2016. március 17., csütörtök

Különleges anyagú szerszámok : 1. arany szerszámok

Különleges anyagú szerszámokra mindig volt igény, hol azért hogy a nevezett eszköznek ne ártson a környezet, hol azért, hogy a szerszám ne ártson a környezetének.

Ez utóbbi okból jöttek létre az arany, arany ötvözet anyagú, illetve aranyozott szerszámok.

Ezen speciális kivitelű szerszámoknak sok felhasználási területe van, de első sorban a gyógyászat, és az elektrinikai szerelések terén terjedtek el.

Ennek több fő oka van.

1. Az arany felület minden probléma nélkül csírátlanítható, azaz nagyon jól   fertőtleníthető.A felületén a kórokozók nehezen szaporodnak el, mivel fajsúlya is igen nagy, a felülete rendkívül tömör.

2. Az arany nem okoz allergiát, ellentétben más fémekkel. Az emberi szervezet sok esetben érzékeny, illetve allergiás rekcióval reagál pl az ezüst, króm, nikkel, és egyéb olyan anyagokra, amelyek egyébként a felületi "nemesség" próbáját kiállnák, de az előforduló allergiás reakciók miatt mégsem használhatóak bizonyos környezetben. Az arannyal ilyen probléma nincs.

3. Az emberi test, a testváladékok ( pl. nyál ) megtámadhatnak egyes fémeket, még akár az ezüstöt is. Az aranyat mint tudjuk csak egy anyag oldja, a királyvíz ( a királyvíz tömény salétrom sav és sósav 1:3 térfogat arányú elegye ). Ennek elnevezése pont abból adódik, hogy a legnemesebb anyag is oldható vele.

4. Ha az orvosi fém ötvözetek ki is állják a fenti próbákat, illetve meg is felelnek ezeknek a követelményeknek, akkor is bizonyos esetben ezeknek a keménysége, szilárdsága nem elegendő különböző feladatokra alkalmas szerszám,ok előállítására. Műszerek, operációs felszerelésekhez jók, de vannak kivételek amikor nem használhatóak megfelelő módon.

5. Sok esetben az orvosi műszereket, melyek orvosi fémből készülnek, is bevonják arannyal, ez jobb, kénylemesebb, konfortosabb fogást biztosít.

6. Elektronikai szereléseknél egyre gyakrabban használnak aranyozott csatlakozókat, szerelvényeket a minél jóbb vezetőképesség, a jó minőségű érintkezés, a kisebb átmeneti ellenállások, és jobb korrózió állóság elérése érdekében. Ennek egyre nagyobb szerpe van a digitális technológia, és sok esetben a nagy ferkvenciás adat forgalom terjedésével. Arany szerszámmal az arany bevonatos szerkezeti elemek megsértésének esélye minimálisra csökkenthető.

Hihetetlen vagy sem, de pl. a BONDHUS cég is gyárt aranyozott imbuszkulcsokat, illetve imbuszkulcs készleteket.



Ezen szerszám kialakítást pont az orvosi, elektronikai és vegyipari igény élesztette fel, hiszek sok operációs megoldásnál is szerelnek különböző szerkezeteket az emberi vagy éppen állati szervezetekbe. Itt leginkább protézisekre, fogorvosi szerkezetekre gondoljunk. Nem szerencsés, ha véletlenül egy fémérzékeny testű beteg szájában kotorásznak egy akár krómot, vagy wolframot is tartalmazó eszközzel.



A bondhus által gyártott imbusz kulcsoknak az alapanyaga a hagyományos, jól bevált saját fejlesztésű anyag a Protanium acél, mely a hagyományos szerszám acélokból készült imbusz kulcsonkál minimum 20%-al nagyobb erőt kínál. Ezt egy valós 14 karátos arany réteggel fedik be, így megadva a speciális környezetű felhasználásra való szerszám felületet.



Érdekesség, hogy az aranyozott BONHUS imbusz kulcsok ára nem aranyban mérendő, teljesen megfizethető kategóriát képeznek, különlegességük és ritaságuk ellenére is

A BONDHUS aranyozott szerszámai üzletünkben megrendelhetők, megvásárolhatók, keressenek elérhetőségeinken.

Tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
?űhelynet szerszámbolt és webshop.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése