2020. április 18., szombat

Az arc és légzésvédő maszkok

Sokan hívnak telefonon, mert a kínálatunkban szerepelnek, igaz jelenleg nem elérhető, illetve nullás készlettel arc és légzésvédő eszközök.

Sajnos a jelen állapotú, de talán már kissé lecsengő, vagy legalábbis megszokott tömeghisztéria magával hozta annak vámszedőit is.
Az, hogy egy maszk, vagy egy kesztyű, a három hónappal ezelőtti ár százszorosára drágult, számomra mindenképp elfogadhatatlan, és undorító, még ha tudom is, hogy a kereslet határozza meg a piacot.

Mi is belemehettünk volna ebbe a játékba még egy-két hónapja, amikor a jelenleginél jóval olcsóbban tudnunk volna ilyeneket venni, és most többszörös haszonnal tudnánk azokat eladni, de a lelkiismeretem nem hagyta.
Nem vagyok hajlandó másokat kirabolni, csak azért hogy utána otthon dörzsölgessem a markom, hogy milyen jót kerestem...

Pedig sajnos most így áll a helyzet.

Azt is tudnunk kell azonban, hogy nem feltétlenül azok a kereskedők a hibásak, akik kiteszik a polcra az 50 db-os orvosi maszkot 25000 Ft-ért, mert ők is brutálisan magas áron veszik, és nekik is meg kell élniük.

Egy példa:

5-6 hónapja egy orvosi maszk Kínában 1 centbe került, ez akkor kb 2,5 Ft volt. Mire bekerült az országba, és kikerült a polcra, a sarcok és egyéb költségek megfizetésével együtt is, max 50-70 Ft volt az eladási ár.
Most ugyanez a maszk beszerzési áron Kínában egy dollár. Mire kikerül az itthoni polcokra, nem lehet csodálkozni az 5-600 Ft-os darab áron, és ha megnézzük, a rendszerben közel nincs akkora haszon mint az olcsó előző változatnál.

Akkor most ki a rabló?

Másik példa.
Nagyon jó minőségű nitril kesztyűket árultunk 2400 Ft/100 db áron.
Most ugyanennek a kesztyűnek a beszerzési ára 12000 Ft/100db, mire a polcra kitesszük, 13-14000 Ft lesz az ára. És akkor a vevők szemében mi leszünk a rablók...

Sajnos azt látom, hogy sokan a kialakult extrém fogyasztás és igény vámszedői, de még egyszer kijelentem, nem állunk be ebbe a sodorba.

Ami termékeink vannak/voltak ebben a szegmensben ( légzésvédő maszkok, eldobható overálok, arc maszkok ), már az utolsó darabokat is régen odaadományoztuk kórházaknak, illetve a maradék pár légzésvédő szűrőt csak azért is learáztuk. Ha valakinek kell, ne a szájától, vagy a családjától vegye el a pénzt.

Egyben hatalmas köszönetem és elismerésem kell kifejezzem azoknak, akik segítenek a kialakult helyzetben, legyenek akár vendéglátósok, akik ingyen ételt szállítanak a korházakba, vagy a mentőállomásokra, taxisok, vagy szobakiadók, akik segítenek a védekezésben résztvevőknek, vagy akik védőmaszkokat gyártanak otthon, és azokat térítésmentesen osztogatják a rászorulóknak. Ők a jövő emberei, ők azok, akiket látva az emberekben feléled a remény a jövőben, hogy nem biztos, hogy az emberiség feltétlenül halálra és kárhozatra van itélve.

Tisztelettel Bálint Balázs
www.muhelynet.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése