2015. augusztus 28., péntek

Csiszoló papír avagy smirgli.

Smirgli avagy csiszoló papír. De miért is ?
Manapság is sokan smirglinek hívják a csiszoló papírt vagy csiszoló vásznat, jól lehet ez a név / megnevezés, már erősen megy ki a divatból, a közbeszédből.


De honnan jött ez a név ? Mint annyi más műszaki szavunk, ez is Német nyelvből került átvételre.

De nézzük Pallas Nagy Lexikonát ( kiadva 1893-1897 ).
Igaz a szövegezés kissé régies, de ez szerintem csak emel az olvasási élvezeten. A smirgli ( csiszoló papír ) eredete.

Smirgel.
Ásvány
A Smirgel szemcsés korund, mely rendesen magnetittal vagy hematittal van keverve. Szürke, barna vagy kékes szinü. Nagy keménységre miatt kitünő csiszoló anyag. A legtöbb és a legjobb Smirgel, mely kereskedésbe kerül, Naxosz görög szigetről való, ahol szemcsés mészkőben, márványban terem kisebb-nagyobb fészkekben és pedig sohasem tisztán, hanem csillámmal átnőtt benső keveréke korundnak és magnetitnak. Naxosz szigeten kivül még Szamosz szigeten és még néhány más görög szigeten is találni, továbbá Kis-Ázsiában (Gümüsdágh), ahol szintén bányásszák. A kereskedésben a Smirgel rendesen nagyon tisztátalan és nem egyenletes szemü, amiért a csiszolásra való használata előtt a nyers Smirgelt megtörik, megszitálják és azután vizzel telt edénybe teszik, hogy nagyobb és apróbb szemeket egymástól elkülönítsék, azaz a Smirgelt a szemek nagysága szerint osztályozzák. Smirgel néven a kereskedésben nemcsak valódi Smirgelt árulnak, hanem sok minden egyéb kemény ásványt. Igy gránát- és topárpor-keveréket és általában drágakövek hulladékait, melyek puhábbak lévén a Smirgelnél, kevesebbet is érnek. Levantei v. velencei Smirgel néven quarcpornak és hematit apró szemeinek keverékét árulják, ami csekély keménysége miatt éppenséggel mit sem ér.

Tehát a Smirgel egy korund fajta, mely magas keménysége miatt csiszoló, és koptató ( abraziv, szemcse szóró ) anyagként is jelentős gazdasági erővel bír. A korund keménysége 9 Mohs, ez a gyémánt után a legkeményebb ásvány. A korund több néven is előfordul, olcsóbb vagy drágább változatban is, pl. a rubin és a zafir is korund, ezek speciális esetben az azonos súlyú gyémántnál is drágábbak lehetnek.

Üzletünkben normál korundot és nemes ( elektro ) korundot kínálunk, melyeket szemcseszóró gépekhez, és egyéb koptató munkákhoz ajánlunk. A szemcse finomság tekitetében nagy a méret sor, ez ügyben kérjék tanácsunkat, segítségünket.

Ha kérdésük felmerül állok rendelkezésükre.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések: