2018. november 28., szerda

Otthoni fékjavítás menete pontosan

Azaz hogyan javítsunk otthon jól olyan alkatrészt, mint pl. az autók fékjei.

Sok leírás, video kering a neten a járművek és szinte akármilyen szerkezet akármelyik részegységének a javításáról, alkatrész cseréjéről.

Ezek a leírások, utasítások, videók sokszor nem hűen vagy kellő alapossággal mutatják meg a szükséges szerszámokat, munkafázisokat, tennivalókat, mire kell odafigyelni, mire esetleg kevésbé.
Most egy olyan alkatrész cseréjének fogunk virtuálisan nekikezdeni, mint egy autó fékbetétje.

Magam a sok éves szakma tanulás, és több autós szakirányú végzettségem mellett immár 35 éves autójavítói gyakorlattal is rendelkezem, higyjék el tudom mit hogyan kell csinálni, ezért is gondoltam, hogy bár biztosan vannak jó leírások is, de sokak ezeket nem találják meg, és inkább megpróbálok egy olyan átfogó cikket írni, amiből mindenki megtudhatja mit hogyan csináljon, ha a végére nem akar balesetet okozni, esetleg megölni magát, a családját, vagy másokat.

Magyarok vagyunk, mindent megoldunk ha kell, ha nem, de legalább azt csináljuk okosan,megközelítően jól.
Minek fizessünk ki akár 10-20 ezer Forintot egy olyan szerelőnek aki úgyis dúskál a pénzben, azt sem tudja hova tegye, mert annyit elkér amennyit nem szégyell, ráadásul úgysincs ideje, elhajt minket a fenébe, ilyen apróságokkal nem foglalkozik.

Első kérdés, hogy miért kell cserélni a fékbetétet.
Ennek sok oka lehetséges :
- szólt az utolsó vizsgán a vizsgabiztos, hogy nemsokára kell cserélni,
- mondta a haver, hogy vékony a betét,
- a szomszéd Józsi bácsi mondta hogy időnként kell,
- biztos ki kell cserélni olyan régen volt már hozzá nyúlva,
- nagyon vas hangja van, talán érdemes,
- nem fog, stb.

Ha tudjuk mit szeretnénk, zarándokoljunk el egy autós boltba, ne felejtsük otthon a forgalmi engedélyt, mert ennek alapján tudják nekünk eladni a nagy valószínűséggel az autónkhoz való fékbetétet.
Azon elegánsan lépjünk tovább, hogy nem csak a fékbetét kopik, hanem a féktárcsa/fékdob is, mert ezeknek a cseréje bár kötelező lenne a megfelelően elvégzett mérések után eldöntve, de az autógyártók általában ezt csak azért találják ki, hogy lehúzzák az autóst, szinte biztos, hogy jó lesz az még, és csak a tárcsafék betétjét kell cserélnünk. Meg különben is ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb dolog, a többi szimpla pénzkidobás.

Milyen gyártmányú fékbetétet vegyünk?
Leginkább amilyet adnak. Úgyis mind egyforma, minek válogatni, az egyik ugyanannyit tud mint a másik, csak a reklám kérdése mennyit kérnek el a különböző márkákért.
Vegyük meg a legolcsóbbat, de ha tele vagyunk lével és bízunk az eladóban, akkor lehet egy kicsit drágábbat is, max majd elmondhatjuk mennyire szeretjük az autónkat, így mindent megadunk neki, meg azért ránézésre a biztonságra is rámegyünk kicsit, elegalábbis amikor a "fácsén" posztoljuk a hét végi munkánkat.

forrás : www.alkatreszek.hu


Nincs mindenkinek otthon szerelő aknája, emelője, műhelye, ezért mondjuk válasszunk egy olyan szép kora őszi napot a munkára amikor még jó az idő, de nincs se túl meleg,s e túl hideg.
Kivételt képehzet ez alól amikor a haverokkal kalákában szerelünk, mert akkor úgyis jobban fogy a sör, a jókedv magasra hág, kit érdekel ha egy kicsit melegebb van, netán fázunk?



A szerelés első lépéseként tehát kell egy olyan fix, lehetőleg szilárd beton vagy szafalt felület ahol a kellő munkát el tudjuk végezni.

Ha ez meg van nézzünk körül mire van még szükségünk.

A munkafázisok során az alábbi szerszámokra lesz szükségünk:
- kell egy autó emelő. Megteszi a gyári emelő is, mert úgyis arra van, de ha műszaki vénával áldott meg az élet akkor biztosan van otthon krokodil emelő is.
- kell kerékkulcs, hiszen le kell venni a kereket ahhoz, hogy hozzá férjünk a fékekhez
- kell néhány egyéb kulcs is, ezeket itt nehéz lenne felsorolni, mert szinte ahány típus annyi féle méret és kialakítás kellhet, a legjobb ha elő veszünk egy csillag-villás kulcs készletet
- legyen nálunk egy kalapács, kb 1 kilós
- kell 1-2 nagyobb lapos csavarhúzó
- vízpumpa ( papagály vagy kacsa ) fogó
- asztalos szorító ha vissza kell nyomni a fék munkahengert
- nem árt ha van szerelő bakunk, bár vidéken ezt téglával oldják meg, de ha nincs az sem baj, majd vigyázunk
- legyen egy kitámasztó ékünk is, de erre is jó a tégla, de ha sima a felület úgysem gurul el az autó munka közben
- kell nyomaték kulcs is, a féknyereg és a kerék végső lehúzásához, de ezt is el lehet hagyni, elég ha jól meghúzzuk a csavarokat

Ekkorra kb így fog kinézni a környékünk :


Vagy igy :



De nem kell ezt az egészet túl misztifikálni!


Álljunk be az autóval a kiszemelt placcra, de úgy, hogy legyen elég helyünk körben a munkához.

Ha idáig eljutottunk, most jön a legfontosabb amit nem szabad kihagyni a munakafázisokból, és ez tényleg a legeslegfontosabb!!








A jó Istenért hozzá ne nyúlj ahhoz a qrva fékhez, mert az nem érdekel hogy megölöd magad, de az én családom is az utcán jár és őket is veszélyezteted!!


Inkább vidd el egy szervizbe, ahol láttak már ilyen munkát, netán csináltak is, fel vannak készülve minden felmerülő hibára, van kellő szerszámozottságuk és szakértelmük.

Mert ha idáig eljutottunk úgy az olvasással, mint az előkészületekkel, akkor az két dolgot jelenthet:

1. valaki tényleg annyira nem ért az egészhez, hogy képes egy ilyen hülyeséget elolvasni hogyan javítson szaktudás nélkül féket

2. ért hozzá és szórakoztatja a sok hülyeség amit leírtam. 
Ez utóbbi a jobbik eset...

Mért hülyeség amiket írtam ?

Mert kihagytam ( szándékosan ) egy marék olyan lépést, ellenőrzést, amit egy normális szerelő soha nem hagy el, leírtam olyan baromságokat amit egy hozzáértő soha nem követ el, nem írtam a célszerszámokról, sok kellő eszközről, elhallgattam vagy elbagatelizáltam egy marék tényt vagy kötelezően elvégzendő munkafázist.

Most hagy kérdezzem meg a tisztelt olvasót, ha tényleg nem autószerelő végzettségű, vagy nem kellő tudás nélkül vágott volna bele a munkába.
Komolyan azt hiszi, hogy az autószerelést könyvből, meg akármilyen hülyegyerekek által feltöltött videókból meg lehet tanulni?
Hogy a tanuló azért ül évekig az iskola padban, mert kint esik az eső vagy hideg van?
Hogy azért találták ki a munka végén kötelező fékmérést mert az úri huncutság?

Na ne vicceljünk már!

Ha tényleg van olyan aki pont a féken akar így spórolni, az egy részt felháborító és szomorú, más részt olyan szégyen, és sötétség, hogy remélem nem jelentkezik.

Szigorúan elitélek minden olyan leírást, videót ami pl. pont az otthoni "fékjavítás csináld magad" kategóriát érinti!

Még egy gyakorlott szakember is véthet hibát, erre igen sok bizonyítk és példa van, és egy kis hibából halálos baleset kerekedhet. Akkor hogy gondolja bárki, hogy hozzá nem értve, vagy majd a többi ugyanolyan fotelszakértő haverjával együtt javítanak egy ilyen alkatrészt, vagy részegységet?
Még az is lehet hogy sikerül, de mi van ha nem?
Ha ez akkor derül ki amikor a munkát befejeztük, és kidöntjük a szomszéd kerítését, még éppen időben, de ha akkor amikor összetörtünk egy rakás autót, netán gyalogosok közé hajtottunk akkor már kicsit késő.

Határozottan kijelentem, engem nem érdekel ki hogyan öli meg magát, ezt felfoghatjuk természetes kiválasztódásnak is, hagy hulljon a hülyegyerek, de az hogy magával ránt a halálba, vagy súlyos sérülésbe másokat a saját felelőtlensége vagy szarrágósága miatt az mélységesen felháborító.

Köszönöm ha elolvasta cikkemet, ha véleménye, hozzászólása van, szívesen veszem.

Tisztelettel
Bálint Balázs autószerelő, gépjármű technikus ( és még sok más )

www.muhelynet.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése