2016. február 24., szerda

A japán fűrész mitől japán ?

A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.
kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek
Először is áramra van szükség. Dugalj kell, meg hosszabbító. Aztán az elektromos fűrész mindenképp nagyobb és nehezebb egy kézifűrésznél, ha rend van a műhelyünkben, akkor a munkához eleve elő kell szedjük valahonnan. Ez pedig néha már túl sok macera. Ha tényleg csak egy vágásra van szükség mondjuk a lakásban, vagy épp az udvaron, akkor a fenti menetrendet végigpörgetve, az ember kedve hamar elmegy az elektromos eszköz elővételétől. Sokszor magától a munkától is.
Pedig egy jó kézifűrész is alkalmas lehet erre a feladatra, ezt csak le kell akasztanunk a szerszámfalunkról, és már használható is. Az utóbbi időben mindenhol előtérbe kerültek az elektromos eszközök, a mindenféle GÉPEK. Itt az ideje, hogy kicsit visszatérjünk az alapokhoz, és átismételjük a kéziszerszámok használatának módját.
A fafűrészek világa például érdekes világ. Millió változatban találunk fűrészeket, és ráadásul ezek valóban mind-mind másra valók.
kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek
Tényleg sokféle fűrész létezik, és valóban mindnek megvan a maga igazi szerepe, bár kétségtelen, hogy vannak átfedések a munkafolyamatokban.
Most például egy olyan kézifűrész akadt a kezünkbe, amely csak néhány éve került jobban a reflektorfénybe, legalábbis nálunk. Ez pedig a japánfűrész néven nevezett, vékony és hajlékony pengéjű szerszám. Épp ez a hajlékonyság a szerszám erőssége. Ugyanis képes arra, amire szinte egyetlen más fűrész sem, hogy pontosan, hézagmentesen vágjunk vele bármilyen felület mellett. Persze a vékony fűrészlap meghajlított állapotban nem túlságosan erős, épp ezért ezek a fűrészek kimondottan nem tolásra, hanem húzásra vannak kitalálva. Vagyis a fogazatuk épp fordított a legtöbb fűrészéhez képest.
kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek
kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek
A japán fűrészek között vannak egészen arisztokratikus és kinézetükben is nagyon klasszikus darabok. Ezeknél nyilvánvaló a tradicionális japán kovácsolással és a kardkészítéssel való párhuzam sejtetése. Itt a markolat is mindenféle egzotikus fafajból készül, szigorúan kézzel és rettentően hagyományos módon... Azonban számunkra elsősorban az a fontos, hogy egyáltalán legyen egy ilyen szerszámunk. Mert ez bizony igazán jól használható. Erre pedig nagyon is jól megfelel egy modernebb darab is, például az itt bemutatott Extol szerszám. Ennek a nyele ugyan műanyag, cserébe nem csúszik, és akkor sem lesz baja, ha épp egy kis nedvesség éri. Az igazán fontos úgyis a penge, azzal pedig ennél a modellnél nincs hiba. Elsősorban a már említett síkban vágásoknál segít, amikor a fal vagy a padló mellett kell közvetlenül vágnunk, de ugyanígy alkalmas lehet a keskeny penge miatt például igazán precíz fogazások, csapolások készítéséhez is. Az egész fűrész pár deka, és áram sem kell hozzá. Szinte mindenhol elfér, akár egy kis fiókban is, a műhelynet szerszámboltban tartalék lapot is vehetünk hozzá. 
Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecilaista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése