2024. április 16., kedd

Téli, nyári, vagy 4 évszakos gumi lesz a jó?

 

Mostanában egyre többször felmerül a kérdés, maradjunk a téli-nyári gumi kombónál, vagy álljunk át 4 évaszakos gumira?

Magam eddig (szakmai tapasztalatomból is kiindulva) preferáltam a téli-nyári gumik tartását és szezononkénti cseréjét. Mindezt persze úgy, hogy a gumikat nem szétgyilkolandó, azokat felnire szerelve tartottam mindig.

Ennek több oka volt.

Első sorban még volt tél, hó, hideg. Az, hogy manapság néha van -15-20 fok pár napig, egy hétig, az igazából nem hideg. Amikor egy-másfél hónapig van ilyen idő, az már hidegnek mondható. Illetve most amikor leesik 2-3 cm hó, akkor már vége a világnak. Nem is olyan régen, úgy 20 éve még volt amikor 15-20 cm hó is esett, de a 8-10 cm egy éjszaka alatt nem volt olyan meglepő. Ezt hívtuk télnek... Tudom sokaknak ez már régen volt, hisz talán épp akkor születtek. De még nem is említettem pl. a 87-es nagy havazást, ami így, e módon maradt meg mindenkiben aki átélte a -30 fokot, és a szinte egy nap alatt leeső 50-80 cm havat, vagy még a 70-es éveket, amikor minden télen sorozatban építettük a hóembereket.

Na ilyenek már nincsenek, vélhetően nem is nagyon lesznek. Az évszakok közelednek egymáshoz, a mediterrán égöv szépen lassan húzódik az egyenlítőtől távolabb, és hazánkat is egyre jobban eléri. Nagy hegyeink sincsenek, oda sem kell téli gumi. Ha meg mégis, akkor inkább legyen egy garnitura hólánc a csomagtartóban, az kisegít szinte bárhonnan. Ennek is van amúgy egy hátulütője, hogy tudni kell használni, és sokan úgy viszik magukkal, hogy azt sem tudják mikor mire való, illetve lövésük nincs hogyan kellene azt használni, felszerelni, hogyan kell haladni vele. Ez egy másik cikk is lehetne...

Másod sorban a technika fejlődik.

Anno azt mondtuk a 4 évszakos gumira, két lóf@x egy áráért. Ma már olyanok az anyagok, kialakítások, mintázatok, hogy a jobb márkák meglepően jó tulajdonságokkal bírnak minden évszakban, a manapság még alsó polcosnak mondott gyártók is roham léptekkel jönnek felfelé a ranglétrán. Így nagyjából teljes értékű gumit kapunk egész évre.

 

Harmad sorban nézzük az éves futás teljesítményt.

Magyarországon az éves személyautó futás teljesítmény alig van átlag évi 10.000 km fölött. Valahol max 12-15000 km az éves átlag futásuk az autóknak, és csökkenő a tendencia. Ez következik az üzemanyag és üzemeltetési költségek növekedéséből, illetve, hogy míg 25-30 éve jó ha egy családban volt egy autó, most akár 2-3 autó is van családonként, külön papának, és mamának, plusz akár külön egy városban munkába járó, és egy hét végi családi. Egyre több olyat is ismerek persze akik a megnövekedett költségek miatt (és mert valójában nincs is rá szükségük) az autójukat végleg eladták, letették. Érdekes adat, hogy míg 2018-2023 között a lakosság lélekszáma csökkent itthon, a személygépjármű állomány pont 600.000 db-al nőtt. Így látható, hogy a személyautók futásteljesítménye, a kevesebb felhasználó és a megnövekedett darabszám miatt folyamatosan jobban megoszlik, ezért csökken, még akkor is, ha esetleg a családonként összesített éves km. futás amúgy enyhe növekedést mutat.

(forrás: https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0069.html)

Ilyen éves futások mellett, a gumik előbb elérik a koruk miatti csere szükségességét, mint az elhasználódás (kopás) miatti cserét. Egy jól beállított futóművel egy gumi manapság is elmegy 50000 km-t simán, akár többet is. Na de ha van két ganituránk, ez megduplázódik, az minimum 100.000 km, és ha ezt leosztjuk az évekkel, akkor kiderül, hogy a gumi még nem kopott el, de már lehet akár 8-10 éves. 6-7 éves korában pedig egy használatban lévő gumit már igencsak cserélni kell, mert egyszerűen elöregszik. Pedig a mintáját nézve akár még 2-3 év lehetne benne.

Mindezekért ha nem megyünk pl. az Alpokba síelni, vagy nem megyünk megnézni télen Finnországba a Mikulást, akkor sok szükségünk a határokon belül már nincs a téli gumira. Ezzel munkát, időt, helyet takarítunk meg,

Nem kell cserélni, cseréltetni a gumikat évente kétszer. Ha gumit cseréltetünk, ez minimum évi 25-30000 Ft, ha csak kereket, akkor is 5-6000 Ft, de általában inkább ennél jóval több.

Nem kell két garnitura gumit tárolni, vagy tároltatni (előbbi helyet foglal, utóbbi megint költség).

Nem kell plusz felni garniturát venni, hogy ne gyilkoljuk szét a gumikat a sok szereléssel.

Azonban van pár fontos dolog, amit így sem szabad elfelejtenünk!

A gumikat érdemes időnként centríroztatni, nem jó, ha egyszer felrakjuk, és utána elfelejtjük 5-6 évre. A gumi kopik, általában nem tökéletesen egyenletesen, és azt kompenzálni, de minimum ellenőriztetni kell időnként, ezzel a gumi, és a futómű, igy autónk élettartamát is növeljük, illetve kíméljük azt.

Nagyon fontos tudnunk arról, hogy a ma használatos gumi szelepek élettartama sokkal rövidebb mint a gumiké. Sajnos a gumiknál általában tapasztalható életciklus növekedés a gumi szelepeknél pont fordított, egyre szemetebb maradék vagy újrahasznosított anyagokból készítik azokat.  A gumis nem azért cserél minden szerelésnél szelepet is, hogy majd jól lehúzza az ügyfelet, hanem mert egy használt szelep, ami 2, maximum 3 évig bírja, komoly probléma lehet, és senki nem vállalja, hogy ezért ( 4 db 3-400 FT-os szelep áráért) menjen később egy karambol vagy baleset miatt a bíróságra. Ez igazából az ügyfél érdeke, hogy a gumis figyelmes, és a saját védelmében védi az ügyfelet is.

És itt hagy hívjam fel a figyelmet egy termékre, mely igencsak felértékelődött az utóbbi években, amikor nem cserélünk gumit, és ezzel szelepet évente, kétévente.

Ez a full fém szelep.

Itt találják:https://muhelynet.hu/Szelep-teljes-fem-kivitel-szerelheto

Teljesen fém (nikkelezett réz) felépítés, csavaros beszerelés. Ha egyszer beszereltük (jellemzően könnyűfém felnibe), akkor akár 8-10 évre szinte el is felejthetjük. Maximum a szeleptűt kell cserélni pár évente, de ennyi. Nem öregszik, nem korrodál, nem kell cserélni, korrekt beszerelés esetén nem kell foglakozni vele, mind e mellett igen jól is mutat a króm felülete miatt. A biztonság mellett bőven meg is hozza az árát, hiszen ilyen hosszú idő alatt megspórol nekünk jó pár gumi szerelést, és szelep cserét.

Köszönöm, hogy elolvasták cikkemet, bármi kérdésük felmerül, kérem keressenek mindet elérhetőségeinken.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése