2019. június 3., hétfő

Bitek kialakítása, megnevezése

Sokszor hallom az üzletben civilektől, de szakemberektől is, sűrű torx, szögletes torx, csillag bit, és hasonló megnevezések.

Kis segítségnek állítottam össze az alábbi írást, hogy miről is beszélünk...

Biteknek hívjuk az olyan betétszerszámokat, amelyekkel csavarokat húzunk, esetleg fúrunk, és a befogása általában hatszög, 1/4", 3/8" vagy 10 mm.
Vannak meghajtó fejjel egybeépítve, vagy abban cserélhető kivitelek is, illetve befogó szerszámok is hozzájuk, illetve vanak olyan gépek amelyekbe közvetlenül is befoghatók.

Általános csavarhúzó bitek

PH ( Phlips )
A normál "kereszt" csavarhúzó, általános méretei PH1, PH2, PH3. ritkább mérete a kicsi PH000, PH00, PH0, és a nagyobb PH4.
A gépészet és építészet minden területék megtalálható, autóknál, gépeknél, gipszkarton építésnél.

PZ ( Pozidriv )
Hasonló a Philips-hez, de négy vágású a penge és a csúcs szöge kicsit más.
Inkább szerkezeti, építő munkákhoz használjuk gyorsépítő és pozdorja csavarokhoz.

S
A klasszikus "lapos" csavarhúzó. Ismérvei a penge szélessége és vastagsága, de a méretezésben csak a szélességét adjuk meg, pl S8 a 8 mm széles.


Ezek mellett még igen sok bit kialakítás van, de aránylag ritkán, vagy lehet sosem találkozunk velük, ezért a továbbiakat csak egy kivonatosan mutatom meg ezeket a teljesség igénye nélkül.



Imbusz ( Inbusz )
Ami a belső csatlakozású kifejezés rövidítése, magyar megnevezése belső kulcsnyílású.
Méretezése a meghajtó hatlap laptávolsága mm-ben.
Azért találták ki, mert a csavar feje kisebb lehet, plusz a csavart nem kívülről fogja a kulcs, hanem belülről, így a szerelési hely is kisebb lehet. Ez jobb és tömörebb hely kihasználást, valamint kisebb mennyiségű anyag felhasználást tesz lehetővé.
Speciális kivitelben létezik 5 szögű és lyukas kivitel is.
T ( torx )
Az imbusz továbbfejlesztése, az elgondolás az volt, hogy az íves felületen nem sarokkal hanem az ív mentén támaszkodik a szerszám, tehát nagyobb lesz a nyomaték átadás.
Ma már új ívű torx csavarok és hozzá való szerszámok ( jele TK ) is vannak ( pl a Subaru használ ilyeneket ) amik a régi profillal nem nyithatók, mert az egyenetlen terhelés eloszlás miatt a szerszám könnyen eltörhet.
Torx csavarhúzók vannak 6 és 5 ágú, valamint lyukas ( biztonsági ) kivitelben is.



Ribe
A trox profilból, annak szögletesítésével kialakított forma, ahol nem ívek mentén támaszkodik a szerszám, hanem felületeken fekszik fel, ami tovább növeli az átadható nyomatékot a szerszám átfordulása nélkül, és ez utóbbi követelményeknek a belső kulcsnyílású szerszámok közül a legjobban megfelel.




XZN ( vagy SPLINE )
Sokan tévesen sűrű torxnak hívják de a kettőnek semmi köze egymáshoz. A SPLINE megnevezés is bár elterjedt, de téves, talán ebből jött a sűrű torx, de a spline egy geometriai görbe típus, az XZN kulcson viszont sík felületek vannak nem görbék.
Az imbusz továbbgondolása, ahol a 6 csúcs helyett 12 csúcs támaszkodik, ezzel duplázódik az átvihető erő, de gyakorlatban csak 50-60% a növekedés, mert a csúcsok magassága kicsi.
Két kivitel van belőle, az egyik 60 fokos csúcsszögű, mint egy hatszög egyszer elfogatva, a másik 90 fokos csúcsszögű, mint egy négyzet kétszer elforgatva. A kettő nem összecserélendő!
Különleges felhasználási területe, hogy ha egy imbusz szerszám átfordul, akkor az egyel nagyobb XZM fej keményen a csavarba ütve az kiszedhető, igaz, egy szerszám feláldozása árán, de sokszor ez nem számít az eredményhez képest.





Plus-minus ( +- ) bitek
Létezik P ( philips ) és Z ( pozidriv ) kialakítással is.
Csak két méretben érhetők el ( 1 és 2 ).
Speciális kialakítása miatt egy részt extrém meghúzási nyomatékot lehet vele átvinni, más részt az ilyen fejú csavar egyszerre szerelhető kereszt hornyú és lapos csavarhúzó pengével is ( villanyszerelésnél járatos ).



A bit-ek világát, teljes kínálatát gyakorlatilag lehetetlen átfogó és teljes módon bemutatni, mert ahány speciális, vagy cél felhasználás annyi féle bit, illetve azok tartozékai léteznek, ha éppen nincs, majd kitalálnak egy újat.

Két oldalas philips készlet pl gipszkartonozáshoz

Gépészeknek összeállított bit készlet befogókkal

kígyószem bit sorozat

Bit kialakítások a teljesség igénye nélkül

Ha a témával, vagy szerszámokkal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, állok rendelkezésükre.

Köszönöm, hogy cikkemet elolvasták.

Tisztelettel 
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése