2018. április 2., hétfő

Mire jó a hőkamera ?

Nagyon sok hőkamerát lehet már kapni, van telefonba épített, önállóan dolgozni képes, és ki tudja hány féle.

De sokan nem is tudják milyen sokoldalú, milyen sok helyzetben használható eszközről van szó.

Manapság a hőkamerákról leginkább az energia hatékonység jut az eszünkbe, pedig a használati lehetőségek ezen jóval túl mutatnak.

A hőmérséklet mérésével a vadászok könyebben megtalálják a vadat, állatmentők a sebesült kutyákat, tűzoltók a segítségre váró bajbajutottakat, de lehet hőkamerával ellenőrizni gépeknél a csapágyak állapotát, belső égésű motoroknál a működés helyességét, elektromos rendszereknél meglátni az átmeneti ellenállásokat, épületeknél a szigetelés hibáit.

Nem is beszélve olyan sepciális feladatokról, mint pl az orvosi diagnosztika, amely talán az egyik legújabb vizsgálati módszer.

De sorolhatnánk vég nélkül, szinte ki sem fogynánk a lehetőségekből, akár komoly, akár komolytalan feladatokra hasznájuk.

Mi gépészek vagyunk ezért leginkább ezzel foglalkozom.

Épület gépészeti felhasználások 
- víz, fűtés vezetékek keresése falban, aljzatban
- elektromos bekötések megfelelősége
- hőszivárgás, szigeteletlenség ellenőrzése
- fal és padló fűtés működésének, hibáinak ellenőrzése
- nyílászárók tömítettsége

Járműveknél
- motor működése, kihagyó hengerek keresése
- elektromos bekötések ellenőrzése, átmeneti ellenállások keresése
- hűtő és fűtő rendszerek vizsgálata
- kerék és egyéb csapágyak, ékszíjak ellenőrzése

Elektromos berendezéseknél
- bekötések ellenőrzése
- átmeneti ellenállások keresése

És ami még fontos,mindezt akár nagyobb távolságból, érintés nélkül.

A jobb hőkamerák vagy már eleve fel vannak szerelve szines kijelzővel, vagy a hozzájuk tartozó eszközön van ilyen, tudnak normál és hőképet is készíteni, így a vizsgált hely jobban beazonosítható, jegyzik a gps koordinátákat, rendelhető a felvételhez írásos vagy hang jegyzet is.
A legtöbb kamerán állítható milyen szinben jelenljen meg a kép ( monochrom vagy színes, illetve milyen szinekkel ).



A hőkamerk felbontása minimu 1 fok legyen, és jó ha jelzik a vizsgált területen a legmagasabb és legalacsonyabb hőértéket is.
Sok kamera önkalibráló, azaz a vizsgált terület minimum és maximum értékeit alapul véve állítják a kijelzőn a színeket, hogy a lehető legjobban láthatóvá tegyék a hő eltéréseket.

A készített hőképeket ezek után fel tudjuk dolgozni számítógépen, bizonyítékként csatolni lehet jegyzőkönyvekhez, vizsgálati anyagokhoz.

A képen jől látszanak a szigeteletlenségi hibák, mint a beton áthidaló, vagy az ajtó szigetelés hibái. Ezek az információk megfelelő szakember, de akár nagyobb szakértelem nélküli felhasználó számára is komoly értékeket jelenthetnek.


A műhelynet szerszámboltban a SEEK hőkamerákat forgalmazzuk, ami több kiviteében is elérhető megrendelés után.

A kisebb darabok mobil telefonra vagy tabletre, laptopra csatlakoztathatók, itt a szoftvert és a háttér hardvert a telefon vagy tablet adja, maga a hőkamera csak az érzékelő és elő feldolgozó részeket teszi hozzá. A program a netről letölthető, és elérhető IOS és Android rendszerekhez is.




A másik megoldás az önálló hőkamera ami rendelkezik a teljes rendszerrel. Színes kijelzője kisebb mint egy átlagos okos telefoné, de ütés és vízálló, a képeket micro sd kártyára is lehet menteni. Beépített ledes lámpájával sötétben is lehet keresni látható fénynél, akkuja elég nagy a hosszabb idejű munkákhoz.



Hátránya, hogy néhány dolgot, pl a minimum és maximum értékek megjelölését nem mindegyik tudja, és gps koordinátát, vagy jegyzetet sem lehet csatolni a képekhez.

Ha hőkamerát használunk épület vagy nagyobb dolog vizsgálatánál, mindig tartsunk be néhány praktikus szabályt, hogy később is bármikor be tudjuk azonosítani a helyszínt, illetve a szituációt.

1. ha lehet adjunk a képekhez valamilyen jegyzetet, akár hang, akár gps koordináta, akár felirat, hogy tujduk pontosan hol, és főleg mikor készültek a képek.
2. ne össze-vissza készítsük a képeket, határozzunk meg egy irányt, pl jobbról balra, lentről felfelé. Így később a pontos helyek könnyebben beazonosíthatóak.
3. ha van rá mód minden képet egy hőkép és egy normál kép módban készítsünk el, így a legpontosabb a hely meghatározása. Sok kamera tud a két féle képből egyben készíteni képet.
4. ha elmentjük a képeket, mindig tegyünk hozzá valamilyen azonosítót, mert lehet hogy akár már 1-2 hét múlva sem emlékszünk minden lényeges adatra.
5. ha a képek fontosak, vagy pótolhatatlanok ( pl egy speciális helyzetet állapotot mutatnak meg )  készítsünk belőlük biztonsági másolatot

Bármilyen kérdésük felmerül a hőkamerákkal vagy használatuk módjával kapcsolatban, kérem keressenek meg elérhetőségeinken, igyekszünk segíteni.

Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszámwebáruház.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése