2016. március 1., kedd

Nyomaték mérés adapterrel

Digitális nyomaték adapter használata a műszaki területeken.

A csavarkötés hivatalos megnevezése : 
Két, sík lapjával csatlakozó gépelem összefogására szolgáló oldható kötés, szakrajzban nem metszendő gépelem. A csavarból, csavaranyából és alátétből, esetleg megfelelő csavarbiztosításból áll. A kötést csavarmenet biztosítja, az alkatrészek elfordulását és a kötés oldódását vagy a felületeken fellépő súrlódás vagy elfordulás elleni mechanikus biztosítás akadályozza meg. A csavarkötésben a csavar húzásra van igénybe véve, és feladata a két felület összeszorítása az azokat eltávolítani akaró erőhatásokkal szemben. A csavar megfelelő előfeszítése legegyszerűbben a meghúzásához szükséges nyomaték mérésével oldható meg.
Na hogy most mindent tudunk a csavarok lelki világáról, beszéljük kicsit arról, hogyan, milyen nyomatékkal kell meghúzni a csavarokat, és ezt hogyan tudjuk elvégezni, ellenőrizni.
Kisebb csavarok kézi előfeszítéséhez ( meghúzásához ) mechanikus nyomatékkulcsok használata terjedt el. Ezek leggyakoribb formáján előre be lehet állítani azt a nyomatékot, melynél a szerszámkar és a fej közötti kapcsolat megcsúszik, így a beállítottnál nagyobb nyomaték nem vihető át. Használnak műszeres (analóg és digitális) nyomatékmérővel felszerelt kézi nyomatékkulcsokat is. Nagyobb csavaroknál pneumatikus vagy hidraulikus nyomatékkulcsok is használatosak.
- Sok esetben ( igen nagy méretű csavaroknál ) un. hidro kulcsokat használnak, ahol nem is a nyomatékot, hanem a kulcsot mködtető hidraulikus nyomást jegyzik fel, és a csavart a technológiai előírás szerint nyúlásra mérik, ezzel biztosítva a megfelelő meghúzási erőt. Több esetben magam is dolgoztam ilyen szerszámmal, és meglepő, de a hosszabb csavaroknál ez a nyúlás akár több cm is lehet. Ezt a nyúlást ultrahangos mérő műszerrel ellenőriztük.
Az Extol prémium minőségű MB8825300 digitális nyomatékmérő adaptere egy kompakt méretű, memóriás digitális forgatónyomaték mérő műszer. Alkalmas maximális vagy folyamatos nyomatékmérésre, a kijelzője átállítható metrikus és angolszász mértékegységre is.



Technikai adatok :
Mérési tartománya: 20-200 Nm +- 3% pontossággal, felbontás: 0,1 Nm.
Csatlakozás: Meghajtó oldalán 1/2”; kimenő oldalán 1/2", a hozzá adott adapterekkel 3/8” és 1/4”, azaz többféle méretű dugókulcs fejjel is kényelmesen használható.
Alkalmas pillanatnyi forgatónyomaték kijelzésére, utolsó mért adat tárolására, mindkét irányba történő mérésre, 10 nyomaték előre beállítható a memóriájába.
A beállított nyomaték elérését a beállítástól függően fénnyel és hanggal is jelzi, illetve hanggal előjelzi, használható tényleges és célnyomaték %-os összehasonlítására is. Használaton kívül automatikusan kikapcsol 3 perc múlva, így a tápként szolgáló gomb elemet is védi.
Mindkét irányban azonos jellemzőkkel dolgozik, azaz balos csavarokhoz is ugyanúgy használható minden funckiójával.
A mérőeszköz nem csupán pontos, de használata is egyszerű, az egész készlet kis méretű és súlyú, az adapterekkel együtt műanyag tárolódoboz védi a sérülésektől.



Használata javasolt minden olyan helyen, ahol 
1, a nyomaték kulcs használata valamilyen akadályba ütközik, vagy a hagyományos nyomaték kulcs helyettesítésére. Ezek az akadályok lehetnek a kijelzés módja ( a digitális kijelzésű nyomaték kulcsok igen drágák, az analog kijelzésű szerszámok leolvasása sok esetben nehézségekbe ütközik), a nyomaték kulcsok aránylag nagy mérete vagy súlya, a rendelezésre álló munkatér mérete.
2. a nyomatékkulcs mérete miatt nehezen használható, vagy a szállítható szerszám mennyiség korlátozott méretben vagy súlyban, pl helyszíni ( kiszálló ) szervizekben, autó, gokart, vagy motorkerékpár vesrenyeken, és egyáltalán technikai sportok környezetében.
3. ahol nem csak jobbos hanem balos forgásirányú nyomatékokat is kell mérni
4. ahol forgató ellenállás bemérése a cél bármelyik irányban, akár folyamatos, akár maximális érték mérésekor, pl növelt belső surlódású differenciál művek ellenőrzésénél, un. "sperr difiknél", vagy hajtóművek, motorok forgató  ( belső vagy saját ) ellenállásának ellenőrzésénél.
5. ahol a munka közben folyamatos mérésre, és érték kijelzésre van szükség, ilyen mérésre semelyik analog nyomaték kulcs nem alkalmas
6. ahol csak a maximális forgató nyomaték érték kijelzésére van szükség
7. ahol a lekattanó nyomaték kulcsok a jelzésük természete nem használhatók, hanem kimondottan hang és/vagy fény jelzés a kívánatos.
És még sorolhatnánk hosszan, ki-ki a maga területéről vett példákkal.
Jelen felsorolásom csak az általunk felölelt javítástechnológia köréből vett esetek, mely problémákkal magunk is nap mint nam szembesülünk, úgy magunk, mint ügyfeleink részéről

Végül tehát kimondhatjuk, hogy az Extol prémium digitális nyomaték mérő adapter egy igen sokoldalú, kis méretű, és jól használható mérő eszköz, melynek igenis van gyakorlati helye a hagyományos nyomaték mérő szerszámok mellett minden kedvtelési vagy akár komolyabb szervizben, javító műhelyben.

Nem utolsó sorban, erre az extol prémum termékre is él a kiterjesztett 5 év termék garancia, mely minden Extol prémium kézi szerszám jellemzője.





Cikkünk a Szerszámvilág oldal segítségével íródott.


Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése