2018. április 19., csütörtök

Hallás és fülvédelem, azok új irányai 1 rész

A személyes védelem, baleset és munkavédelem egyik fontos ága a hallás és/vagy fül védelme.

Természetesen ez fizikai védelemről szól, első sorban a különböző ártalmas hangok kiszűréséről.

A hallás védelemnek több iránya is van.
1. A külső hang tompítása különböző anyagok által, vagy az anyagon áthaladva tompítva, vagy lehetőleg a hallójáratot teljesen elzárva a külső hatások elől.
2. un. ellennyomással kioltani a beérkező hangot.

A hangszigetelés elve :

A lényeg, hogy a hang útjába valamilyen lágy, vagy légrésekkel teli anyagot teszünk, ami megszűri, tompítja, jó esetben megakadályozza a hang tovább terjedését.

A hangszóróból érkező hang terjed minden irányban, az oldalsó falak jelképezik a hallójárat belső felületét, a szemben lévő fal a füldugót.

A megoldás problémáiról alább olvashatnak.


Az ellennyomásos technológia magyarázata:

A hang ( ha egy folyamatos frekvenciáról, és hangerősségről beszélünk ) szabályos szinusz hullám formájában terjed.

A szinusz hullám felépítése

Természetesen ha változó hangról beszélünk, ahogy a való életben történik a zaj, vagy beszéd által, akkor a hullám is folyamatosan változik, annak amplitudója avagy hangereje ( itt 1-es szám ) vagy hullámhossza avagy hangmagassága, ( itt 4-es szám ).

Ha azonban elektronikusan generálunk hozzá egy azonos idejűű de ellentltes hullámot, akkor a két hullám kioltja egymás, eredőjük nulla lesz, így akár teljes csöndet is el tudunk érni a fültokon belül.


Ahol U1 a bejövő hang, U2 a generált ellen szinusz hullám, U0 az eredő, ami nullával egyenértékű.

Így tehát a fültokon belül teljes csendet érhetünk el.

Ami ennél a technológiánál nagyon fontos:
1. A teljes csend csak egy jó minőségű és igen gyors elektronikával és felépítéssel érhető el.
2. Meg tudjuk választani azon hangokat amiket nem kell kiszűrni, pl az emberi beszéd.



A hallás védelmének azonban van több buktatója is, amiket nagyon nehéz kikerülni.

1. Maga a testünk is vezeti a hangot, tehát ha a fejünkhöz, testünkhöz elérkezik a hang, akkor az a testen belül terjed tovább, magában a vízzel telt érhálózatban, mely mindent átsző a testünkben, illetve a csontokon keresztül.

2. Minden esetben nem zárhatunk ki minden hangot, még ha azt valahogy fizikailag, technikailag meg is tudnánk oldani, ugyanis nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor bizonyos frekvenciákat teljesen ( vagy szinte teljesen ) ki kell oltani, míg más frekvenciákat, pl a beszédet érintetlenül kell áthaladni hagyni a védő rendszeren.

Innentől két iránya van megint a védelemnek.

1. Teljes hangtompítás, függetlenül a frekvenciatartományoktól, azaz teljes izolálás.
2. Részleges hangtompítás, beállítva a csillapítás fokozatait az eltérő frekvenciákhoz.

A részleges tompítás történhet un. fültokkal ( egérfüllel ) vagy különböző füldugókkal.
Ezek a védőeszközök alap esetben valamilyen szivacsos vagy hasonló habosított anyagon keresztül csökkentik, lehetőleg teljesen kioltják a bejövő hangokat.
A füldugó csak a közvetlenül a hallójáratba jutó hangokat tompítja, míg a fültok a fül környezetetét is védi valamennyire, kinek mi a jó, hiszen a fül formától, az igénytől, akár fizikai helytől is függhet ki melyikat használja.

Általános fültok :

Jól használható általános munkavédelmi fültok, az egyik legolcsőbb, mégis már hatásos védelem.


Teljes, vagy fokozott, növelt hang csillapítás a fenti szűrő rendszerű eszközökkel már nem mindig érhető el, valamint ott nehéz is beállítani, akár gyárilag, akár utólag, hogy milyen mértékű, és minőségű legyen a szűrés. A szivacsos megoldás itt is több esetben vezet célra, de a tervezésnél és kivitelezésnél nagyon fontos szempont a csillapítandő hang hullámhossza, az egész csillapító rendszert ahhoz kell méretezni.

Növelt csillapítású fültokok :


Ezek a fültokok már a drágább kategóriát képviselik, tervezésük, kivitelezésük komolyabb hátteret igényel. Az alsó képen egy un. slim, azaz vékonyított kalakítás van. Forrás www.magictools.hu



Elektronikus csillapítású fültokok :


Egy külső mikrofonnal érzékeli a hangot, akár annak irányát is, és ennek megfelelően egy ellen szinusz görbét generálva kioltja azt, akár teljes mértékben. A komolyabb darabokban állítható, hogy milyen hangokat mennyire szűrjön ki. A képen egy vadászatra kifejlesztett darab van, ami ráadásul kicsire összehajtható. Forrás honeywell

Érdekesség a gyermek fültok, akár csecsemő kortól.

A gyermekek, főleg csecsemők hallása időnként fokozott védelmet igényel, ez az igény hozta létre a nekik készített fültokokat.


Külön szegmense a fültokoknak az olyan kialakítású eszközök, amik a hang csillapításon kívül más tudással is fel vannak szerelve, pl. adó-vevővel, telefon vagy interkom csatlakozással, esetleg beépített rádióval.

Ha munka közben rádiót is halgatnánk ez a megoldás.

Vezetékes átbeszélő adó-vevő ( intercom ) fültok.

Vezeték nélküli intercom fültok.

Vezetékes, telefonra, okos eszközre köthető fültok.

Még egy rádiós fültok.


A füldugók is védelmi célokat szolgálnak, de itt a kis méret egészen más feladat elé állítja a tervezőt.
Magát a fülkagylót, illetve annak környezetetét itt nem tudjuk elzárni a külvilágtól, a rendelkezésre álló hely is jóval kevesebb, mégis nagy hatásfokot várunk el tőle.

Alap esetben itt is szivacsos anyagkoról beszélünk, régóta elterjedt olcsó és elfogadható megoldás a memória szivacs, melyet összesodorva a hallójáratba illesztünk és ott tükéletesen felveszi a formát, ez már sokkal jobb mint az egyszerű szivacs, ma már ez tejedt el a lagjobban.
A füldugók alacsony áruk miatt általában eldobható kivitelűek, párban csomagolva, sokszor ahol nagyobb mennyiségben használják, adagoló automatákból lehet elérni, pl. egy erőmű hangos helyiségeinél minden bejárathoz tesznek egyet.


Egyszerű fóldugók memória habból.


Többször használatos, elvesztés védelemmel ellátott füldugók.

Füldugó adagoló automata. Forrás www.magictools.hu



Van azonban egy teljesen új füldugó fejlesztési irány, mely teljesen kizár minden féle hangot.

A világ legújabb füldugója pedig így néz ki :



Forrás: profi-füldugó

Mivel ez a technológia, az oda vezető út, illetve a megoldás működése komolyabb magyarázatra szorul, azt a következő bejegyzésben fogjuk kitárgyalni.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése