2020. január 21., kedd

Ki találta ki? A dióhéj szórás.

Mint sokan tudják, immár több mint 6 éve forgalmazunk dióhéj őrleményt, mely egyik, és számunkra igen fontos felhasználási területe az autók motorjainak szívócsonk tisztítása.

Minap volt nálunk egy ügyfelünk, aki azt mondta a Novoth szerviz találta fel a dolgot, csak ott rontották el, hogy közzé tették a technológiát.

Ezzel a megállapítással több baj is van.

Nem Novoth Tibor találta ki a lehetőséget, az sokkal régebbi, mint ahogy ő 2015-ben közzé tette a totalcar oldalán. Igaz viszont az is, hogy a haza bevezetésben komoly szerepe volt neki is.

A technológia egyébként nem olyan régre nyúlik vissza, magam mintegy 10 éve hallottam róla először. Fiam egyik tanára, aki nekem is volt tanárom, Huszti Tibor hívott egyszer a Fáy szakközép iskolából, hogy mit hallottam erről a technológiáról.

Akkor még olyan videó is volt a neten, ahol a járó motorba a karburátoron keresztül öntötték a dióhéj port, természetesen ez épületes baromság.
Később kiderült az is, hogy vicces kedvű felhasználók csináltak egy kamu videót, és biztos nagyon örülnek előre, ha valaki kipróbálja, mert tuti, hogy a motor végleges károsodását okozza.

Érdekes kezdet, de anno az US NAVY ( Egyesült Államok haditengerészet ) a hajók és tengeralattjárók javításánál használt anyagok kiváltására keresett megoldást, mely hatásában minimum azonos, de olcsóbb, és ekkor lépett képbe a dióhéj őrlemény. Ez 1960-ben volt!!
Ekkor az előző átlagos 129000 dolláros költség azonnal leesett 35000 dollárra, tehát a technológia anyagilag bőven túlteljesített.

Ez után a 80-as években már teljesen elterjedt ez a szórásos tisztítási mód, főleg azért is, mert a dió termelés melléktermékeként keletkező nagy mennyiségű héj addig el lett tüzelve, más felhasználási mód nem lévén.
1980-ban a Brooklyn hidat is így tisztították le az újrafestés előtt.

A lényeg, hogy a szívócsonk tisztítás szintén az USA-ból indult el, valamikor 2008-2010 körül (előtte nem volt rá igény), és szépen 5-6 év alatt ért el hozzánk, az említett cikk pedig 2015-ben jelent meg először hazai oldalon.

A youtube-on már 2014-es videók vannak fent a teljesen kiforrott munkamenetről, akár a megfelelően kialakított típusspecifikus adapterekkel együtt. Ez már valóban a profi kategória, ahol nagyon figyelnek arra is, hogy a motorteret ne szórják össze az anyaggal.

Pl ez a videó egészen értelmes és jól van összerakva, még 2014 januárból. Látszik, hogy nem próbálgatják a lehetőséget, már teljesen begyakorlott és jól felépített rendszerrel dolgoznak.
https://www.youtube.com/watch?v=ONp6gQXpyKU

Mi is mintegy 5 éve forgalmazunk darált dióhéjat, illetve mostanság annak kiváltására több mint fél éve a darált vegyes maghéjat.

A maghéj kínálatunkat itt találják:
https://muhelynet.hu/shop_search.php?search=magh%C3%A9j

Kicsit vicces, de mindenképp érdekes, hogy a használati utasítások, és videók túlnyomó többsége a BMW-kről szól. Éppen legutóbbi vásárlónk is egy BMW szerviz.

A maghéj szórásnak nagyon nagy előnye többek között, hogy egyáltalán nem bántja a fém alkatrészeket, nem nyújtja meg a lemezeket, és nincs súrlódási hőképződés, azaz nem melegszik a munkadarab.
Járulékos előnyei az egész rendszer sokkal kisebb kopása, így maga az üzemeltetési költség is jóval alacsonyabb, mint az egyéb szemcseszórásnál, illetve, hogy teljesen környezetbarát anyaggal dolgozunk, mely alap esetben a természetben külön beavatkozás nélkül teljesen lebomlik.

Ez a videó jól mutatja, hogy egy öreg karosszéria elemet is milyen szépen le lehet tisztítani:
https://www.youtube.com/watch?v=0ctr2CHJFQE


Az ebay-en pedig már komplett készleteket árulnak egyben, vagy darabra a különböző adapterekből, melyek az egyes érintett típusokhoz készültek.Innen pedig akár 3D nyomtatáshoz lehet letölteni kész tervet, éppen egy BMW motoros Mini javításához


https://www.thingiverse.com/thing:2627846

Láthatjuk, hogy bár megint kicsit késve ébredtünk itt Európában, a világ kinyílásával gyakorlatilag minden megszerezhető a maghéj szórásos technológiához, és egyre többen használják is azt.

Novoth Tibor pedig ha elhallgatta volna azt, hogy erre a lehetőségre rátalált, talán egy, maximum két évet hozott volna a felismerésig, és elterjedésig, de megakadályozni azt nem lehetett volna.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése