2017. június 16., péntek

A konfliktus ásványok

Sokan valószínűleg még nem is hallották a kifejezést, de egyre terjed az üzleti / gyártó világban, mindenki létre hozza a maga nyilatkozatát a „konfliktus ásványokról”, a legkisebb gyártóktól, a legnagyobbakig, mint pl. az Apple, vagy a Ricoh.

A dolgot annyira komolyan veszik, hogy az európai Parlament már az ellenőrzések szigorítását is szorgalmazza. Az Európai Parlament az un. Winkler jelentés alapján szavazta meg a szigorítást nemrég.

Ezen jelentés alapja  az Amerikai Egyesült Államok beli Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) 2012. augusztus 22-én elfogadta a Dodd-Frank törvény 1502. szakaszában említett Wall Street reformját és fogyasztóvédelmi programját, az úgynevezett „konfliktus-ásványokra” vonatkozó óvintézkedéseket. Ez a szabályozás előírja, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságból és a szomszédos országokból nyersanyagokat (*1) beszerző vállalatoknak nyilatkozniuk kell arról, milyen intézkedésekkel biztosítják, hogy az ásványkincs-vásárlásukból származó bevételekből ne részesüljenek emberi jogsértéseket elkövető fegyveres csoportok.

A rendelet az ón, tantál, volfrám, és ezek ércei, valamit az arany fémekre mint alapanyagokra vonatkozik, összefoglaló nevükön 3TG ásványok.

De mi is az a”konfliktus ásvány” ?

Sok kitermelő országban szoros kapcsolat van a bányászat, kitermelés, a kereskedelem, és a helyi fegyveres erők között. Ugyanez egyébként elmondható a különböző kábító szerekről, a Dél Afrikai un. véres gyémántokról, az elefánt vagy rinocérosz agyarról és sok más cikkről is.
Winkler Gyula képviselő jelentéséből idézve „A válságövezetekben, fegyveres konfliktusok között élő közösségek, emberek érdekeit kell néznünk, úgy véljük, az új európai szabályozásnak jó hatása lesz ezekre a térségekre”.

A 3TG ásványok felvevő piaca Európában, és egyébként a világban is majdnem a teljes ipari gyártó szektor, de főleg az autóiparban, elektronikai termékekben, űrtechnológiában, csomagolóiparban, építőiparban, világítástechnikában és ékszerek készítéséhez használják.

Egyre erősödik a világban azon nézet, mely szerint a gyártók egymás között is keresik azon kapcsolatokat, akik a fenti egyezményt magukénak vallják, illetve a saját nyilatkozatukat megalkották.

A beszállítói körből is sorban kiesnek azon vállalatok, akik nem tudják igazolni a nyersanyag vagy félkész termék útját, eredetét.

Vegül pedig mi, akik a sor végén megvásároljuk a termékeket, ha lehetőségünk adja figyeljünk arra, hogy olyan termékeket részesítsünk előnybe, ahol a gyártó rendelkezik a maga által kiadott nyilatkozattal, ezzel segítve ezeket az öntudatos végeket.


Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése