rozsda mentes és egyéb érzékenyebb anyagok megmunkálására kevéssé használható. Színét a benne lévő szennyező anyagok határozzák meg, több szín változatban fordul elő a természetben, a vörös a rubin, a kék a zafír, színtelen leukozafír. Egyéb neve alumínium oxid, vegyjele Al2O3. A nemes korundot bauxitból szintetizálják kemencékben.

3.       gránát homok
Lágy gránitnak is mondják, az almadin gránát féldrágakő ásvány őrleménye. Fellelési helye leginkább India és Ausztrália. Nyílt ( külszíni ) fejtésben bányásszák. . Az almadin gránát egy nem fémes, nem szilikogén természetes ásvány. Szintén használják csiszoló anyagok, és szerszámok gyártásához, nagy felvevő piaca ( speciális szemcse méretben ) a vízvágó technológia, ahol a nagy nyomású vízbe gránát homok szemcséket kevernek, ezzel javítják a vágás hatásfokát.

Ami a lényeg, hogy az egyes munkákra, ipari vagy egyéb felhasználási területekre mind más és más anyagokat tudunk illetve kell használnunk, hogy a legjobb hatásfokot érjük el.

Ha megkeresnek kérdéseikkel, mi igyekszünk a legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint segíteni ennek a kiválasztásában.

Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése