2016. május 5., csütörtök

Kalibrálás, hitelesítés, mi a különbség ?

Sokszor felmerül a kérdés egy-egy mérő műszernél ( fényszóró beállító, nyomaték mérő vagy nyomaték kulcs, kerék nyomás mérő ), hogy hitelesített, vagy kalibrált-e.

Ebben szeretnék most kicsit rendet tenni.

A kalibrálás és hitelesítés ugyanis nagyon nem ugyanazok a fogalmak, sem a menetében, sem a jogosultságban nincs bennük sok közös, egy valami azonos, a lehető legpontosabb mérést szeretnénk végre hajtani a nevezett szerszámmal, eszközzel, mérő vagy összehasonlító műszerrel.

1. kalibrálás .
A kalibrálás egy olyan ellenőrzés, illetve beállítás, melynek során egy már ismert és megfelelőnek vélt mennyiséghez, értékhez képest ellenőrizzük és beállítjuk a kalibrladnó, ellenőrizendő műszert.
Ezt gyakorlatilag bárki elvégezheti, akinek a birtokában ven megfelelő alap mérték. Ez lehet egyhiteles mérő műszer, úgy mint mikro méter, nyomaték mérő, vagy hiteles méret, mint idomszer, vagy súly egység.
A kalibrálás történhet akár oly módon is, hogy pl. egy mérleget a beépített vízszint mérőhöz képest "vízbe" állítunk, de kalibrálás az is, ha a számító gépünk monitorját, vagy egy kivetítőt egy színskála alapján beállítunk "szín helyesre", vagy egy autó karburátor fúvókáját ellenőrizzük speciális mérő eszközzel, kaliberrel.
A lényeg, hogy egy hitelesnek vélt értékhez állítjuk a gépet, mérő eszközt, vagy műszert, de az is látható, hogy a kalibrálás nem olyan pontos mint a hitelesítés, a körülményeiben igen megengedő eljárás, és nagyon szubjektiv a mérési rerdmény, amennyiben az a mérést elvégző személyétől igen nagy mértékben függhet.,

Ha a mérő műszer szétszerelhető ( Pl. into furat mérő készlet ), vagy mint egy piaci mérleg szállítható, akkor a pontos méréshez minden megkezdett mérés, vagy mérés sorozat előtt azt kalibrálni kell.

A kalibrálást a mérő, vagy használó személy önmaga, a mérés előtt el tudja végezni, a mérések között azt akár ellenőrizni is tudja, melyről esetenként, ha kell, jegyzőkönyvet is maga tud kiállítani. Semmilyen egyéb speciális körülmény nem szükséges hozzá.

2. hitelesítés.
Hitelesítést csak akreditált, a megfelelő felszereltséggel rendelkező ellenőrző intézet vagy laboratorium végezhet. Ehhez az intézetnek rendelkeznie kell speciális műszerekkel, és körülményekkel is.

A hitelesítés körülményeit, menetét és minden egyéb kapcsolódó kérdést a Mérésügyről szóló 1991. évi  XLV törvény szabályozza,melynek értelmében :

Hiteles az a mérőeszköz
a)13 amelyet a mérésügyi szerv hitelesített,
b)14 amelynek külföldi hitelesítését a mérésügyi szerv első belföldi hitelesítésként elismerte.

Nagyon fontos kitétel, melyek a kalibrálásnál nem állnek fenn, illetve azokat "helyben" lehet javítani :
 A mérőeszköz hitelesítése - függetlenül attól, hogy a mérőeszközt használták-e vagy sem - hatályát veszti, ha61
a)62 a hitelesítésben meghatározott időtartam eltelt,
b)63 a hitelesítési törvényes tanúsító jelet eltávolították, vagy megsérült, vagy a hitelesítési bizonyítványt megváltoztatták,
c)64 a hitelesítési törvényes tanúsító jelet vagy bizonyítványt érvénytelenítették,
d) a mérőeszközön javítást vagy olyan változtatást végeztek, amely annak metrológiai jellemzőit befolyásolhatta,
e) a helyhez kötött mérőeszközt áthelyezték.

A hitelesíthető eszközöket mindig a laboratorium engedélyében tüntetik fel, ez függ a felszereltségtől, a szakemberek szakirányú tudásától is. Nem minden labor végezheti el minden műszer hitelesítését, hisz teljesen más eszközök szükségesek pl. a hőmérők, súly mérlegek, nyomás mérők, vagy éppen fényerősség mérő műszerek ellenőrzéséhez, beállításához.
Nem is minden műszer hitelesíthető. Alapvető kritérium, hogy a hitelesített műszer ne lehessen szétszerelhető, megbontható a hitelesítés után, illetve a belső felépítésére is vannak szigorú előírások. Amennyiben a mőszer megbontható, rész egységekre szerelhető, úgy ezt a lehetőséget a hitelesítés során megszüntetik.

A hitelesített mérő műszert a hitelesítés igazolása kép, és a későbbi ellenőrizhetőség okán leplombálják. Ez történhet speciális matricával, réz vagy ón plombával ( fémzárral ) is.


A matrica vagy fémzár kiképzése olyan, hogy azt nem lehet látható sérülés nélkül megbontani.
A fémzáron vagy a matricán olvasható a kiadó intézet nyilvántartási száma, a matricán általában feltüntetésre kerül a hitelestíés dátuma, és mellé jegyzőkönyv is jár, melyben a hitelesítő intézet ( vállalkozás ) megbnezevzése, nyilvántartási száma, a hitelesítés dátuma, és a hitelesítés időtartama is szerepel. A hitelesítés időtartama lehet 1, vagy 2 év is, melynek lejárata után a hitelesítést ismét el kell végeztetni.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése