2017. január 18., szerda

Befogás vízvágó gépekhez

Gondolta volna, hogy vízvágás során is szükség lehet a munkadarabok befogására?


Miért érdemes befogót használni vízsugaras vágás során? Erre milyen lehetőségeink vannak és hogyan érdemes ezeket alkalmazni? Jelen cikkünk ilyen és hasonló kérdésekre ad választ, hogy Önök megelőzhessék az esetleges problémákat.
Befogásról beszélünk, amikor egy munkadarabot rögzítünk annak érdekében, hogy az ne mozduljon el a megmunkálás során. A legtöbb folyamat során elengedhetetlen, hogy az adott darab ne mozogjon vágás közben, hiszen minden apró elmozdulás befolyásolhatja a megmunkálás pontosságát, adott esetben pedig a darab felszíne is sérülhet.
Más vágási eljárásokhoz képest a vízsugaras vágás során az oldalirányú erők elhanyagolhatók, a lefelé ható erők pedig egy kis területre koncentrálódnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell számolnunk a munkadarab bemozdulásának lehetőségével. Kevesen tudják, de vízvágás során maga a vízsugár jelentős mennyiségű levegőt juttat a kádba, aminek következtében buborékok formálódnak a munkadarab alatt, amik megemelhetik a vágott alkatrészt, oldalirányban elmozdítva azt.
Szerencsére az abrazív vízsugaras megmunkálás egyik legnagyobb előnye, hogy a síklemezek befogása gyorsan és egyszerűen zajlik. Az egyes darabokat érdemes mindig az X, Y és Z tengely mentén is rögzíteni, elegendő erővel ahhoz, hogy ne mozogjanak. Ellenőrizze le – ha a kezével meg tudja mozdítani az egyes darabokat, akkor erősebb rögzítésre van szükség.

Befogás kifejezetten OMAX vízsugaras vágógépekhez

A nagy pontossággal történő megmunkáláshoz szükséges rögzítést egy Anyag Megfogó Felszereléssel végezhetjük, amely követő rendszerekből és vertikális leszorító karokból áll. Ez a készlet felszerelhető a vízsugaras vágógép rácsos munkaasztalára, amely kialakításából adódóan bármilyen OMAX vagy MAXIEM gép méreteihez beállítható. Érdemes megjegyezni, hogy még, ha stabilan is rögzítettük a munkadarabot az éleknél, egy könnyebb anyag továbbra is felemelkedhet a sugár hatására. Ezt megakadályozhatjuk azzal, hogy acél súlyokat helyezünk a vágni kívánt darabra.


Saját készítésű befogás derékszögmérővel

Amennyiben inkább saját rendszert építene a lemezes anyagok rögzítéséhez, méretre vághat egy derékszögmérőt, vagy egy L-alakú elemet, az így kapott eszközt pedig csavarokkal rögzítheti a vízsugaras asztal széleihez. A munkadarabok megfelelő leszorításához használjon feszítő rögzítőkapcsokat, de kerülje a közvetlenül a munkaasztal rácsához történő rögzítést, ez a megoldás ugyanis nem tud megfelelő ellenállást biztosítani az oldalirányú erők ellen.
Abban az esetben, ha a megmunkálni kívánt anyag sérülhet a rögzítőkapcsoktól (pl. az olyan anyagok, amelyek a vágás során elgyengülnek, ennek következtében pedig eldeformálódhatnak vagy eltörhetnek), esetleg azt teljesen félbe kell vágni, a kapcsokat erősítheti közvetlenül a derékszögmérőre is.
Nem érdemes a derékszögmérőt túl hosszúra vágni, helyette csavarozzon inkább egy második darabot távol az elsőtől, hogy a hosszabb lemezeket is megfelelően rögzíthesse. A szögmérő anyaga ne legyen vastagabb a vágott anyagnál, ellenkező esetben a fúvóka beletörhet a munkadarab felszínébe. Érdemes továbbá a szögmérő sarkát egy kicsit bemetszeni annak érdekében, hogy a munkadarab éles szegletei is könnyen megmunkálhatóak maradjanak. A sarok pozíciója alapállásnak is beállítható, viszonyítási alapot szolgáltatva így a munkadarab bizonyos pontjaihoz.

Tippek a kisebb darabok vágásához és a mattulás elkerüléséhez

Az asztal rácsszerkezete ugyan megtámasztja alulról a megmunkálandó anyagot, a kisebb darabok azonban beeshetnek a rács lécei közé és eltűnhetnek. Hogy ezt megelőzze, a hosszú, vékony darabokat merőlegesen helyezze a rácsokra, így legalább két léc fogja támasztani őket. Ha esetleg a darab olyan kicsi, hogy hosszanti oldalával sem éri el a két léc távolságot, toldja meg a munkadarabot, majd kézzel vágja vagy törje le a toldást a megmunkálás után.
Bizonyos anyagok a rácsos asztal által visszavert vízsugártól is megsérülhetnek, amik ráadásul magát a támasztó felületet is sérthetik vagy mattosíthatják. Hogy ezt elkerülhesse, helyezzen a vágott anyag és a rács közé egy ún. takaró réteget, ami megvédi a munkadarabot a visszavert sugaraktól. A takaró rétegekhez használjon acél-, préselt- vagy furnérlemezt.

Cikkünk a cnc media cikkének átvétele. 

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése