2020. szeptember 8., kedd

A futár ne forduljon balra.

Viccesnek is gondolhatnánk a UPS futárszolgálat (United Parcel Servce) amerikai újítását, de ha belegondolunk, nem is annyira vicces, mint inkább ötletes.

Megszokhattuk, hogy az egyik legrégibb futárszolgálat ötletes megoldásokkal igyekszik javítani a hatásfokán.
Ilyenek voltak pl az első elektromos városi kiszállító autók még az 1930-as években, vagy az a megoldás, hogy a bal oldalon ülő sofőrnek jobb oldalon kialakítottak egy szabad kiszálló helyet, hogy ne kelljen mindig körbe sétálni az autót.

forrás ups


A futár csok jobbra fordulhat!!

Azt álmodták meg, hogy a futár autók lehetőleg csak jobbra forduljanak, a balra fordulásokat hagyják ki. (természetesen balra tarts szabályú országokban fordítva)

Miért lehet érdekes ez?

Az alapvető gondolat, hogy míg jobbra az amerikai szabályok szerint még piros lámpánál is lehet fodulni kis ívben, addig balra nem, és ez sok várakozást, álló helyzetben való motor járatást eredményez. Nagy forgalom esetén akár az első lámpaváltás nem is elég a kereszteződésen való átjutáshoz. Nem is beszélve az eltöltött időről, mely szintén a futárok nagy ellensége.

Mit tettek tehát?
Átalakítottak a járattervező szoftvert, hogy ahol csak lehet részesítse előnyben a jobbra fordulást, még akkor is, ha az esetleg kicsit hosszabb menetúttal jár.
Természetesen a balra kanyarodás néhány esetben így sem elkerülhető, de az eredmények szerint a bal kanyarok mértéke az addigi kb 50%-ról így 10% alá csökkent.

forrás ups


Mit értek el ezzel?
A vállalat közleménye szerint az egész világon összesen kb 38millió liter üzemanyagot spóroltak meg, a levegőbe juttatott szén dioxid mértékét 22ezer tonnával csökkentették, mintegy 350ezer darabbal több csomagot tudtak kiszállítani, és a járművek számát ezek mellett 1100 darabbal csökkentették.
A kimutatás szerint az összes járművük évente összesen 28millió mérfölddel kevesebb utat tesz meg, még a bal kanyarok hiánya miatti esetenként hosszabb utak ellenére is.

Hát nem zseniális ?

Bálint Balázs
www.muhelynet.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése