2018. március 18., vasárnap

Dióhéj szóróanyag mire jó ?

A szemcseszórás technológiájában már gyakorlatilag minden szóróanyagot bevetnek, persze minden anyag más és más tulajdonságú, így azokat a megfelelő helyen kell kezelni, használni.

A dióhéj őrlemény is ilyen.



Anyaga a megtosztítótt dió maradék héja, de csak a csonthéj, mert a benne lévő elválasztó hártyák igen olajosak, lágyak, azok rontanák a tulajdonságokat.
A héj így is enyhén olajos, de ez nekünk nem baj.

A dióhéj örleményt finom munkákhoz, illetve olyen helyen használhatjuk, ahol az alap fém, vagy alap anyag sérülését teljesen ki kell zárni, illetve az semmilyen formában nem megengedhető vagy elfogadható.

Ilyen munkák a teljesség igénye nélkül :
1. Antik réz és egyéb fém tárgyak tisztítása.
2. Gépjármű motorok szívócsonk tisztítása
3. Finom öntőformák, műszerek tisztítása

A dióhéj különleges anyag abból a szempontból, hogy szerkezete aránylag lágy, így mint szemcse könnyen törhető, forró helyre kerülve könnyen gyullad, kis hamu tartalommal ég, de az egyes, a héjat alkotó szálak igen kemények, így a koptató hatása is jól érvényesülhet. Mindemellett az őrlés miatt élei sarkosak, ez is fokozza a csiszoló hatását.

Antik tárgyak tisztításánál komoly feltétel, hogy a felület, az alap anyag semmilyen módon nem változhat. Annak olyannak kell maradnia, ahogy azt fellelték, legyen volt az egy padláson vagy föld mélyéről. Így nem közelíthetünk a tárgyhoz semmilyen anyaggal, mely abból leválaszt részeket, megváltoztatja a felület struktúráját, vagy állapotát.

Gépjárművek motorjainál ( kimondottan a közvetlen befecskendezéses modern motoroknál ) hatalmas probléma, hogy a szívó oldalon a szívócső, de főleg a szívó csatorna, mely a hengerfejben található, elkormolódik, elkokszosodik, így a jármű idővel akár drasztikusan veszíthet teljesítményéből, de az esetleg leváló korom darabok a hengerbe jutva vagy a szelep és szelep ülék közés szorulva komoly problémák okozója is lehet. Ezt a részt nagyon nagy figyelemmel kell kezelni, hisz a hengerbe nem jutjat semmilyen olyan idegen anyag ami ott kárt okozhatna, így sem a szóróanyag sem maga a kitakarított szutyok nem kerülhet be. Ha azonban mégis ez megtörténik ( akár 1-2 kis szemcse ) akkor a dióhéj lágysága miatt nem történhet nagyobb baj. Technológiája nem bnyolult, és a hagyományos technikákhoz képest sokkal kevesebb munkával és idővel, így sokkal költség hatákonyabban lehet a nevezett részek tisztítását megoldani. Egy hengerfej tisztításához átlag 6-8 kg dióhéj szükséges.
A technológia leírásához, bevezetéséhez keressenek meg, segítünk.

A hengerfej így nézett ki a szórás előtt :

És ilyen volt utána, látványos a javulás.



Finom öntőformákat, vagy éppen mőszerek mrő felületét is lehet dióhéjjal tisztítani, a fentebb leírt tulajdonságok miatt, azaz az alap fémet a szóróanyag nem károsítja, de arról a szennyeződést szépen eltávolítja.

A hozzá használható szemcseszóró berendezések pl.:





Látható, hogy a szóráshoz szinte bármelyik általunk forgalmazott eszköz megfelel, de figyelembe kell venni a felhasználás helyét, célját, módját.
Biznyos helyeken, pl éppen a hengerfej csatornáinak tisztításánl nagyon fontos a kiszórt szóróanyag azonnali és lehetőleg maradéktalan visszaszivása, melyhez komoly minőségű ipari porszívókat is kínálunk a Nilfisk palettájáról.



A dióhéj szóróanyag ( szemcse ) terméket itt tudják megvásárolni :
Dióhéj szóróanyag

Bármilyen kérdésük felmerül, keressenek meg minket, segítünk úgy a megfelelő szóróanyag, mint a leginkább hozzá való eszközök, szerszámok kiválasztásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése