2015. szeptember 14., hétfő

Légszerszámok, levegő rendszerek áttekintés 1 rész

Rendszeresen hívnak ügyfelek, és tapasztalatom szerint sokan ( még a szakemberek közül is ) kevernek néhány fogalmat, adatot, ezért úgy gondoltam szentelek néhány hírlevelet a tények tisztázására.
Jelen, és következő pár cikkünkben a sűrített levegő rendszerek elemeiről, felépítéséről, és a különböző fogalmakról szeretnék néhány szót ejteni, tekintve a témában fennálló bizonytalanságot.

1. Sűrített levegő rendszerek

A sűrített levegő rendszerek alapelemei.

Kompresszorok, légsűrítők, tartályok
Reduktorok, levegő-előkészítők, levegőkezelők
Vezetékek, csövek
Csatlakozók, elosztók, szelepek
Préslégszerszámok, munkavégző eszközök
Egyéb elemek : fogyasztás és hőmérők, környezet védelmi eszközök, szakadás és törés elleni védelem, diagnosztika, stb.

Levegő nyomás / mennyiség.

Na itt aztán nagy az összevisszaság.
Sokan tévesen a gépek levegőigényét a levegő nyomásával azonosítják. Ez azonban csak kis részben lehet igaz.
Valóban a préslégszerszámok adataiban szerepel az igényelt levegő nyomása, de általában ott szokott lenni a mennyiség is. A kettő egymástól csak részben függ, de egymástól nem elválasztható adatok.
Gondoljunk bele. Ha van egy kis kézi lefújó pisztoly, és egy teherautó méretű légkulcs, mindkettőt 8 bar nyomású rendszerről tápláljuk, de míg a lefújó pisztoly percenként 50-100 l. levegőt fogyaszt, a légkulcs akár 800-1000 l. levegőt is.
Ennél fogva látható, hogy a megadott üzemi nyomás egy egyszerű konstrukciós kérdés, míg a levegőmennyiség nagyban függ a használat módjától.
Tudni kell, hogy vannak szerszámok amiknek az üzemi nyomása 2-3 bar. ( pl.: festékszóró pisztolyok ), de vannak amik akár 12 bar. nyomásra méretezettek ( pl.: pneumatikus lapemelők, lenyomó szerszámok ), mégis a festékszóró a folyamatos munka miatt sokkal több levegőt használ, mint a szakaszosan üzemelő emelő, vagy prés.
Általánosságban elmondható, hogy a pneumatikus szerszámokat 7-8 bar. üzemi nyomásra tervezik, viszont a rendszer építésénél fontos figyelembe venni az egyszerre működtetett szerszámok összes levegőigényét is. Ez nagyobb rendszereknél több ezer liter lehet percenként.

A levegő fogyasztást l/perc ( m3/perc ) mértékegységben vagy un. CFM-ben ( köbláb/perc ) mérjük.
Átszámítása : 1 m3/h = 0.5885745 CFM

Levegőrendszerek tervezésénél, tehát alapvetően két dolgot kell figyelembe vennünk :
A rendszerben működtetett szerszámok

1. Levegőnyomás igényét. Itt mindig a legnagyobb nyomást igénylő gép, berendezés adatait kell figyelembe venni. Amennyiben más berendezés kisebb nyomással üzemel, úgy az elé nyomásszabályzót kell beépíteni.
2. Teljes levegő mennyiség igényét. Az összes együtt működtetett gép fogyasztási adatait összeadva kijön a teljes mennyiség. Általában érdemes arra is számolni hogy a műhely/cég bővülni fog, illetve a tervezett fejlesztéseket is illik figyelembe venni.

Különleges üzemi körülmények között fontos figyelembe venni

Környezeti / munka hőmérsékletet : melegüzemi felhasználás, öntöde, sütöde, hűtőház, stb.
Napsütés : amennyiben a csövek, vezetékek kültérben mennek, vagy azokat ott gyakran használják.
Korrozív, savas, lúgos, olajos, oldószeres, különleges környezet : élelmiszeripar, vegyipar, szerelőipar, gyógyszeripar, stb.
Mechanikai behatások : erős koptató hatás, csöveken áthajtás, autóipar, gépipar, karbantartás, stb.
Igényelt levegő minősége : általános, olajozott, száraz : nyomdaipar, fényezés, levegőmotorok üzemeltetése, egészségügyi igények, stb.

Ugyanígy a használandó kiegészítő szerelvényeknél is illik figyelemmel lenni a felhasználási körülményekre, követelményekre

Csövek mechanikai védelme, rögzítési lehetőségei, burkolása , védőcső, föld alatti elvezetés, kevés felfüggesztési pont, stb.
Csatlakozók minősége, fajtája : réz, rozsdamentes acél, élelmiszer ipari, dupla szelepes, stb.
Nagy levegőigényű berendezések speciális csatlakozói.
Szikramentes anyagok használata.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecilaista
Műhelynet szerszámbolt és webshop



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése