2016. február 15., hétfő

Into furat mérők kalibrálása

     Tisztelt olvasóim !
 Mai írásunkat mint eddig is sokszor, egy ügyfél által felvetett probléma inspirálta.
 Alap kérdés/ kérés volt, hogy furat mérő órát keresnek ( into ) de olyat, amely kalibrálva van. A neten körbe nézve több ilyen szerszámot is találtam, de szakmai tapasztalatom alapján feltettem magamnak a kérdést :

Minek kalibrálni, illetve lehet-e kalibrálni egy into-t ?

Az into, mint olyan, nagyobb átmérőjű furatok ( belső égésű motorok munka hengerei, pneumatikus vagy hidraulikus munkahengerek ) mérésére szolgáló eszköz.
A lényeg viszont az, hogy nem egy pontos méretet mérünk vele, hanem összehasonlító mérést, azaz egy eredeti méreten lévő nem kopott szakasz méretéhez képest mérjük a henger kopását.





Nevezetesen :

Egy autó munkahengerének mérése az alábbi lépésekből áll .
- összeállítjuk a műszert a megfelelő átmérőhöz tartozó alkatrészekkel, azaz mérő csúccsal.
- a műszert a henger felső, nem kopott, és megtisztított részén nullázzuk, azaz a mérőóra lünettájával a mutató nulla értékét beállítjuk, vagy amennyiben a mérő óra tengelye menettel állítható, akkor a számlap nullához állítjuk a mutatót.
- a műszerrel 3 magasságban, és 2 irányban megmérjük a munkahenger kopottságát. Ez billegtetéssel történik, ahol a műszer által mért legkisebb értéket olvassuk le arról a beállított nullához képest, általában 0,01 mm értékben.

A méréshez ( már a pontos méréshez ) egyébként némi gyakorlat, biztos, de finom kéz nem árt.

Mivel a gondolat nem hagyott nyugodni, nevezetesen a kalibrálás ügyben, megkerestem az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt ( leánykori nevén Országos Mérésügyi Hivatal ) megfelelő szakértőjét és vele konzultálva az alábbiakra jutottunk közösen.

Link : http://mkeh.gov.hu/

Alapvető kérdéseim :

1.       Lehet-e kalibráltatni a nevezett műszert ?
2.       Érdemes-e kalibráltatni a műszert ?
3.       Amennyiben lehet és érdemes, hogyan végzik el a nevezett kalibrálást ?

A hivatal szekértőjével közösen megállapított válaszok :

1.       Ezt a műszert kompletten nem lehetséges kalibrálni, mert a szett összeállításakor a mérő óra mindig más és más helyre kerül, egyébként is szétszerelhető az egész, így minden egyes megbontás után a bemérést meg kellene ismételni.
2.       A kalibrálást minden mérő csúcs cserénél is meg kellene ismételni, illetve a műszer minden megbántásánál, mely szétszedés nélkül általában a dobozába sem tudjuk azt visszatenni.
3.       Magát a mérő órát lehet külön kalibráltatni, de mivel nem abszolút, hanem összehasonlító mérést végzünk maximum század mm pontossággal, így nincs értelme.
4.       Mindezekért nem is érdemes a műszert kalibrálni, okafogyott a kérdés.
5.      Ha mindenképp abszolút értéket, vagy egy pontos abszolút értékhez képes szeretnénk mérni, akkor minden esetben a műszert az összeállítás után, és a mérés megkezdése előtt egy hiteles etalonnal kell(ene) bemérni, és beállítani, azaz kalibrálni. Ehhez viszont nincs köze a laboratóriumban végzett kalibrálásnak. Etalonnak megfelelhetnek a hiteles idomszerek, furat etalonok, hiteles mikrométer, stb.

Végül tehát kimondhatjuk az eredményt :

Az into furat mérő műszereket nem lehet kalibrálni. Ha lehetne is, semmi értelme az into-k kalibrálásának, azt minden esetben a mérés előtt a mérő személy végezze el, már ha egyáltalán szükség van rá, általában nem is kell.


 Tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
BÉK Kft - Műhelynet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése