2018. március 25., vasárnap

Barkácsolás avagy szerelés , alkotás ?

Van egy marék barkács fórum, vannak barkács szerszámok, barkács bolt, barkács alkatrészek, és barkács megoldások.


Mit gondolok erről ? Most ezt írom meg.

A wiki szótár szerint ( bár mint tudjuk a wikipédiát forrasnak nem szabad megjelölni ) a barkács szó jelentése :  kedvtelésből készített, nagyobb szakértelem nélkül javított. Azért írtam ide, mert magam is hasonlóan gondolom.

De!
Ezek szerint minden kedvtelésből készített dolog barkácsolás lenne ? Alig hiszem.

Magát a barkács szót is kissé pejorativnek érzem, olyan kicsengéssel, hogy összeütött, összegányolt, jólvanazúgy, minden hozzáértéstől mentes dolog kerül ki a kezünk körül.

Mert mi van ha mégsem ez történik ?

A kezünk közül kikerülő dolog akárhogy nézzük, egy termék, legyen az fizikai vagy szellemi termék, illetve ezek valamilyen egyvelege.
Ez a termék egy olyan dolog ami valamire használható, valamit tud, megold, csinál valamit.
Ez a valami lehet egy fizikai megoldás egy problémára, de lehet akár egy díszítő elem is, mely csak egyszerűen szép a szemnek.

De a barkács megoldás más.

Ott látszik, hogy barkácsolt dologról van szó. Nem úgy állnak az élek, nem úgy forog benne a kerék, nem olyan szép a felülete vagy éppen kívánni vaklót hagy a befejezés.

Ha ez nem így van akkor az már nem barkács.

Lehet persze olyan megoldás is, ami nem a szakkönyvek előírásai szerint történt, esetleg olyan megoldás amit nem tanítanak az iskolában, de ettől az barkács lesz ? Alig hiszem. Szerintem ezek a megoldások a gondolkodó és probléma megoldó emberek előre mutató ötletein alapuló értelmes kifejezések.

Innentől pedig ez már nem barkács.

Mint írtam fentebb, szerintem a barkács olyan, hogy az meg is látszik rajta, teljesen mindegy, hogy azt a kellő végzettséggel rendelkező vagy azzal félig vagy egyáltalán nem bíró szaki csinálta.

A barkácsolás a hozzá nem értésről, a szükség megoldásokról, az ideiglenes "majd megcsinálom később" kivitelezésről szól, ami szép, jó a feladatra, a szemnek is tetszetős, az nem barlács megoldás.

Erről szólnak egyébként a barkács szerszámok is, mely kategóriát külön és kifejezetten nem szeretek. Sajnos sok gép, kézi szerszám ilyen.

Ezeknél az eszközöknél a minőség kevéssé fontos tényező, a lényeg az olcsó előállíthatóság, és minél nagyobb darabszámú, a tömegeknek valő értékesítés.

Ezek a gépek komolyabb munkára alig, vagy egyáltalán nem használhatók, a Magyar szokások szerint ha valaki ilyet a vállalkozása nevére vásárol akkor bár a kötelező garanciát megkapja, de minden plusz lehetőségtől elesik amit egy mezei magán vásárló megkap. Pl.: az egyik nagy barkács áruház a saját márkás termékeit magán felhasználóknak 5 év, míg vállalkozóknak csak a kötelező egy év garanciával adja át. De ki garantálja az elvégzendő munka mennyiségét, a hozzáértést vagy más, a használatot és elhasználódást befolyásoló körülményt ? Senki.

A magam részéről, mivel szerszám boltnak és kihangsúlyozottan nem barkács boltnak tartjuk az üzletünket, a barkács kategóriás szerszámokat jószerivel csak kényszerből tartom. Ezek a szerszámok sokra nem jók, tűzoltásnak, hirtelen megoldásnak viszont néha megfelelne. Ha minden szerszámból lenne a barkácsnál komolyabb szint akkor ilyen kategóriát be sem engednék az üzletbe.
Meg kell viszont a tárgyilagosság jegyében jegyeznem, hogy igenis valóban vannak olyan feladatok ahova a barkács szerszámoknak van létjogosúltsága, de ezen feladatok köre szerintem igen szűk.

Lehet itt beszélni ügyes kezű alkotóról, a szakmát vagy lehetőségeket autodidakta módon megtanult kivitelezőről, de ezk már nem barkács megoldások leszenek.

Maradok tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszámwebáruházNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése