2016. március 21., hétfő

Különleges anyagú szerszámok : 2. szikra mentes szerszámok

A szikra mentes szerszámokra már szinte évszázadok óta komoly az igény, első sorban az ipari méretű bányászat, és vegyi anyag gyártás kialakulása miatt.

Az ipari forradalom idejében a sujtólég miatti bánya robbanások igen elterjedtek, többek között a légszerszámok létrejöttét is ennek a kiküszöbölése indokolta, adta.

A szikra mentes szerszámok valódi elterjedése is ekkor kezdődött, fő felvevő ágazatai első sorban a bányászat és a vegyipar, hisz itt fordulnak elő leginkább a robbanás vagy tűzveszélyes anyagok.

Manapság egyre több helyen van igény a szikra mentes szerszámokra, a teljesség igénye nélkül :
- vegyipari üzemek
- szállítmányozás
- üzemanyag töltő állomások
- géz csere telepek
- robbantás technika
- bányászat
- űrtechnika
- környezet védelem, mentesítés

Azaz minden olyan ipari ágazat, ahol tűz vagy robbanás veszélyes anyagok közvetlenül vagy közvetve előfordulnak.

A legtöbb ilyen ipari környezetben nagyon szigorú előírások is vannak a szikra mentes szerszámok használatának, így pl a veszélyes anyagot szállító járművek ( ADR besorolás ) szerszámkészletében is kötelezően szerepelniük kell.

A szikra mentes szerszámok fő alapanyaga a réz, illetve a réz ötvözetei, a bronzok. Mivel azonban ezek az ötvözetek az elterejd összeállításoknan ( ólom és ón bronzok ) magukban nem érik el a megfelelő szilárdságot, melynek az jó minőségű szerszám acélhoz kell közelíteniük, vagy azt el kell érniük, egyéb ötvöző anyagok hozzáadásával erősítik őket. Minden hozzá adott anyag fontos jellemzője kell, hogy legyen, ami a nevében is szerepel, nevezetesen, hogy semmilyen anyaggal nem vethetnek szikrát, illetve nem lehet éghető ( pl. a magnézium, mely az aluminiumok egyik fő ötvözöje az iparban ).

Ilyen plusz anyagok első sorban :
- alumínium
- berillium

A szikramentes szerszámok alapanyaga tehát általában két féle fém ötvözet :
- alumínium-bronz ( ez az olcsóbb )
- berillium-bronz ( ez lényegesen drágább )

Szinte minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálhatók a szikra mentes zerszámok, így ezek felsorolásától jelen helyzetben eltekintek.




A szerszámok fajtája, kivitele teljesen megegyezika normál szersámokkal, így a legeszerűbb kalapácstól, csavarhúzótól, feszítő éktől vagy lapáttól kezdve a komolyabb racsnis kulcsokig, csípő fogókig, állítható villáskulcsokig minden megtalálható, ami csak a szerelési munkákhoz kellhet.




Áruk miatt a szikra mentes szerszámokból általában nem állítanak össze komolyabb készleteket, azokat darabonként kell, illetve lehet összeállítani, de ebben igény esetén a műhelynet szerszámboltban szakértő segítséget kaphat. Kivétel ez alól 1-2 dugókulcs készlet.




Érdekesség :
Nem oly régen a Magyar Honvédség-nek szállított szikra mentes szerszámokat a Műhelynet szerszámbolt, és az alánlatból ( az igénylő figyelmetlensége miatt ) kimaradt a szikra mentes kés. Ez nagyon fontos tétel lett volna, mert a feladat robbanó testek megbontása, szerelése, vizsgálata volt, ehhez pedig a robbanó test papír burkolatának megvágása sok esetben elengedhetetlen. A szerszámok megérkeztekor deült ki a dolog, és ekkor már nem volt lehetőség időben az újabb beszállítás megrendelésére. Némi tanakodás után egyszerű megoldás jutott eszükbe, és az igényelt szikra mentes kést egy kerámia pengés késsel pótoltuk, mely a feladatra teljesen megfelelt, gyorsan be lehetett szerezni, és nem utolsó sorban árban is jó volt.

Ha szikramentes szerszámra van szükségük, forduljanak bátran a Műhelynet szerszámbolthoz, ahol személyesen, telefonon vagy elektronikus levében is állunk rendelkezésükre.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése