2019. október 23., szerda

Ahol a hidat betolják az alagútba

Budapest két igen ismert építménye, mondhatni ikonikus jelképe a Lánchíd, és a vár hegyi alagút.

Mindkettőről lehetne sokat írni, hogy hogyan építették, hogy a mai napig a lánchíd tartó láncszemei 80%-ban ugyanazok amiket a II. világháborúban a Dunába robbantottak, majd a búvárok felhozták, hogy Clark Ádámnak nem hitték, hogy a két oldalról fúrt alagút össze fog találkozni ( kb 2 cm volt az eltérés ), hogy az eredeti lánchíd jó részt fa tartókkal volt megépítve, és nagy szélben hajladozott, hogy a mese szerint az alagútba egy sárkány is beköltözött, aki az utolsó budapesti sárkány volt.
És, hogy a Városligeti tó hídjára szükségből és spórolásból a Lánchíd tartalék kandelábereit szerelték az építéskor, és a mai napig is így van.

A lánchíd lámpái

A városligeti tó hídjának lámpái

Ugye hogy ezt nem tudták ?? :-)


Ez mind érdekes, de kit foglalkoztat az élet nagy kérdései és igazságai mellett?

Mert hogy minden rendes budapesti gyerek tudja mire való az alagút!
Nem másra, mint, hogy esőben a lánchidat betolják, nehogy megázzon... :-)
Persze lehet hallani olyan butaságokat is, hogy esőben felszedik a hidat és úgy viszik be az alagútba, de beláthatjuk ez egyáltalán nem életszerű. Ezt csak régebben csinálták, amikor a híd még fa szerkezetű volt, de manapság ahogy össze van hegesztve ez kivitelezhetetlen lenne, ezért természetes, hogy egyben kell betolni a hidat a biztonságot adó fedél alá.


A képen jelöltem azon Lánchíd szakaszt, amit a szintén jelölt alagútba be szoktak tolni.


Eleink előrelátásának mi sem nagyobb bizonyítéka, mint hogy az alagutat a már meglévő lánchíd méretéhez igazították, hogy hosszban a híd ne lógjon ki belőle. Mi több, hogy a műveletet minél egyszerűbben és gyorsabban végre tudják hajtani, a két építmény tengelye pontosan azonos.
Gondoljunk bele, hogy azzal a marha nagy híddal még forgolódni is kellene..., beláthatjuk azt azért már mégsem.

A fenti felvetések nem kérnek bizonyítékot, hiszen mint ahogy sokszor elhangzott már több politikusunk szájából, a közismert tényeket nem kell és nem szükséges bizonyítani.

Én kisgyermek koromban még beszéltem olyan öreggel, akik nem hogy látták hogyan viszik be a hidat az alagútba, olyannal is találkoztam, aki fiatal korában részt is vett a munkálatokban. Persze ez még a nagy háború előtti békeidőkben volt. Még azt is elmesélték, hogy mennyire kellett vigyázni, nehogy az alagút falát megkarcolják.
Mi ez ha nem bizonyíték? Mégpedig megcáfolhatatlan és teljesen életszerű!!

Köszönöm, hogy írásomat elolvasták, remélem tudtam kis vidámságot hozni a napjukba.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs budapesti polgár,
a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése