2016. augusztus 14., vasárnap

Fúrószárak fafúrók

A fa fúrók speciális kialakítással rendelkeznek, és bár fém fúróval is lehet fát fúrni, sok esetben ez nem célszerű.

Jelen esetben nem foglalkoznék a kézi fúrókkal, ez kitenne egy külön cikket, csak a gépi fúrószárakat nézném meg.

A fém fúrók kialakítása arra jó. hogy a fémet mintegy levágja a furat fenekéről, és a leválasztott fém forgácsot szépen kivezesse a furatból. Erre fa fúrásánál igen kevés esetben van lehetőség, ugyanis a fa szálas szerkezete miatt szakad, szétesik, és a leváló forgács a fém fúró forgács kivezető spirálját eltömi. A másik ok, hogy a fa korrekt fúrásánál a szálakat először a furat külső szélén vágjuk el egy éllel, és ez után véssük ki azt a furatból. Szemléletesen olyan ez, amikor egy fűrésszel bevágjuk egy gerenda kialakítandó nútják, majd a már pontos méretű bevágások között vésővel vágjuk ki az oda nem kellő anyagot.

Ezért a fa fúróknak úgy a vágó éle, mint a spirál kialakítása teljesen más. A hegy egy középső megvezetővel rendelkezik, mely sok esetben spirális kialakítású, hogy a fúrót a munkadarabba behúzza, így csökkentve a fúrás előtolására fordított erőt. A hegy szélein pedig ( a fa fúrók két élűek ) egy-egy kis kiálló vágó él található.


A fa fúrószárak igen sok méretben, hosszban, és kialakításban érhetők el, közös ismérvük, hogy a forgács kivezetés nútja nagyobb, mélyebb, hogy a nagy térfogatú fa forgácsot minél jobban elvezesse, illetve a fúró szár mag mérete kisebb, hisz a fák fúrásánál általában kisebb erőse van szükség ( ez nem minden esetben igaz, de általában igen ).

A fa fúrók élezése nehézkesebb mint a fém fúróké, sokkal jobban, és több mindenre kell odafigyelni, illetve speciális kialakítású, vastagságú köszörű korongot igényel.

Az alábbi képen az látható, hogy a fa fúró él kialakítása mennyire összetett, és milyen, más fúró száraknál megtalálható elemekből épül fel.


Faanyagokat tehát fafúróval fúrunk, nagyon kevés kivétellel.

A fafúrók élének kimondottan minőségi kaialkítássúnak és élesnek kell lennie. különben csak szakítja az anyagot, nem vágja. Minél puhább fával dolgozunk, ez annál nagyobb probléma lehet.  A laza szálú ( fenyő, lúc, borovil ) fáknál a szálak kitépése komoly gond lehet, de a keményebb féknál ( akác, celtis ) sem szép látvány ahopgy a furat széli ki vannak szakítva. A kimondottan tömör fáknál ( teak, bükk ) is fontos a szépség, bár itt a fafúró sajátosságai kevésbé jönnek elő.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynets zerszámbolt és webshop





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése