2019. február 13., szerda

Mivel emeljünk autót?

Hogyhogy mivel ? 



Nooormális?

Besenyő István alias Laár András

Hát emelővel!!



Na de komolyan.

Az autónk felemelése sokszor szükséges kisebb-nagyobb javítások, vagy egy defektes kerék cseréje esetén is.

Hogyan emeljük?
Ahogy a KRESZ-ben is, és minden leírásban szerepel, az autó emelésének több feltétele, előírása van,
Ezek egy része az ésszerűség, más része a biztonság betartása miatt fontos.

Ha emelünk, első sorban egy megfelelő felületre van szükségünk, ahol sem az emelő.. sem az autó, sem a később az autó alá rakandó tartó/támasztó bak nem süllyed meg, vagy mozdul el.

Tehát a felület legyen aránylag síma, vízszsintes, elég erős.

Ha ilyen nincs, megfelelő méretű erős deszkával, fa lappal ( nem pozdorja! ) fém lemezzel adhatjuk meg a felület megfelelőségét.
Legyen akkora ez a felület, hogy az emelő mellé még egy bak vagy támasztó tuskó is elférjen.

Na de mivel emeljünk?

Kézen fekvő megoldás az autó sját emelőjét használni, de nem mindig célszerű, több okból is.
Első sorban a gyári emelőt bár az autóhoz találták ki, az nem iparszerű vagy több alkalmas használatra lett tervezve, kicsi az alátámasztó felülete is. Ugyanezen okok miatt kevéssé ajánlom tartós használtra a trapéz emelőket is.

Ha tehetjük, használjunk krokodil emelőt, ezek elég nagy felülettel rendelkeznek, és jól használhatók. Megfelelően alacsonyról indulnak, és elég magas az emelési teljesítményük is.
Ha tehetjük vegyünk jobb kivitelt mint egy 4-5000 Ft-os gazdaságos emelő, hiszen ezek igen kicsik, a jobbak nagyobb szerkezetek, illetve fontos, hogy az emelő valóban tudja azt ami rá van írva ( minőségben, tartósságban, emelési teljesítményben ) , mégpedig akár hosszabb távon.
Ha otthon szeretnénk cserélni a téli-nyári kerekeket, akkor mindenképp szerezzünk be egy ilyen krokodil emelőt.

Nálunk a lakosság körében ez vált be a legjobban :

Alacsony profilú 2 tonnás krokodil emelő


Ipari, szerviz használatra pedig ez :

Ipari 3 tonnás gyors emelésű krokodil emelő


Mivel ne emeljünk személyautót?
Pl palack-olajemelővel, mert az nem oda való.
Ezeknek az emelőknek magas az indulási magassága, a legtöbb ató alá be sem fér, és elég kevés az emelési teljestíménye magasságban, ezért sok esetben nem is tudja annyira megemelni az autót amennyire kell.
A palack-olajemelők teherautók, speciális kivitelei pedig munkagépek, targoncák emelésére szolgál.
Kivételt képeznek ez alól azon olajemelők, melyek két vagy három lépcsősek, vagy speciális kialakításúak, de ezek igen drágák és nehezen elérhetők.

Hol emeljük az autót?
Az emelést lehetőleg a gyári emelő pontokon végezzük.
Ezek az alváz, váznyúlvány, köszöb, vagy egyéb alsó helyeken vannak, de sok esetben, és főleg idősebb korrodált autóknál a tapasztalat is segít. Ilyenkor a segédalváznál, vagy a futómű egyes helyein, bekötési pontjain is emelhetünk.
Figyelni kell arra is, hogy az emelés után maradjon elegendő hely a megfelelő fix alátámastásra is.

Egyáltalán emelhető az autónk?
Fura a kérdés, de egyre inkább jogos.
Az autógyártók egyik szent grálja a súlycsökkentés. Minél kisebb a súly, annál kisebb az üzemanyag felhasználás, és káros anyag kibocsájtás, ennek a mennyiségnek pedig bele kell férnie bizonyos nemzetközi kvóta keretekbe.
Tehát az autó könnyű kell hogy legyen, ezért egyre gyakoribbak az alumínium karosszériák, amik emelése gyárilag sok esetben tiltott. Sokszor ( és egyre gyakrabban ) pótkereket, de még csak mankó kereket sem találunk ezekben az autókban, csak egy kis kerék fújó flakont, vagy elektromos kompresszort, hogy még csak a lehetőségünk se legyen meg az otthoni emelésre. Az ilyen autókat csak minimum 2 vagy inkább 4 ponton kell emelni, mert a karosszéria nem az ilyen extrém elcsavarodási igénybevétere van méretezve mint az emelés.


Végül, pedig ismétlem :
A járművek emelése ( vezetése, javítása ) veszélyes üzem.
Emelését, javítását csak kellő odafigyeléssel, megfelelő eszközök és tapasztalat birtokában végezzük el. Ha ezek bármelyikével nem rendlkezünk, kérjünk segítséget, olcsóbb mint az orvosi ellátás.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése