2017. szeptember 27., szerda

Mágnesezhető festékek és értelmük

A mágnesezhető festékek egyre jobban terjednek, és nem csak amolyan úri huncutságról van szó, még a létjogosultságuk is meg van, főleg így tanévkezdés idején.

Köznéven mágnes-festéknek is ismert és mondott, de mint fentebb is írtam, ez mágnesezhető, a mágneses anyag nem a festékben van.

A mágnesezhető ( vas tartalmú amelyet fog a mágnes ) festékek igen régen jelen vannak a piacon, több formában és keverékben is.

Első sorban az oktatásban, bemutatókon terjedtek el, tábla festékek mellett, hisz ha a nevezett táblára nem csak krétával tudnak rajzolni az oktatók, hanem egyes képeket témákat mágnessel is rögzíteni tudnak, azzal nagyban növelik a tábla használhatóságát.
Tudom erre valók azok a fém táblák, amiket ezen esetekben használni szokás, de azoknak is meg van a saját helyük a világban, míg a fa alapú iskola vagy egyéb bemutató tábláknak is.

A mágnes által fogható festékek előre bekevert állapotban, sok színben elérhetők, de áruk igen borsos. Jogosan merül fel a kérdés Magyar fejben hogyan lehetne ezt kiváltani mással, olcsóbban, úgy, hogy a használhatóság ne romoljon.

Alap probléma, honnan lehet vas tartalmú port, nevezetesen olyan vas szemcsét szerezni, ami igen kis méretű, egyenletes szemcsézetű, elérhető, megfizethető ?

Erre jó megoldást tudunk kínálni, hisz a szemcseszórásra kínált acél szemcsénk legkisebb frakciója megfelelő a feladatra.

Hova tudjuk használni ?

Gyerek szobába képeket, figurákat, gyerekek műveit kitenni
Iskolába, bemutatókon prezentációs, bemutató falnak.
Lakásba képeket emlékeztetőket kitenni.
Irodába memo falnak
És a felhasználásnak csak a képzelet szab határt
A felhasználás talán legfőbb feltétele, hogy normál mágnessel nem vagy csak nehezen, de un. szupermágnessel ( neodium mágnesek ) nagyon jól használható a felület.

Szupermágnesek, formában, mértben, kialakításban szinte kifogyhatatlan a választék :
forrás : supermagnete.fr



Milyen festékbe keverjük ?

Szinte bármilyen akril, hígítós, vagy víz bázisú, illetve akár lazúr vagy diszperzit festékbe is jók.
Ennél fogva szinte nincs az a felület amelyet ne lehetne lefesteni.

Mennyit tegyünk a festékbe ?

Általános tapasztalat az 1:1-es keverék. Fal festékekbe és zománc festékben is ez a keverék arány vált be. Itt még van elegendő festék a szín és az anyag tartása céljára. de a vas mennyiség is leegendő már arra hogy egy mágnessel ( jellemzően neodium ) már megfogható legyen.

Nem fog rozsdásodni ?

A vas kellő felület védelem nélkül hajlamos a korrózióra.
A tapasztalatok szerint mégsem lesz ilyen probléma. Próba kép már több iskolai tábla, lakás falak egy része is lefestésre került. Maga a szemcse a gyártás folyamán un. reve felületet kap, ez a hőkezelésnél létrejövő kemény felület ellenállóbb a rozsdásodással szemben mint maga az alap anyag, és ez elegendő ahhoz, hogy a friss festés kiszáradásáig ne induljon meg a rozsdásodás. Hígítós festékeknél még ez a veszély sem áll fenn.
Természetesen kültérre nedves környezetbe nem javallott a felhasználás.

Felhasználása.

Általában vagy csak a festéket, vagy készletben a festéket magát, és egy valamilyen fedő festéket tudunk venni. De minek, ha magunk olyan színűre készítjük amilyenre akarjuk ?
Az alap festék szinte mindig szürke, ennek kell  a fedés, hogy színessé váljon.
Felhordás után érdemes a felületet átcsiszolni, hogy teljesen egyenletes legyen, esetleg egy natur ( akár mosható ) festék réteget is húzhatunk rá. hogy a teljesen azonos legyen a többi fal felülettel úgy színre mint struktúrára.
A  nagy sűrűség/fajsúly különbség miatt a festékben az acél szemcse leülepedhet, ezért fontos a folyamatos kevergetés a felhasználás folyamán.

Mágnes fal.

Szinte ugyanaz mint a mágnes festék vagy mágnesezhető festék, csak itt már akár a glett anyagba is keverünk finom acél szemcsét ( port ), és ezzel már magának a fal anyagának adunk egy olyan összetételt, amit már mágnessel meg tudunk fogni.
Ennek a hátránya talán pont a réteg vastagságában van, hisz oda több acél szemcse kell, míg a festék vékonyabb rétegében kevesebb, de megfelelő mágnessel ugyanúgy használható kiseb súlyok, képek, rajzok rögzítéséhez.
Ha nagyobb, akár több kg súlyt szeretnénk rögzíteni a falra, akkor a glett réteg vastagságát növelhetjük 2-4 mm-ig, és akkor a megfelelő mágnessel már valóban nagyobb, akár 2-3 kg-os tárgyakat is tudunk a falra rögzíteni.

Árak.

A mágnesezhető festékek gyártmánytól és típustól függően 12000-24000 Ft bruttó ár körül mozognak literenként.
Ehhez képest egy kg acél szemcse fajlagos ára ( 25 kg-os kiszerelésben tudjuk adni ) csak 406 Ft bruttó, ehhez jön még a festék, mely ha jobbat veszünk akkor is kb. 5000 Ft alatt marad literenként, ráadásul a szemcsével már plusz 0,7 kg is rá megy, bár ez térfogatban igen csekély a nagy fajsúly miatt. Így 1,1-1,2 liter mágnesezhető festék ára mintegy 5500 Ft bruttó körül van, ez a legolcsóbb festéknek is kevesebb mint a fele.

Hol található, beszerezhető ez az acél szemcse alapanyag ?

Az acél szemcse mint mágnesezhető összetevő megtalálható a műhelynet.hu oldalon itt :
acél szemcse
A legfinomabb, azaz a G120 frakciót érdemes választani, ami 0,1 mm-es tényleges szemcse mértet takar. Ha tudunk, lehet ennél kisebb méretet is beszerezni, de ebben már sajnos mi nem tudunk segíteni.



Elektromos árnyékolás lehetősége .

Sokszor felmerül a kérdés, hogy elektromos illetve rádió hullám árnyékolásra használható-e az anyag, akár Faraday kalitkához.
A válasz az, hogy sajnos nem.
A Faraday kalitka alap feltétele, hogy minden acél ( elektromosan vezető ) alkatrész, mely a kalitkát alkotja, egymással elektromosan vezetőnek kell lennie, azaz fémesen érintkezniük kellene egymással a szemcséknek. Ez a festékben nem megoldható, sőt méréseink szerint maga az acél szemcse tömeg a maga natúr valójában is nagyon rossz vezető, pont a fizikai védelmét adó reve miatt is.

Természetesen minden felmerülő kérdésben igyekszünk az érdeklődő segítségére lenni.

Ha van esetleg ötlet, hozzászólás, szívesen várom elérhetőségeinken.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése