2019. június 26., szerda

Maghéj őrlemény a szemcseszóráshoz

Sajnos Európában is pár éve megjelent az amerikai gyümölcsfúró légy, mely lassan egyész nyugat- és közép európát megtámadta, ezért a dió termés drasztikusan csökkent, így természetesen minden, a dió feldolgozásából származó anyag mennyisége is csökkent, ezzel együtt a meglévő kínálat ára az egekbe szökött.

Jelenleg két helyről lehet beszerezni dióhéj őrleményt, ez Németország, illetve dél-európa, jellemzően erdély területe. Áraik azonban olyan magasak, illetve a minimális szállítási mennyiségek olyan nagyok, hogy sok vállalkozás ebbe az üzletágba nem képes belenyúlni.

Más megoldást kellett tehát keresnünk, és így kerültek szem elé az egyéb maghéj örlemények.

Ezek a dióhéjjal szinte teljesen azonos hatásfokkal, technikai jellemzőkkel bírnak, de biztosan elérhetők, sőt még olcsóbbak is. A frakcionálásuk ugyanolyan méretre történik, mint elődjéé, így annak átszámításával sem kell foglalkozni.



Maga az anyagn nem olyan homogén, mint a diónál, mely semmilyen más növényt. illetve annak valamely elemét sem tartaémazta, azonban ugyanúgy használható.

Az új szóróanyag fizikai tulajdonságai :
- teljesen természetes, gmo mentes alapanyag
- magas cellulóz tartalmú, így jó a tisztítási hatásfoka
- jó adszorpciós képességű
- zárt rendszerbentöbbször visszaforgatható
- jóval olcsóbb mint a dióhéj

Bővebben.
- Természetes. gmo mentes
A felhasznált alapanyag csak természetes anyagokból tevődik össze, semmilyen műanyagot vagy mesterségesen előállított anyagot nem tartalmaz. Nincs benne genetikailag módosított alapanyag sem, így semmilyen módon sem egészség, sem környezet károsító hatása nincs.

- Magas cellulóz tartalmu, mely több mint 47%, ez garantálja a jó használhatóságot, hatásfokot.

- Jó folyadék adszorpciós ( folyadék elnyelő ) képességű.
Az anyagnak több lépcsős felhasználási lehetőséget ad, ugyanis a szemcseszórásra már nem használható, kopott, esetleg szennyezett, töredezett anyagot jól lehet hasznosítani mentesítő anyagnak. vízből 100%, olajból 130% körüli a folyadék elnyelő képessége. A szennyezett anyagot ezek mellett nem kell kidobni, az normál vagy pellet kazánban elégethető, a kazán bármi féle károsodása nélkül ( a szóróanyag szennyeződését, annak fajtáját és mértékét figyelembe kell venni ).
Égési hőmérséklete 270-310 C fok, így a kazánokat nem terhelheti túl ( a fa fűtőanyagok égési hőmérséklete altalában ennél magasabb )

- Visszaforgatható.
Nem kell azonnal kidobni munka után, az anyag akár 4-6 szoros munka cikulssal rendelkezik, azaz zárt rendszerű szórókabinban többször visszaforgatható, ez nagy megtakarítást eredményez több más anyaggal szemben.

- Olcsóbb mint a dióhéj.
Nem is kicsit! Jelenleg a dióhély ( osztályozott, tisztított ) eladási ára 2000 Ft bruttó fölött van, és nincs megállás, volt olyan erdélyi termelő, aki ennyiért akarta eladni nekünk, plusz áfa... Az új anyag eladási ára 690 Ft bruttó/kg, így az ár kevesebb mint a régi ár 30%-a!

További előnyök:
- Szívócsonk dióhéj szórása.
Mivel a dióhéj igen tömör, és nem rendelkezik adszorpciós ulajdonságokkal, annak használatakor csak a fizikai keményséségt tudjuk hasznosítani, így az olajos lágy szennyeződések "csak ráragadnak" a szemcse felületére, míg az új szemcséknél az be is szívja magába az olajos kosz egy részét.

- Biztos beszállítói háttér
Évente több ezer tonna feldolgozása megtörténik, így a beszállítás biztosnak tekinthető akár hosszabb távon is.

- Az előzővel azonos szemcse méret
Nem kell a gépeket átállítani, vagy újra gondolni a minkamenetet, azonos módon lehet azokat továbbra is használni.

- Fajsúly
A dióhéj, és az új maghéj örlemény fajsúlyának eltérése mintegy 20-22% ( a dióhéj ennyivel nehezebb ) így a használatnál ezzel az eltéréssel nem szükséges számolni.

- Keménysége
Az új szóróanyag a Mohs skálán 4,5 keménységű, a míg a díóhéj 3.5-4 Mohs, ezért sokszor ad jobb hatásfokot a szórásnál, de úgy, hogy az alapanyagot továbbra sem bántja vagy sérti meg.

A diohéj kiváltására bevezetett uj maghéj anyagunkat itt találják:
link: maghéj örlemény dióhéj helyett


Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista

Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése