2022. március 15., kedd

Dióhéj, maghéj szórás eszközei.

 Sokszor esett már szó a maghéj szórás szükségességéről, történetéről, anyagáról. 

Most segítséget szeretnék nyújtani abban is, hogy milyen eszközök kellenek a munka elvégzéséhez.

Alapvető eszközök:

-Szóróanyag

-Szóró gép

-Sűrített levegő

-Elszívó eszköz

-Adapterek, kiegészítők.

A szóróanyag:

Ez nálunk a dióhéjat tökéletesen kiváltó, folyamatosan elérhető, és lényegesen olcsóbb maghéj lett, amiről már igen sok szó esett, a tulajdonságaitól, a szükséges méretig, ezért ezt nem részletezem ezen oldalon.

Szóró gép:

A granulátum kijuttatásához gép is kell, ez több féle létezik, vannak már speciálisan erre a feladatra tervezett gépek, melyek egy részének a hatásosságáról nem vagyok meggyőződve (bár már volt több ilyen a kezemben), míg mások teljesen jók, de esetleg fölöslegesen drágák.

Azonban ezt nem kell feltétlenül így csinálni.

Alapvetően egy nagynyomású szemcseszóró gépre van szükségünk, ami nálunk ez a gép:A gép, illetve a rendszer már sok éve bevált, de nem csak nálunk, ha valaki ránéz a youtube megfelelő videóira, láthatja, hogy gyakorlatilag mindenki ezzel dolgozik.

Miért? Mert a legjobban elérhető, megfizethető, és igen jó a hatásfoka, mondhatni ennek az egyik legjobb, ami ugye azért fontos, mert a magas hatásfokkal időt, energiát, így pénzt spórolunk.

A gépet jelenleg kb. 100-110.000 Ft-os áron érhetjük el, van ahol még olcsóbban is.

Megjegyzés: igyekezzünk kerülni az önmagába visszaforgató szemcseszóró gépeket, mert egy részt a hatásfokuk sokkal alacsonyabb, más részt a visszaszívott koszt újra kijuttatjuk, ami nem szerencsés. Sokszor az az indok, hogy benne van mindjárt az elszívás is, ami igaz, de jelen feladathoz ezen gépek nagy többsége teljesen alkalmatlan.

Sűrített levegő:

Nem tudom elképzelni, hogy egy meglévő műhely (mert jellemzően ők bővítenek ilyen szolgáltatással), ne rendelkezzen egy használható kompresszorral. A baj akkor kezdődik, ha az adott kompresszor túl kicsi. Ekkor be kell szerezni, egy minimum 400 l. körüli leadott teljesítményú darabot, minimum 50, de inkább 80-100 literes tartállyal. Ezzel már fogunk tudni dolgozni.

Elszívás:

A befújt granulátumot ki is kell onnan szedni, mégpedig a befújással lehetőleg egy időben. Ennek fontossága abból adódik, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a szóró anyag a szívócsonkban összegyűlik, és ezzel agyban rontja a munka hatásosságát, eredményét.

Az elszívás praktikusan egy ipari porszívóval történhet, mely lehet egy egyszerű barkács áruházas, vagy akár az általunk preferált Nilfisk márka (aminek legfőbb előnyei, az ipari kivitel, és, hogy Magyar gyártmány). 

Egyéb tartozékok, adapterek:

A maghéj befújása, és pontos helyre történő juttatása alapvető a jó és hatékony munkavégzéshez. Erre tudunk adni megfelelően elkészített tömlőt, csatlakozókkal, a végén egy olyan csővel, amivel a munka jól elvégezhető. Nem nagy ördöngősség, igazából ezt más is megteheti, sőt sokan meg is teszik különböző csövek, alkatrészek felhasználásával.

Adapterek is kellenek, bár a legegyszerúbb eszköz a rongy. Azt felejtsük el, hogy nem használunk semmilyen tömítő-tömő anyagot a művelet alatt, mert akkor még a mennyezet is koszos lesz a munka végén, nem beszélve az adott autóról.

Így a befújó eszköz (nevezzük fúvókának) és az elszívás (a porszívó csöve) mellett a keletkező maradék réseket el kell tömítenünk.

Vannak típusokhoz speciális adapterek, ezeknek az ára az utóbbi években gyakorlatilag több tízszeresére nőtt. Meg lehet venni darabra, vagy szettben is. A nagy probléma, hogy szinte minden motorhoz más és más kell, sok esetben egy motorhoz is akár 2-3 féle kivitel, hiszen a tervezők anno nem is gondoltak arra, hogy ilyen feltételeknek megfeleljen a motor. Szerintem most sem érdekli őket.

Ha tehát veszünk adaptereket, az jó megoldás, ha csak 1-2 típussal, márkával foglalkozunk, de ha nem, akkor ez igen nagy kiadás lehet. Ekkor jön a leleményesség, ugyanis lehet megfelelő "dugókat" készíteni polifoam, vagy gumi lapokból is. Ezek könnyen megmunkálhatók, és megfelelő megoldások lehetnek. Jól jöhetnek a különböző méretű, nagyobb átmérőjű gumicsövek is.

És itt a vége, mert magához a munkához közvetlenül nem is kell más, de ne feledjuk, hogy egyéb alapvető, vagy éppen komolyabb célszerszámok is kellhetnek, valamint némi szaktudás, mert nem csak a szívócsonkot kell levenni, de ezzel együtt esetleg meg kell bontani az üzemanyag rendszert, esetenként a hűtőrendszert is.


Ha bármi kérdésük felmerül, kérem keressenek elérhetőségeinken, igyekszem segíteni a kiválasztásban, megoldásban.


Tisztelettel

Bálint Balázs

www.muhelynet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése