2020. szeptember 1., kedd

A gránitfúró lelki világa

Mitől fúr gránitot a gránitfúró, és mi benne a különleges?

A gránit, ahogy a kvarc, a márvány, és jó pár anyag, több szempontból is nehezen megmunkálható.
Első sorban az anyaguk keménysége (no nem a márvány), más részt annak természetes volta, erezettsége, természetes mikrorepedései jelentik a veszélyt.

A csiszolásról, vádásról, most nem ejtek szót, de ütve fúróval ezért ezeket az anyagokat nem ,vagy csak nagyon korlátozottan lehet kifúrni. Csak akkor lehet hatékonyan ilyen eszközt használni ha nagy méretű tömbről van szó.
Viszont a normál fúrással mit kezdjünk vele?
A sima HSS fúró gyenge hozzá, a vídia él kialakíása pedig ütvefúráshoz van, mely nem forgácsol, inkább vés.
Ekkor jutott eszébe valakinek, hogy ötvözni kellene a két megoldást, egy keményfém élű, de forgácsolásra való élkiképzéssel.

És létrejött a gránit fúró, más elnevezések szerint multi fúró.

A gránit fúró tehát egy olyan keményfém (vídia, karbid, egyéb)éllel, de forgácsolásra való élszöggel kialakított szerszám, ami szinte mindenre jó.
Ezzel lehet fúrni kőzetet normál vagy ütvefúrással, faanyagot, fémeket, gres lapot, csempét, akár acélokat is, normál fúrással.

Mivel az él kiképzése olyan, így gránitot (asztal és munkalapot), kvarcot (kavicsokat dísznek, horgászathoz), márványt (munkalapot, darabokat) simán lehet vele fúrni.

forrás: BOSCH
Nagyon jól látni a köszörült vágóél kiképzést.


A keményfém vágóél nem forrasztva van, mint a normál kőzet fúróknál, hanem hegesztve, ezért általában extrém magas hőmérsékleten is még dolgozik, akár még a vöröz izzás állapotában is, tehát sokkal kevésbé érzékeny a hűtésre is.

Ez bizony nem forrasztva van. általában lézer hegesztett a lapka.


Meg lehet tenni pl., hogy ütvefúrással fúrúnk egy beton elemet, és amikor betonvashoz érünk, átváltuk normál üzemre, átfúrjuk a vasat, majd tovább ütvefúrással.


Tényleg szinte mindent egyetlen fúrószárral.


Speciális felhasználási területe pl építőiparban az üreges téglák fúrása. Ezeket ütvefúrással tilos fúrni, mert a belső fal rendszer széttöredezik, a furatban a tipli nem fog tudni befeszülni (külső szigetelések megfogatásánál ilyen falazatnál szigorúan tiltott az ütvefúrás). Ilyenkor is sima fúrással kell dolgoznunk.

Ami nálunk elérhető, az IRWIN gyártmány, mellyel teljesen meg vagyunk elégedve, úgy árban, mint minőségben. Itt találják. 

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
www.muhelynet.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése