2015. szeptember 25., péntek

Fűrészlap választási segítség

Az alábbi néhány gondolattal a fűrészlapok kiválasztásának fontosságára kívánom felhívni a figyelmet, illetve azok kiválasztásában szeretnék segítséget nyújtani.

Különböző anyagok fűrészeléséhez minden esetben a megfelelő fűrészlapot kell kiválasztani, különben a fűrészfogak hamar elkopnak, vagy a vágáshoz túlzott erőkifejtés szükséges.
1) A fogosztás szerinti fűrészlap választáskor figyelembe kell venni:
-a munkadarab keménységét, anyagát
-a keresztmetszeti profilt (tömör, vagy üreges) 
-a vastagsági méretet, anyagátmérőt
-a vágási felület szükséges finomságát / pontosságát
-a vágási hosszt.
A fogosztás sűrűségét a fűrészlapokon vagy tárcsákon "T" jelöli, vagy a fogtávolságot adjám meg mm-ben. a "T" utáni szám az egységnyi hosszra jutó fogak mennyiségét adja meg, azaz minél nagyobb a szám annál sűrűbb a fogazás.

A durvább fogazású fűrészlapokat a lágyabb anyagokhoz alkalmazzuk. Ilyen anyagok fűrészelésére jellemző, hogy a fog mélyebben behatol az anyagba, nagyobb előtolással nagyobb forgácsmennyiséget kell a fogak között szállítani, nagyobb az eltömődés veszélye, ezért a ritkább/durvább fogazás. Általában nagyobb hosszban és durvább vágáshoz alkalmazzuk, mivel a ritka fogazat miatt a nagyobb mennyiségű forgács leválasztás kevésbé szép vágási képet ad, de a vágás gyorsasága jobb. Fűrész gépeknél a vágási finomságot a fűrészlap gyársaságával is lehet változtatni, ezért szükséges puhafa anyagoknál a fűrésztárcsa nagyobb fordulatszáma. egyes esetekben viszont a vágás sebességét lassítani kell ( pl hőre lágyuló műanyagok vagy magasan ötvözött acélok ), ahol a túlzott surlódási hőbevitel nem kívánatos, ilyenkor kenés és/vagy hűtés is szükséges lehet.
A közepes fűrészlapot közepes keménységű anyagokhoz alkalmazzuk.Ilyen anyagok a könnyű vagy szines fém ötvözetek, kemény műanyagok, kemény fa pontos vágása.
A finom fogazású fűrészlapot a kemény, szívós anyagokhoz használjuk, mivel a fogak kevésbé mélyen hatolnak be az anyagba, ezért megfelelő teljesítményhez sok vágóélre, sok fogra van szükség. Vékony vagy kis falvastagságú anyagok vágásához ajánlott, így az anyagon mindig több fog "fut" és nem akad meg a fűrész. A kis méretű fogak miatt a fogak kitöredezése is kevésbé lehetséges esetleges elakadásnál.
2) A fog ékszöge szempontjából: 
-a kemény anyagokhoz a legnagyobb ékszögű (50°) fog ajánlott, ez a keménység csökkenésével arányosan csökken, tehát 
-a lágyabb anyagokhoz hegyesebb fogú fűrészlap szükséges.
Ez akár odáig is elmehet, hogy puhább anyagokhoz ( fához ) pozitív, maíg vas anyagokhoz negatív élszögű fogazat szükséges.
fog ékszög 1            fog ékszög 2
A képek különböző fém fűrészlapok fog ékszög kialakítását mutatják.

fűrészlapok típusai

3) A fűrészlap anyaga szerint: 
-HSS jelölés: nagy teljesítményű gyorsvágó acélt jelent. Kemény, vastag anyagokhoz általában ezt használjuk, mert jó a kopásállósága, és jól irányítható. 
Extol prémium hss dekopir fűrész lap

-SS jelölés: gyorsvágó acél, nagyon hajlékony lap. 2 mm anyagvastagságig alkalmazható. Nehéz irányítani. 
-WS jelölés: szerszámacél, puha anyagok vágásához alkalmazható.
 Extol craft fém fűrész lap

- HSS bi-metal jelölés: A HSS alapanyag adja meg a fűrészlap tartását, de az él egy másik ötvözetből kerül kialakításra. Ez az összetétel garantálja a rugalmasságot, tartósságot, de az él különleges anyaga miatt keményebb és szívósabb anyagok vágására is alkalmassá teszi, mint pl. az inox, vagy egyéb magasan ötvözött vagy kemény acél anyagok, akár 10.9 acél minőség is.
 Extol prémium bi-metal fűrészlap


4) A fűrészlap szélessége és vastagsága szerint:
- A keményebb anyagokhoz vékonyabb, míg a puhább anyagokhoz vastagabb fűrészlap való. A magyarázat egyszerű, a vágással eltávolított anyag mennyiségétől függ a szükséges bevitt erő, és a vágás gyorsasága is.
- A kisebb ívek vágásához a keskenyebb míg egyenes vágáshoz a szélesebb fűrészlap ajánlható. Kis íveknél szükséges, hogy a fűrészlap a maga által kivágott helyen minél jobban el tudjon fordulni ( ebben a fogak kihajtása illetve a fűrészlap hullámosítása is fontos szerephez jut ), egyenes vágásnál pedig maga a fűrészlap is megvezeti a szerszámot, így segítve a vágást, illetve annak irányát tartani.

a fűrészlap szélességének hatása a vágási rádiuszra
Jól látható minél keskenyebb a fűrészlap, annál kisebb íven lehet vele dolgozni, ez odáig elmehet, hogy akár derékszögű fordulókat is lehet venni vágás közben.


Remélem ismertetőmmel hozzá járultam a fűrészlapok "lelki világának" jobb megértéséhez, ha valami kérdésük esetleg még felmerül, kérem keressenek meg elérhetőségeinken, és igyekszem segíteni.


Maradok tisztelettel :
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése