2019. szeptember 17., kedd

Ha akarják úgyis ellopják, de... 2. rész


Mint előző cikkemben írtam, ha el akarják lopni a verdát, úgyis el fogják, ha fel akarják törni úgyis feltörik.

Akkor milyen lehetőségeink vannak?

Csökkentsük a lehetőséget, ne kínáljuk fel az autónkat, ehhez csak néhány egyszerű megoldásra, vagy tettre van szükségünk.

1. Ez a legegyszerűbb.
Nem kínáljuk fel az autónkat, vagy annak tartalmát.
Hogy értem ezt?
Az autóban nem hagyunk látható helyen semmi értéket, gondolva itt az ülésekre, a ma divatos egyterűeknél a csomagtérbe dobot cuccokra, márkás rádióra, egyéb értékes belső felszerelésekre.
Budapest belvárosában pl divat, hogy még az üres kesztyűtartót is nyitva hagyják, lássa a kíváncsi turista, hogy abban sincs semmi.
Ha a rádió kivehető, vegyük ki, és ha nem is visszük el, tegyük nem látható helyre, a levehető előlapot se szem elé tegyük. Az egyterűek csomagterében ha van valami, használjuk a rolót, ne hagyjuk nyitva, vagy sötét árnyalatú takaróval fedjük be ami ott van. Gps, mobiltelefon, kézitáska a szem előtt mind azonnali felhívás egy keringőre.
Értékes ruhadarab, bőrkabát, márkás cipő, szerszám, márkajelzéses táska vagy doboz, mind egy-egy indok arra hogy valaki bele akarjon nézni az autónkba.



2. Lássuk el autónkat valamilyen riasztó vagy lopásgátló rendszerrel, amivel ha nem is akadályozhatjuk meg a lopás, legalább annak idejét hosszabbíthatjuk, vagy kellemetlenkedni tudunk vele.
Mit értek ez alatt?
A kormány és váltó zárak egyike sem véd 100%-osan ( van amelyik egyszerűen vicc, ezeket kerüljük ), de a lopás idejét pár másodperctől, akár néhány perccel megnövelheti. Ez olyan dolog, amit nem nagyon vállalnak fel az ebből élő "szakik".
Ha hihető az autóban lévő riasztó ( nem csak egy villogó led ) az is segíthet egy kicsit.
Van ennek is árnyoldala.
Sajnos a gyári riasztók kétélű fegyverek. Ezek ugyanis egy kaptafára készülnek, pontosan lehet tudni melyik hogyan van vezetékelve, hol az agy, vagy éppen az adó antennája, így aránylag könnyű ezeket ártalmatlanítani.

Ezzel kapcsolatban leírok egy megtörtént esetet.

Nagy nevű riasztó gyártó és beszerelő cég fennen hirdeti, hogy náluk mindennek meg van a helye. 
Hát hurrá!!! Nem örültem, hogy kiküldtek hozzájuk képzésre, sok újat nem tudtak mondani.
Ezek szerint ha egyet tudok, mindent tudok.
Egy másik cég ahova szintén elküldtek okosodni, az alábbiakat mondta.
Minden beszerelő oda teszi az összes összetevőt, ahova csak akarja, olyan bekötési vagy egyéb megoldást választ amit jónak lát, egy feltétel van, hogy az adott munka munkalapján pontosan mindent le kell jegyezni, hogy később ha baj van, a központ tudjon segítséget adni. ( asistance szolgálat járt a rendszer vevőinek) Kimondottan előírták, hogy flották szerelésénél törekedni kell a változatosságra!!
Na itt az okosság!
Sőt az első olyan gyártó volt, aki úgy készítette az alkatrészeket, hogy csak fekete vezetékeket használt, tehát a szerint sem lehetett tudni melyik mire való.
(Sajnos mai szemmel az adatlap is egy hibaforrás, de hol volt még akkor internet, meg hálózatok, amiket fel lehetett volna törni.)


Vannak hangzatos szlogenek is, ezek közül a két legismertebbre hagy reagáljak.
1. Pajzs technológia.
"önerőből lophatatlanná tesszük autóját"
Hát vannak kétségeim, mert a cég alapból arra gondol, hogy a motorháztetőt, ahol a riasztó rendszer el van zárva felnyithatatlanná teszi. Egy részt ilyenben nem hiszek, amit ki akarnak nyitni azt ki is nyitják, és nem fogja a tolvajt érdekelni, hogy közben egy 250000 Ft-os motorháztetőt három felé hajt. Más részt ha nem önerőből viszik, el akkor elviszik másként.
Mind e mellett ez a technológia legalább arra jó, hogy akár több tíz perccel megnöveli a lopás időtartamát, így a tolvaj más példányt fog választani, ezért jelenleg állítólag ez a leghatásosabb védelem.
2. Sajnos a cég neve nem jut eszembe, de GPS nyomkövetős rendszert forgalmaz.
"megmondjuk hol van" így szól a jelmondatuk.
Azaz ha nem tudják megmondani éppen hol az autó, akkor fizetnek.
Na de mi van, ha ellopják az autóm, és erre azt mondják, hogy Vlagyivosztok V.I.Lenin sugárút 13... Mivel megmondják hol van, nincs kártérítés, de ettől még nem lesz autónk.

Hosszan sorolhatnám a lehetőségeket pro és kontra, sajnos manapság már akár 2-3 ezer Forintért lehet pl olyan adó-vevő párt kapni a neten, amivel pl. a tescoban vásároló ügyfél zsebében lévő kártyakulcs jelét kiküldöm az autójához, és azzal simán elhajtok. Csak arra kell vigyázni, amíg a célba nem érek nem szabad leállítani, mert nem fogom tudni újra indítani.



Mi tehát a jó megoldás?

100% nincs, és soha nem is lesz, de ahogy egy cimborám is jelezte egyik hozzászólásában ( régi autómentős kolléga ), egy egyszerű kapcsoló is sokat tehet hogy reggelre is megmaradjon az autónk.

Mi a lényeg?

Egy kis kapcsoló beiktatásával elzárjuk a gyújtást, az elektromos ac-t vagy más, a működéshez szükséges alkatrész áramellátását.

Figyelem! 
Az indítás tiltása nem jó, mert simán belökik az autót aztán csodálkozunk, hogy pedig mi mindent jól csináltunk...

Tehát beteszünk egy kapcsolót.

Régen ezt úgy oldották meg, hogy jól eldugva a műszerfal alatt vagy valahol elérhető, de nehezen látható helyre tették.

Nem jó!!!

Rutinos kollégának nem kell csak pár mp, hogy megtalálja szinte bármelyiket, hiszen ismerjük az autókat, bármilyen nem oda való dolog azonnal szemet szúr.
Viszont akkor hova tegyünk kapcsolót?
Hát szem elé, jól látható helyre, egyre kell csak figyelni, hogy az a kapcsoló a nevezett autó gyári kapcsolója legyen.
Mert kinek szúr szemet egy ilyen darab? Ki veszi észre, hogy esetleg nincs hátul szélvédő fűtés, és mégis van kapcsolója? Vagy egy bármilyen gyári kapcsolóból esetleg a kormány mindkét oldalán van 1-1, vagy van benne ülésfűtés kapcsoló, de ülés fűtés nincs? És ritka kivétel, hogy éppen nem találunk egy "vak" dugót ahova lehet kapcsolót tenni.

Pl így:

opel zafira konzol, van lehetőség akár 3 is

Mercedes vito, itt aztán választhatunk bőven mit szeretnénk.


Ugye?
Pofon egyszerű.
Ha más nem, hát bontóban keresünk egy megfelelő kapcsolót és ha nem is értünk hozzá, egy villanyász rövid úton beépíti azt.

Nem agysebészet, csak egy kis értelem kell hozzá, de villanyász elég gyorsan beépíti.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése