2017. július 31., hétfő

Mi a CRI index és miért fontos ez nekünk ?

Mi is az CRI érték ?

A CRI érték ( index ) elég új dolog a köztudatban, bár sok iparágban ahol fontos a korrekt szín visszaadás már régóta használatos. Így pl a fényképek másolásában, nyomdászatban, szkennelésben, festék előállításnál és felhasználásnál igen régen egy fontos kritérium a világító testeknél.



Manapság a LED fényforrások jellemzőjeként került előtérbe.
Fontos, hogy a CRI ( Color Rendering Index ) érték nem azonos a fényforrás szín hőmérsékletével.
A CRI index sosem tud 100 lenni ( ez a természetes megvilágítás értéke ) de ahhoz a lehető legközelebb próbálnak jutni a gyártók, így a 99-es index érték már nem elérhetetlen dolog. a CRI95 fölötti értékek már jól használhatók, ezen érték alatt nem is szokták azt feltüntetni.
Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a különböző színeknek más és más a fény visszaverési együtthatója, így a feltüntetett érték egy átlag, mely az általános értéket mutatja tájékoztató jelleggel, de az egyes színeknél ez az érték eltérő lehet.
Nézzük ezt a gyakorlatban.
A mi tevékenységi körünkben, mely leginkább az autójavítás, gépjavítás, főleg a festékek keverésében, felhasználásában van nagy szerepe a jó szín visszaadásnak.
A különböző festett felületek felismerése, bemérése eddig műszerrel, vagy szabad szemmel történt. Sok szakember a mai napig tartja, hogy ha műszerrel be is mérte a színt, azért szemmel is ellenőrzi az értéket. Ehhez azonban szabad természetes fény kell, jellemzően ez úgy történik, hogy az autót vagy munkadarabot kitolják a műhelyből és napfénynél nézik meg.

Az alábbi kép azt mutatja, hogy az egyes színek más CRI értéket adnak meg egy azonos megvilágításnál, ez mutatja a színek különböző reakcióját. Ha korrekt értéket tüntetünk fel, akkor a teljes spektrum átlagát kell látnunk a CRI index értékeként.

forrás : flexfireleds.com

Mennyivel jobb,könnyebb megoldás, ha a napfényt visszük be a műhelybe !
A színhelyes megvilágítást eddig halogén, izzószálas, vagy egyéb fényforrásokkal oldották meg, de amióta a LED világítás elterjed, igen nagy az igény az ilyen típusú fényforrások színhelyes kialakítására is.
Ezt ismerte fel több gyártó, és megérkeztek a különböző olyan szerelő lámpák is, melyek használhatók a normál funkcióra is, mi szerint elég ha látunk vele, de tudják a korrekt színhelyes megvilágítást is egyben, és nem kell kettő vagy több világító testet tartani arra, hogy az egyes munkafolyamatokhoz mit használjunk.
műhelynet.hu kínálatában jelenleg az alábbi RING gyártmányú CRI szerelőlámpa található meg :
Itt találják : Ring CRI lámpa
Felépítése, kialakítása megfelel a mostoha körülmények között végzett munkának. Teljesen alumínium test, erős ütés álló kivitel. Plusz a karimán végig futó gumi él is védi a lámpát.

Szemből is és a színén is azonnal látható, hogy nem azonos a hasonló kivitelő testérrel, mely olcsóbb, de a megvilágítása nem színhelyes. Ez csak szerelő lámpának használandó.


Bal oldalon a hagyományos kivitel, jobb oldalon a CRI megvilágítást adó Ring lámpa. A ház színe, valamint szemből a led fényforrás körüli "irisz" is azonnal látható.

Egyéb adataiban a kettő ugyanolyan, súlyra, fényerőbe, egyebekben.
Ha tehát "csak" világítani akarunk, elégséges az olcsóbb megoldás is, de ha foglalkozunk színekkel, festéssel, akkor érdemesebb megvenni a CRI jelzésű lámpát hisz az többet tud, jobban használható.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése