2018. december 10., hétfő

Drótkötél emelő szerkezetek helyes kezelése

Ne tévesszen meg senkit a cím, az alábbi írásommal inkább elrettenteni szeretnék.

Minap egyik partnerünknél járva figyeltem fel egy horogban végződő drótkötél szerkezetre, amely első ránézésre is, hogy is mondjam, nem volt túl bizalom gerjesztő. Mi több, érdeklődésemre elmondták ártatlan arccal, hogy persze hogy használják, miért ne...

Szerintem döntsék el maguk.

Mivel jómagam emelő emelőgép/daru kezelő és az ezzel összetartozó darukötöző vizsgával is rendelkezem, valamint jó pár évet eltöltöttem daruk és különböző emelő gépek szerelésével, kezelésével, van némi fogalmam arról, hogy egy emelő kötelet, vagy egyéb szerelékeket hogyan kell használni, tárolni, ellenőrizni.
Na a nevezett darab a világon semmilyen követelménynek nem felel meg.

Vegyük sorban.
- Egy emelő kötelet addig lehet használni, amíg egy pászma vagy egy méteren maximum 10 elemi szál szakadás nincs rajta. A kisebb sérüléseket engedi a szabályozás, egy részt mert azok szinte elkerülhetetlenek, más részt az emelő kötelek 5x, a hozzájuk tartozó szerelékek szintén 5x túl vannak méretezve.
Megjegyzem, amikor először tanultam erről még '89-ben, akkor hétszeres, utána '95-'96 környékén hatszoros, most ötszörös túlméretezéssel kell tervezni és számolni. Ez az engedmény minden bizonnyal az új gyártási minőségbiztosításoknak, és a sokkal egyenletesebb szintű gyártási minőségnek köszönhető.

Ez így nem szép látvány, leginkább elborzasztja a nézelődőt.


- Emelő horgot meghajtani, vagy hajlott, kinyílt horoggal tilos dolgozni.
Nem hogy hajtogatták a horgot, még be is lett vágva, jól láthatóan a biztosító fül csonkját vágták le róla



- A kötél visszabandázsolása nem lehet sérült.
Erre mit mondjak ??


- A kötélen jól láthatóan fel kell tüntetni a terhelhetőséget.
Ilyen sehol nincs rajta.

Ezek mellett ami szintén a használhatóságot kizárja az a jól látható korrózió a külső felületeken, ez persze feltételezi, hogy belül is minimum ugyanilyen, mi több akár sokkal rosszabb is lehet, a mostoha tartási körülmények miatt.
Még egy észrevétel, a bandázsolás, nem is annyira a minősége, mert az szót sem érdemel, olyan, mintha nem is lenne, hanem a kivitele. Manapság nem használják ezt a megoldást, hanem préselik a kötél végeket. A huzalos bandázsolást már csak igen ritkán alkalmazzák, de sok mai szakember nem is ért már hozzá, a kötél végek visszafűzése külön tudomány.

Nehéz ezek után megszólalni, főleg ha belegondolok, hogy ezt az izét még használják is.
Kis öröm az ürömben, hogy állítólag csak egy telepen belül egyes emeléseknél használják, így legalább csak azok vannak életveszélyben akik ott vannak, nem esetleg egy ártatlan nézelődő az utcán.


Tisztelettel Bálint Balázs
Műhelynet szerszámboltwww.muhelynet.hu és szerszám webáruház





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése