2016. január 7., csütörtök

Tesztelték a fagyállókat !

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fagyálló hűtőfolyadékokat és téli szélvédőmosókat vallató vizsgálatán a mezőny negyede nem hozta ígéretét.

Nem mindegy, hogy milyen folyadék kerül autónk hűtőjébe, miként a mostanság latyakos utakon fogyóeszköznek számító szélvédőmosónál sem elsősorban annak illata, hanem fagytűrése kell meghatározó legyen
Nem mindegy, hogy milyen folyadék kerül autónk hűtőjébe, miként a mostanság latyakos utakon fogyóeszköznek számító szélvédőmosónál sem elsősorban annak illata, hanem fagytűrése kell meghatározó legyen
Egyszerű dermedéspont-vizsgálatnak vetett alá összesen 32 fagyálló hűtőfolyadékot, illetve téli szélvédőmosót a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A mezőny negyede, 6 szélvédőmosó és 2 fagyálló nem hozta azt a fagytűrést, amit címkéje ígért. Mivel az összevetésben 23 szélvédőmosó és 9 hűtőfolyadék szerepelt, utóbbinál hajszálnyit szerényebb volt a "bukási arány".
A legalapvetőbb paraméternek számító fagytűrést sem teljesítő eni -22 °C Prémium, Antifrost-H, Favorit, AUTOBRILL, LIQUI MOLY, Antifrost-K -40°C szélvédőmosó és két fagyálló folyadék − a ClubSmart és a HUNOIL HG 12 ALU − nem felet meg az NKH tesztjén, ugyanakkor lehetséges, hogy hideg szélvédőre spriccelve egyéb szélvédőmosók véreztek volna el, illetve az sem ismert, hogy az egyes fagyállók kémiai összetevői milyen hőmérsékleten esnek szét, mikor válnak lúgossá és kezdik el korrodálni a hűtőrendszert, illetve magát a motorblokkot is.
Miként arra nemrégiben is felhívtuk a figyelmet, a nem kellően fagytűrő szélvédőmosó nem csak azért veszélyes, mert lehetetlenné teszi az ablakmosást, vagy ami még rosszabb: a szélvédőn szétterülve megfagy, hanem azért is, mert a mosórendszerben is kárt tehet. A dermedő fagyálló sem feltétlen repeszti szét a motorblokkot vagy a hűtőt, de dugót képezve akár hűtési problémát okozhat, s az egyes részein még hideg motor is megfőhet miatta.
Hirdeté
Az NFH palackfotókat is tartalmazó eredménylistája itt érhető el. Azt sajnos nem tette közzé a Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy az egyes folyadékok mennyivel maradtak el ígért fagytűrésüktől, de a mostani télen adódó legalacsonyabb hőmérsékleteknél sem valószínű, hogy bármelyikkel problémánk adódna, ha csak nem hígítjuk túlzottan a folyadékot.

cikkünk eredetije itt található.

Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése