2016. február 3., szerda

Mit keresne MacGyver a táskámban?

Nos a fenti kérdés helyénvaló, ha valami lehetetlen helyen, távol a civilizációtól bajba kerülnénk és abban a szerencsés helyzetben lennénk, hogy MacGyver, a hihetetlenül találékony, de mindig nyugodt titkosügynök állna mellettünk és valami szerszám után kutatna.
A hétköznapi élet ennél egy árnyalattal kevésbé kalandos, de amikor szembesültem a sokadik megnyomorított hegyű késsel a konyhámban és megláttam a multifunkciós szerszámot, rögtön megértettem az összefüggést a hétköznapok lustasága és praktikussága között. 
Egy konyhában általában kis valószínűséggel pihen alkalmas szerszám az asztalon, vagy az evőeszközös fiókban, ami megfelelő egy makacsul záródó konzerves üveg fedelének eltávolítására. Ellenben a kések a fiókban vannak, de balszerencséjükre kevésbé alkalmasak nevezett zárófedelek kinyitására, mert a gyártójuk elsősorban vágásra specializálta őket, a csavaró és hajlító igénybevételt általában maradandó alakváltozással hálálják meg, azaz elgörbülnek, és nem csak a szemnek lesznek kevéssé esztétikusak, de használatukban is korlátzozottakká válnak. 
A szerszámos láda viszont messze van, érte kell menni, macerás elővenni, olajos is, keresgélni is kellene benne, ezért a nyitófunkciók általában mindig az éppen kéznél lévő kések egyikére hárulnak, az eredmények általában lehangolóak, a kés is kicsorbul, a fedél is a helyén marad, az idegeink pedig megfeszülnek.
Ennyi érv elég kellene legyen arra, miért erősen ajánlott egy ilyen praktikus multifunkciós szerszámot beszerezni minden konyhába a konzervnyitó mellé. De ennél azért többet is tud!

Egy magára valamit is adó ezermester szívesen segít jártában-keltében az emberek kisebb-nagyobb problémáin, de akár saját magán is, ám a szerszám arzenálja ritkán van kéznél. Kilazult egy csavar? El kell vágni egy kábelt? Meg kell húzni egy csavaranyát? Kicsit faragni kell valamit, kicsit fűrészelni, vagy kimérni 2,5 coll távolságot? Betörött egy köröm, kicsit le kell vágni belőle és formára reszelni? Kinyitni egy sört? A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ha ötvözzük ezt az egy szerszámot a kreatív elménkkel.
Miért pont ezt?
Összecsukható egészen kicsire, mégis sok mindent meg lehet vele oldani pillanatok alatt, elfér zsebben, kis kézitáskában, vagy akár a lakáskulcsunk mellett a kulcstartón is. A króm színű, de egyébként teljesen rozsda mentes változat mérnököknek, barkácsolóknak, motorosoknak, kerékpárosoknak és egyéb műszaki vénával megáldottaknak való. 
 


dizájnos változata menedzsereknek, nőknek és alapvetően művészi beállítottságúaknak javasolt, mert ennek megjelenése is van és kisebb is összecsukva.
                        

Szinte egy ékszer. Mégis döbbenetes lesz a hatása, amikor elővesszük a kocsikulcsunk, szétnyitjuk és lepattintjuk az uborkásüveg fedelét egy kis levegőt juttatva a zárófedél alá, amivel eddig fél tucat férfikollégánk sem boldogult az üzemi konyhán, mert "csúszik a keze". Ugye ismerős a helyzet? Megkaptuk hallgatólagosan a "félisten" kinevezésünket a recepcióstól, aki látta a műveletet, pedig csak egy multifunkciós lapult a zsebünkben.
Tiszteettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése