2017. január 15., vasárnap

Különleges anyagú szerszámok : 3. műanyag szerszámok

A műanyagok, legyenek azok kompozit, vagy tisztán egy anyagból valók, az élet nagyon sok területén már kiszorítják pl. a fémeket is. Tartósságunk, erejük, gyártási költségük, és formai szabadságuk miatt nagyon nagy előnyben vannak. Kutatásuk az ipar egyik legjobban fejlődő területe.

Ha szétnézünk otthonunkban, vagy a műhelyben, szinte nem találunk olyan dolgot ( gépet berendezést, összetett szerkezetet ) amiben nincs valamilyen műanyag alkatrész.

Miért ?
Mert a műanyagok gyártásának és felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok.

Szilárdság :
A műanyag kompozit anyagok szilárdsága sok esetben eléri, vagy meg is haladja az acélokét. Nagyon sok olyan helyen, ahol elképzelhetetlen volt eddig, a műanyagok kiváltják az alumínim, vagy acél alkatrésztket, termékeket. Gondoljunk csak az autók, repülők, hajók karosszériájára, héjára, akár lövedék vagy repesz álló páncélokra, mellényekre, sisakokra.

Formai szabadság :
Az öntés, forgácsolás, és legújabban a 3D nyomtatás olyan szabadságot ad a tervezőknek, ami eddig elképzelhetetlen volt. Gyakorlatilag nincs olyan összetett forma amit műanyagból ne lehetne megcsinálni, ráadásul igen alacsony költséggel, és rövid gyártási idővel. Ma már pl komplett házakat is nyomtathatunk.

Külalak :
Színe lehet anyagában szinetezett, így az sosem kopik le róla, felületének érdessége a polírozottól, a rücskösig, vagy recézettig bármilyen lehet. Az egyes alkatrészek színe ugyanúgy lehet azonos mint eltérő, ezzel sok esetben érdemes is élni. Az anyag lehet áttetsző, opál, vagy atlátszatlan is.

Súly :
Az esetek nagy részében sokkal könnyebb alkatrészek, gépek alláthatók elő a műanyagok segítségével, mint más anyagokból.

Fizikai ellenálló képesség :
Bármilyen hihetetlen, keménységben, kopás állóságban is felvszik a versenyt a hagyományos anyagokkal. Sokszor persze ez még a gyártás és a speciális alapanyag költsége miatt nem kifizetődő, de a technika előre haladtával egyre több helyen ebben is étveszik a helyet a hagyományos fémektől. A műanyagok rugalmassága beállítható, így a törésekből eredő hibák jó része is megszüntethető.
speciális cő vagy tömlő szorító fogó

ragasztott kerék súlyok kíméletes eltávolítására való tapadás mentes kések

kárpit és díszító elem leszedő készlet


Kémiai ellenálló képesség :
A legtöbb műanyag érzéketlen a savakra, lúgokra, ellenálló a higítókkal, egyéb ásványi és szintetikus anyagokkal szemben is. Tengeri szállításnál, korrozív környezetben a műanyag kötöelemek a saválló anyagokhoz képest elhanyagolható bekerülési árban vannak.





Elektromos szigetelőképesség:
Ha a szerszámokat nagyobb átfogással nézzük, a munkavédelem is ide tartozik, ez a tulajdonság munkavédelem egyik fontos ága, kihagyhatatlan jellemző.

Nem is soroltam fel minden jó tulajdonságot, mégis talán látható, hogy mennyire sokoldalú anyaról beszélünk. Nagy ötlet, hogy sok 3D nyomtatóhoz gyárilag adják a saját kopó alkatrészek tervét, hogy adott esetben a javításhoz szükséges alkatrészeket magunk is el tudjuk készíteni, ha már van egy gépünk hozzá.

Mindezekért nem csoda, hogy ma már szinte minden szerszám megtalálható műanyagból, sőt kötő elemek, csavarok, anyák, akár komplett szerszámgépek is készülhetnek belőle, és nem csak játékok.

Hol találunk az iparban műanyag szerszámokat, eszközöket ?

Munkavédelem.
A műanyagok nélkül ma már szinte elkézelhetetlen, hogy valamikor a védő sisak, a bakacs betétje, a védőkesztyűk, vagy éppen a szemüvegek nem műanyagból voltak. Persze akkor még nem voltak műanyagok :-)

Műszertechnika:
Mini vagy mikro méretű szerszámok a műszerész technikában, rádió, telefon javításban általánosan használatosak, feszítő, távtartó, szétszerelő szerszámokként.

Autó és egyéb közlekedés gépészeti javítás :
Kárpit, és díszítőelem szerelésnél a környező felületek védlme miatt, elektromos szerelésnél a szigetelő képesség miatt, kalapácsoknál és különböző szorítóknál, fogóknál a kíméletes munkevégzés miatt, stb. Klíma és egyéb csövek csatlakozóinak szerelő célszerszámai, kábel kötelegő meghúzó fogó, és maga a kötegelő szál, De ide tartoznak az ékek, felállók, kannák, pumpák, stb.
ajtó feszítő párna

üveg emelő vákuumos tappancs

És itt még nem is beszéltünk az egyéb kapcsolódó eszközökről, mint pl. tárolás, szortírozás.

Nehéz lenne felsorolni a  felhasználás módjait, hiszen életünk minden területét átszövi már a műanyagok használata.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése