2024. augusztus 10., szombat

Átvert a gumis, fölöslegesen cserélte a szelepet!

Sokszor hallani, olvasni ilyen vagy hasonló kijelentést.

A gumis ezen állítások szerint átverte a megrendelőt, mert kicserélte a tulaj által még hibátlannak tartott gumiszelepeket a gumi csere alkalmával.

Van néhány dolog amit tudnunk kell.

1. A gumi szelep is elfárad, akár nem is kicsit. A különböző ( centripetális, fékező, gyorsító) erők, a nap, a levegő, mind öregíti, és erősen használja a gumiszelepet.
2. A gumis nem tudhatja, hogy az adott szelep mennyi idős, mikor volt cserélve utoljára.
3, A szelep hibája a gumi nyomás vesztését, súlyosabb esetben komoly balesetveszélyt, illetve helyzetet okozhat.

A gumi szelepek cseréjét minden gumicsere alkalmával ajánlják, de a szelepek élettartama amúgy is egyre kevesebb, régen max 4-5 év volt, de manapság akár 1-2 év alatt nagyon előregedhet, ez után már a saját érdekünkben is cserélni kellene.

A gumi szelepek ára kb 80-150 Ft között mozog, ez a legrosszabb esetben is 1000 Ft a 4 kerékre. Komolyan ez a baj?

Hogyan tudjuk kiküszöbölni ezt a hatalmas kiadást?

Ha gumi szelepet használunk sehogy, fogadjuk el, hogy ez vele jár, mint ahogy a kerékkiegyensúlyozó súly cseréje is, melyet ( ha ragasztott főleg ) sok esetben külön fel is számolnak.

Vásároljunk teljesen fém ( fullfém ) szelepeket, ezek nem öregszenek, bár kis karbantartás ezeknek is kell.


Teljesen fémből készült szelep, sárgaréz (bronz) anyag, krómozva vagy nikkelezve.


A szelepek ára 700-1000 Ft/db körül mozog, amit ezért az árért kapunk, a plusz biztonság, a csere megspórolása, és egy sokkal szebb, króm látvány a keréken.

Magam ezért alu felnikhez kimondottan ajánlom ezt a megoldást, főleg, ha van kompletten szerelt csere kerék garnitúránk, vagy a kerekeinket gumihotelben tároltatjuk. Ilyenkor nem kell foglalkozni a gumiszereléssel annak elkopásáig, hiszen a plusz kerék garniturát pont azért vásároltuk, hogy a szerelés munkáját és az ezzel járó gumi "gyilkolást" megússzuk. A guminak ugyanis az egyik fő ártó oka a normál használat mellett a szakszerűtlen vagy figyelmetlen szerelés, és még a legfigyelmesebben végrehajtott gumizás is meggyötri az anyagot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése