2020. február 6., csütörtök

Mi az a refraktométer?

Hallottam már reflektor méternek is...

Ezzel talán nagyobb teljesítményű lámpákat mérhetnek, de amiről szó lesz, nem az.

A refraktométer, egy, a fénytörésen alapuló folyadék mérő műszer, azaz törésmutató mérő eszköz.
A mérés, és működés alapja, hogy a különböző folyadékok, a beeső fényt más, és más arányban törik meg, térítik el. Az eltérítés mértékéből következtetni lehet az adott folyadék sűrűségére, ha pedig valamilyen minta érték áll rendelkezésre, akkor ahhoz képest nagyon pontos értéket tudunk meghatározni.

Elvi működését talán így lehet a legjobban megérteni:


Természetesen az ábrán a mérendő folyadékban történő fénytörés, a működés érthetősége miatt eltúlzott.
Az alsó prizma minden esetben mattított felületű, hogy a beeső fény szórtan, egyenletesen érkezzék meg a mérni kívánt anyagba, hogy a beeső fény felőli felület fénytörése (mert eltérő sűrűségű anyagoknál a fény útja minden esetben megtörik), ne zavarja meg a mérés pontosságát.


Sok helyen használunk ilyet  kémiában, fizikában egyaránt, pl borászok a must cukor vagy alkoholfokát mérhetik (ugyanezt sörfőző mesterek is), akvarisztikában a víz só tartalmát, kémikusok savak, lúgok töménységét, egészségügyben pl. a víz fizikai tisztaságát.
Ami pedig minket gépészeket érint, hogy ezzel a műszerrel meg tudjuk határozni a különböző folyadékok sűrűségét oly módon, hogy mérni tudjuk a fagyálló folyadékok fagyáspontját, az akkusav sűrűségéből következtethetünk az akkumulátor töltöttségére, illetve az adott mért folyadék száraz anyag tartalmára.

A látható skála.

A fenti skálákon az akkumulátor folyadék, hűtő, és szélvédő mosó fagyáspontot tudunk mérni.
A skála legalján a vízvonal, azaz a tiszta desztillált víz referencia vonala található.


Refraktométer beállítása.

A refraktométerek a legtöbb esetben kalibrálhatók, azaz egy ismert fagyáspontú, vagy sűrűségű anyag mérése által a referencia (pl. nulla) értéket magunk is beállíthatjuk.
Ehhez praktikusan desztillált vizet csöppentünk a tárgylemezre, és a fagyáspont skáláját nullára állítjuk egy kis csavarhúzóval.


A beállítást gyárilag elvégzik az új műszereken, de nem árt évente magunknak is ellenőrizni azt, mert a használat közbeni rázkódások, ütődések a legnagyobb odafigyelés mellett is elállíthatják az értékeket.

Használata.


Az általunk forgalmazott refraktométerek az alábbi mérési lehetőségekkel bírnak:
- fagyálló hűtőfolyadék (etilén és propilén glykol alapú is)
- fagyálló szélvédő mosó folyadék (alkohol alapú)
- akkumulátor sav sűrűség
- ad blue 
- száraz anyag tartalom mérés


A műszert minden esetben egy szivaccsal kipárnázott, ellenálló műanyag vagy fa dobozban adjuk, mellékelünk törlő kendőt, állító csavarhúzót, és pipettát is a mintavételhez.

A refraktométerünket ITT találják.

Bármilyen kérdés felmerül, kérem keressenek elérhetőségeinken.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista







...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése